1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

brak reakcji na gaz i masa bledow

Dyskusja w 'Diagnostyka' rozpoczęta przez użytkownika bosu27, 22-12 16.

  1. bosu27

    bosu27 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    22-12 16
    Postów:
    9
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    kielce
    Na poczatku chciałbym wszystkich powitać. Jestem tu nowy i nie chce odgrzać kotleta ale przeczytałem juz wszystko i zero rezultatów.pacjentem jest scenic I lift 1.9dci. Problem polega na tym ze świecą mi swiece zarowe( blad elektroniki). Po odpaleniu auto równo pracuje na wolnych i po powolnym dodawaniu gazu jest ok ale jak wcisnę gaz gwaltowniej to momentalnie schodzi do wolnych obrotów i brak reakcji na gaz. Bylem na kompie i wyskoczyly takie bledy
    Błędy które odczytałem to :
    DF045 Regulacja świec żarowych, przerwa w obwodzie - stały
    DF123 Przekaźnik wkładki termicznej N2, przerwa w obwodzie lub zwarcie do uziemienia - stały
    DF124 - Przekaźnik grzałki 1, zwarcie do plusa - stały
    Df043 - Zacięty tempomat, przerwa w obwodzie - stały.
    Koledzy pomóżcie. Co może go bolec bo ja juz rozkladam ręce. Przeplywka zmieniona egr zaślepiony potencjiometr gazy tez wymieniony. Pomocy. Z góry dzieki:)
     
  2. Josep

    Josep Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    25-03 15
    Postów:
    240
    Docenione treści:
    22
    Miasto:
    Bytom
    Adres strony:
    Sprawdź przekaźniki obok akumulatora.
    Sprawdź ew. wymień czujnik temperatury płynu chłodzącego.

    Robiłem taki przypadek i okazało się uszkodzony czujnik płynu.
     
  3. bosu27

    bosu27 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    22-12 16
    Postów:
    9
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    kielce
    Zobaczę to dzis. Ale powiedz skąd blad temponatu jak go nie mam. to ten czujnik robilby taka robotę? Wydaje mi sie ze na zegarach dobrze pokazuje. A tak w ogole to gdzie go szukac na chlodnicy czy na bloku?
     
  4. dejot43

    dejot43 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    2-10 15
    Postów:
    1 381
    Docenione treści:
    182
    Miasto:
    Olsztyn
    Pewnie gdzieś w kodowaniach masz wbity tempomat , albo ster silnika albo UCH.
     
  5. Sassin

    Sassin Nowy

    Offline
    Dołączył:
    11-10 16
    Postów:
    8
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Katowice
    glowy nie dam sobie urwac, ale wydaje mi sie ze z prawej strony komory, blizej szyby, zaraz kolo silnika.
     
  6. bosu27

    bosu27 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    22-12 16
    Postów:
    9
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    kielce
    Przekaźniki sprawdziłem wszystkie ok. Bezpieczniki i czujniki na pedalach tez i bez zmian. Zauważyłem tez ze jak dzis rano przy sporym mrozie auto pracowalo bez zastrzeżeń. Dopiero gdy temp silnika wzrosła swiece zaczely swiecic tylko przy dodaniu gazu a gdy zlapal 90 stopni zaczely sie problemy jak wyżej. Juz nie mam sil do tego szczeniaka.........:)
     
  7. Josep

    Josep Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    25-03 15
    Postów:
    240
    Docenione treści:
    22
    Miasto:
    Bytom
    Adres strony:
    Sprawdz czujnik temperatury powietrza.
    Może też być uszkodzony sterownik świec lub/ i ECU
    Coś mi się wydaje że jest to problem z elektryka.
     
  8. dejot43

    dejot43 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    2-10 15
    Postów:
    1 381
    Docenione treści:
    182
    Miasto:
    Olsztyn
    a jak wygląda ciśnienie paliwa na listwie gdy są problemy?
     
