1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Mazda 323 F BA - termostat brak obiegu

Dyskusja w 'Chłodzenie silnika' rozpoczęta przez użytkownika freedom1987, 29-12 16.

  1. freedom1987

    freedom1987 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    29-12 16
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Krosno Odrzańskie
    Witam wszystkich .Mam problem z Mazdą 323 F Ba 1995 benzyna 1,5 16 V , Madzię posiadam od wiosny tego roku i nie miałem żadnych problemów do zimy .Przestała mi wskazywać wskazówka temperatury .Jeżeli nie włączam ogrzewania i po dłużej trasie czasem się ruszy ale zaraz opada. Ogrzewanie nie jest gorące i auto musi chodzić z 10-15 minut żeby coś czuć .Po wielu analizach myślę , że winą jest termostat , że układ chodzi na dużym obiegu . Do mazdy są 3 rodzaje termostatów są takie zwykłe na 82 st C i na 88 st C . 1 termo.jpg to wiem , że przeważnie się wkłada w blok silnika srężyną do srodka i ten dzyndzelek ( odpowietrznik ) ma być u góry .
    Ale ja mam założony( nie wiem czym się różni ?) termostat dwustopniowy 85 /88 st C [​IMG][​IMG] nie wiem jak on powinien być założony do bloku silnika - tak dzyndzelkiem do góry [​IMG]czy może tak [​IMG] dzyndzelkiem do dołu ( i tak był założony stary (chyba ) czy to ma jakieś znaczenie ?Czy był nie poprawnie założony przez poprzedniego właściciela oraz drugie pytanie uszczelka tekturowa termostatu [​IMG]powinna być tym okrągłym silikonem do silnika czy do obudowy termostatu . Oraz czy posmarować obudowę silnika i termostatu silikonem . Czy tylko sama uszczelka ?
     

    Załączone pliki:

    • 111.jpg
      111.jpg
      Rozmiar pliku:
      44,2 KB
      Wyświetleń:
      8
    • 121212.jpg
      121212.jpg
      Rozmiar pliku:
      63,5 KB
      Wyświetleń:
      8
    • A.jpg
      A.jpg
      Rozmiar pliku:
      1,2 MB
      Wyświetleń:
      7
    • B.jpg
      B.jpg
      Rozmiar pliku:
      1,3 MB
      Wyświetleń:
      7
    • 20161229_135214.jpg
      20161229_135214.jpg
      Rozmiar pliku:
      980,4 KB
      Wyświetleń:
      8
    Ostatnio edytowano: 29-12 16
  2. MTM

    MTM Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    11-08 14
    Postów:
    2 401
    Docenione treści:
    355
    Miasto:
    Gdzieś niedaleko
    Termostat jest teraz otwarty czy zamknięty?
     
    Ostatnio edytowano: 29-12 16
  3. freedom1987

    freedom1987 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    29-12 16
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Krosno Odrzańskie
    Pompa działa

    pomoże ktoś ?

    termostat był otwarty - po odpaleniu przewody się robiły ciepłe i wraz z chłodnicą ...
     
    Ostatnio edytowano: 29-12 16
  4. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 904
    Docenione treści:
    1 168
    Miasto:
    Wysoka
    Odpowietrznikiem do góry. Tylko uszczelkę wystarczy pokryć silikonem.
     
  5. freedom1987

    freedom1987 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    29-12 16
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Krosno Odrzańskie

    z obu stron ? czy z jednej ?
     
  6. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 904
    Docenione treści:
    1 168
    Miasto:
    Wysoka
    Najlepiej obie strony.
     
  7. freedom1987

    freedom1987 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    29-12 16
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Krosno Odrzańskie
    to jeżeli był założony tym odpowietrznikiem do dołu to było zle ?
     
  8. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 904
    Docenione treści:
    1 168
    Miasto:
    Wysoka
    Tak, źle był.
     
