1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Kia Cerato - problem z hamulcami

Dyskusja w 'Pytanie do mechanika' rozpoczęta przez użytkownika wojtas1403, 16-03 17.

  1. wojtas1403

    wojtas1403 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    2-08 16
    Postów:
    22
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Łódź
    Witam i proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Jakiś czas temu wsiadam rano do samochodu i wyjeżdżając z uliczki osiedlowej na drogę chcąc ustąpić pierwszeństwa wciskam hamulec, a auto zamiast hamować jest tylko delikatnie spowalniane, praktycznie nie hamowało w ogóle. Całe szczęście nie jechałem szybko i udało się uniknąć nieszczęścia, ale strachu się najadłem okropnie. Później kilkanaście razy nacisnąłem hamulec i przy niewielkich prędkościach sprawdzałem czy zaczął działać - zaczął. Od tamtego momentu zanim wyjadę na drogę to na uliczce osiedlowej sprawdzam czy jest ok i pompuję pedał przed ruszeniem. Jednak taka sytuacja, że auto nie hamowało powtórzyła się jeszcze tylko dwa razy - zawsze po nocnym postoju auta pod blokiem. Wtedy trochę dłużej pompowałem i znów było ok.

    Płyn hamulcowy był wymieniany (podobno) latem i jest przy kresce "MAX". W czym może leżeć problem? Zapowietrzony układ, pompa do wymiany?
     
  2. bennek

    bennek Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    6-04 13
    Postów:
    529
    Docenione treści:
    110
    Na początku przyjrzał bym się hamulcom (zaciski) na każdym z kół i przewodom hamulcowym... Później odpowietrz cały układ a jak to nie przyniesie efektu to problem może być po stronie pompy hamulcowej...
     
    Ostatnio edytowano: 16-03 17
  3. komar200

    komar200 Bywalec

    Offline
    Dołączył:
    25-01 16
    Postów:
    924
    Docenione treści:
    107
    Miasto:
    grudziadz
    Prawdppodobnie układ jest zapowietrzony ale musisz na początek oględziny całego układu tak jak napisał bennek.
     
  4. wojtas1403

    wojtas1403 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    2-08 16
    Postów:
    22
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Łódź
    Dzięki koledzy, w takim razie zobaczę w jakim stanie są przewody przede wszystkim, ale jeszcze pytanie - czy może być tak że przy zapowietrzonym układzie w dowolnej chwili zdarzy się tak, że nie zahamuję?
     
  5. Markuz

    Markuz Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-06 16
    Postów:
    71
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Lublin
    Samo z siebie się nie zapowietrzy skoro wcześniej były hamulce.

    Musi być wyciek płyny albo na przewodach albo na którymś zacisku hamulcowym - ostatecznie pompa.
     
  6. wojtas1403

    wojtas1403 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    2-08 16
    Postów:
    22
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Łódź
    Ok to będę szukał wycieku. W ogóle czy przy zapowietrzeniu nie jest tak, że pedał hamulca wpada? Bo tak się nie zdarzyło.
     
  7. Markuz

    Markuz Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    9-06 16
    Postów:
    71
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Lublin
    Pedał może być gumowaty ale nie musi wpadać.
     
  8. samspec13

    samspec13 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-01 14
    Postów:
    4 875
    Docenione treści:
    375
    Miasto:
    europolonia
    Jeśli masz twardy pedał to stają tłoczka i za pierwszym razem nie będzie hamulca.
     
  9. B.A.S.

    B.A.S. Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    3-02 17
    Postów:
    72
    Docenione treści:
    19
    Miasto:
    LKR
    Ewentualnie cos z serwem nie halo skoro podał twardy a hamulce słabe