1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Jumper 2.2hdi gaśnie rozgrzany

Dyskusja w 'Silniki diesel' rozpoczęta przez użytkownika inodiag, 29-12 16.

  1. inodiag

    inodiag Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    16-12 12
    Postów:
    2 174
    Docenione treści:
    284
    Miasto:
    Dąbrowa Biskupia
    Pacjent to jumper 2.2hdi 2008r.
    Błąd wczytywania wtryskiwaczy i zaworu ...
    Jak się rozgrzeje to na wolnych gaśnie ...
    Odpala idealnie ...
    Jak jest zimny to ciśnienie na listwie jest ok. 400bar a powinno być dużo mniej ok 280bar
    Wtrysków nie mogę do końca wczytać bo potrzeba rozgrzać silnik do min 70st i po odpaleniu gaśnie po chwili(niedokończona klasyfikacja wdg diagboxa) . Podobna procedura jest z zaworem i też nie mogę .
    Wcześniej było trochę lepiej , wyczyściłem zawór , wyklepałem go generatorem w płynie do czyszczenia i mam wrażenie że jest gorzej ...
    Jak wyjmę wtyczkę z zaworu ciśnienia to auto chodzi , na ciepło też ...

    Czy to już pompa siada czy podstawiać zawór ...
     
  2. Mechanika pojazdowa Gorzów

    Mechanika pojazdowa Gorzów Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    31-07 16
    Postów:
    1 000
    Docenione treści:
    151
    Miasto:
    Gorzów Wielkopolski
    Adres strony:
    Z twojego opisu wynika ze masz za duze ciśnienie wiec wypada podmienic zawór lub sam czujnik. Regulacja jest po stronie niskiego cisnienia wiec chyba pompa nie ma nic do rzeczy. Masz pompe z aktywacja trzeciego tloczka?
     
  3. inodiag

    inodiag Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    16-12 12
    Postów:
    2 174
    Docenione treści:
    284
    Miasto:
    Dąbrowa Biskupia
    Jest dodatkowy zawór , chyba nie trzeciego tłoczka bo to denso ale to to samo ...
     
  4. Mikrobi

    Mikrobi Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    19-12 13
    Postów:
    336
    Docenione treści:
    33
    W denso masz regulator ciśnienia i czujnik temperatury. Poluzuj mu lekko rurkę gdzieś na wysokim ciśnieniu i zobacz czy czujnik widzi spadek. Jeżeli tak podmieniłbym regulator.
     
    arni_poznań lubi to.
  5. inodiag

    inodiag Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    16-12 12
    Postów:
    2 174
    Docenione treści:
    284
    Miasto:
    Dąbrowa Biskupia
    zawór wymieniony ale jeszcze był problem z kodami wtrysków ... zamiast E miało być F .
    Texa "pchała" zapisywała błędny kod po czym wtryski podczas przyuczania na na obr wywalało błędem ...
    Diagbox od razu wywalał błędny kod i go nie zapisywał .