  9. freedom1987

    freedom1987 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    29-12 16
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Krosno Odrzańskie
    to czemu jak było cieplej wskazówka temperatury działała prawidłowo ? jak poprawnie odpowietrzyć układ ?
     
  10. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 904
    Docenione treści:
    1 168
    Miasto:
    Wysoka
    Widocznie zepsuł się późną jesienią.
    Szukaj odpowietrznika na podszybiu.
     
    freedom1987 lubi to.
  11. darcuss

    darcuss Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    27-05 16
    Postów:
    173
    Docenione treści:
    19
    Miasto:
    Tu i tam
    Ten układ odpowietrza się sam, można go wspomóc od krecając czujnik temp wody na głowicy. Chyba że jakieś przelewy masz mało drożne w ukł chł.
     
    freedom1987 lubi to.
  12. AutoKlinika.Wasiewicz

    AutoKlinika.Wasiewicz Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-02 16
    Postów:
    1 148
    Docenione treści:
    203
    Miasto:
    Zielona Góra
    Jak dobrze pamiętam niema odpowietrznikow, jest zbiorniczek wyrownawczy. Pomiędzy chłodnica, a zbiornikiem zmniejsza się średnica przewodu po kilku latach i nie pobiera plynu
     
    freedom1987 lubi to.
  13. freedom1987

    freedom1987 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    29-12 16
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Krosno Odrzańskie
    Nie ma odpowietrznikow.dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc.jutro biorę się za zalożonie. Tylko boje się ze nie odpaleniu samochodu Bo ściągnąłem aparat zapłonowy a nie zaznaczyłem jak był. :(
     
  14. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 904
    Docenione treści:
    1 168
    Miasto:
    Wysoka
    Jeśli jest tzw. płetwa do napędu wałka to powinna być tylko jedna możliwość włożenia aparatu.
     
  15. AutoKlinika.Wasiewicz

    AutoKlinika.Wasiewicz Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-02 16
    Postów:
    1 148
    Docenione treści:
    203
    Miasto:
    Zielona Góra
    Aparat wchodzi tylko w jednym położeniu na wałek , aczkolwiek trzeba wyregulowac zapłon lampą stroboskopowa. Często są odbicia na aparacie po srubkach i wtedy wejdzie tak jak było
     
  16. freedom1987

    freedom1987 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    29-12 16
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Krosno Odrzańskie
    Czy o to chodzi Screenshot_2016-12-29-23-03-32-1.png aparat ma regulacje na ślubach ze można na boki przesuwac
     
  17. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 904
    Docenione treści:
    1 168
    Miasto:
    Wysoka
    Tak, o to.
    Obracając kątowo przestawiasz zapłon, ale wstępnie musi być właściwie zamontowany aparat aby nie wyszła pomyłka o 180 stopni na wałku aparatu.
     
  18. freedom1987

    freedom1987 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    29-12 16
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Krosno Odrzańskie
    Dziekuje .Jeszcze jedno pytanie ....zmieniam termostat .dolewam płyn do chłodnicy. Nie zakrecam korka .odpalam samochód. Czekam aż się auto na grzeje. Włącza się wentylator.chłodnica powinna być ciepła? Dolewam płynu. Znowu się włącza wentylator.dokręcam korek wlewu i to wszystko ?wskazówka nie powinna być wyżej niż połowa.

    Czy jeżeli nie będę mógł odpalić to mogę w prawo albo w lewo obracać i próbować aż zaskoczy czy coś się może stac jak zacznę przestawiać
     
    Ostatnio edytowano: 29-12 16
  19. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 904
    Docenione treści:
    1 168
    Miasto:
    Wysoka
    Zalewasz na max i korek zakręcasz. Dolewasz po ostygnięciu silnika.
    Możesz próbować, nic się złego nie stanie.
     
    freedom1987 lubi to.
  20. freedom1987

    freedom1987 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    29-12 16
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Krosno Odrzańskie
    Dziękuję. Mam nadzieje ze jutro wszystko się uda i poprawnie.