  9. bosu27

    bosu27 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    22-12 16
    Postów:
    9
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    kielce
    Ciśnienia nie mierzyłem bo nie mam możliwości ale na teście zegarów przy gazie na Full wychodzi 8.2 8.5 litra przeplywu

    Napewno elektryka tylko co?

    Temp powietrza. Gdzie szukac jakiegoś czujnika od tego
     
  10. dejot43

    dejot43 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    2-10 15
    Postów:
    1 381
    Docenione treści:
    182
    Miasto:
    Olsztyn
    bez podglądu parametrów przez kogoś kumatego się nie obędzie ;)
     
  11. Szumek72

    Szumek72 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    17-01 16
    Postów:
    2 487
    Docenione treści:
    340
    Miasto:
    Pałac Kultury
    czujnik tem.powietrza albo w przepływce, albo oddzielny w dolocie...

    a gdzie byłeś na tym kompie?
     
  12. Misiakowski

    Misiakowski Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-06 14
    Postów:
    214
    Docenione treści:
    13
    Miasto:
    Gdansk
    kolego podobne błędy wysypalo mi w suzuki Vitara 1,9 dis uwalony byk modol od święć zsrowych
     
  13. Auto-Tech

    Auto-Tech Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    12-11 13
    Postów:
    1 352
    Docenione treści:
    190
    Miasto:
    Ostrowiec Świętokrzyski
    Adres strony:
    Prosty temat. Odepnij czujnik temp wody, powietrza,moduł świec i zobacz czy mu przejdzie. Jak nie to kup zestaw startowy za 200zł i powinno być ok. Jakbyś daj info z parametrów było by szybciej.
     
  14. bosu27

    bosu27 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    22-12 16
    Postów:
    9
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    kielce
    Jest u nas taki gościu co sprawdza autocomem. A o jakim pakiecie startowym mowisz?
     
  15. Auto-Tech

    Auto-Tech Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    12-11 13
    Postów:
    1 352
    Docenione treści:
    190
    Miasto:
    Ostrowiec Świętokrzyski
    Adres strony:
    Sterownik+uch+kluczyk.
    Widzę że jesteś z Kielc. Jak da się tym jechać to do mnie masz 60km. Poza tym znam warsztat w Kielcach który Ci to ogarnie. Tylko nie wiem jak z terminami.
     
  16. bosu27

    bosu27 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    22-12 16
    Postów:
    9
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    kielce
    Odpiolem wszystkie czujniki i nic. Zero efektu....
     
  17. Auto-Tech

    Auto-Tech Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    12-11 13
    Postów:
    1 352
    Docenione treści:
    190
    Miasto:
    Ostrowiec Świętokrzyski
    Adres strony:
    Wiązkę przetrzep miernikiem i wzrokowo. Jak nie pójdzie to możesz dzwonić po świętach to ci coś wytłumaczę.
     
  18. bosu27

    bosu27 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    22-12 16
    Postów:
    9
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    kielce
    Spoko zadzwonie bo auto mi potrzebne. Po świętach miał przyczepkę na Poznań ciągać. Ach te renatki.... a tak w ogole to wesołych swiat życzę wszystkim:)
     
  19. bosu27

    bosu27 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    22-12 16
    Postów:
    9
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    kielce
    Witam kolegów. Po kilku dniach ciaglej walki z tematem juz chyba wszystko się wyjaśniło. Bylem dzis moim scenikiem z musu na krótkiej trasi i stalo sie. Troche mu dawalem i nagle obroty na Full dym z tylu i chyba turbo polecialo. Tylko zastanawia mnie ze po paru godzinach odpalam a on pracuje normalnie. Co myślicie????
     
  20. dejot43

    dejot43 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    2-10 15
    Postów:
    1 381
    Docenione treści:
    182
    Miasto:
    Olsztyn
    Nic nie myślimy , mamy kaca po Sylwku :p :D