1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Mercedes ML 270 w163 - ogrzewanie

Dyskusja w 'Ogrzewanie/klimatyzacja' rozpoczęta przez użytkownika larss1, 22-10 16.

  1. larss1

    larss1 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    30-09 15
    Postów:
    6
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Kraków
    Witajcie, mam problem z nawiewem w moim pojeździe. Po lecie kiedy używałem klimatyzacji, nie działa mi nawiew ciepłego powietrza.
    Nawiew sam w sobie jest ale nie dmucha ciepłem. Rurki od nagrzewnicy są ciepłe, płyn chłodniczy nie ucieka, silnik grzeje się prawidłowo.
    Po wyjęciu schowka widzę że z prawej strony klapka się rusza (otwiera i zamyka przy zmianie temperatury na pokrętle).

    Nie wiem czy powinienem widzieć również drugą klapkę jak "chodzi" czy też nie?
    Pierwotnie myślałem że to może wina silniczka klap ale ta z prawej strony działa...
     
  2. Marek_S

    Marek_S Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    10-07 12
    Postów:
    13 918
    Docenione treści:
    1 758
    Miasto:
    Sląsk
    a klapa nie pęknięta ?
     
  3. Stanisław 1946

    Stanisław 1946 Weteran Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    23-08 13
    Postów:
    2 843
    Docenione treści:
    358
    Miasto:
    Szczecin
    Jak rurki są ciepłe to co ma grzać ?
     
  4. david2291

    david2291 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-07 11
    Postów:
    567
    Docenione treści:
    34
    A nie ma tam czasem takiego zawor ka jak w e klasie
     
  5. sevooo

    sevooo Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-02 15
    Postów:
    530
    Docenione treści:
    48
    Miasto:
    Bristol
    Z pewnością jest wszystkie mietki i bolidy młodzierzy wiejskiej są na elektrozaworach sprawdź rezystancję cewek. Zakładam ze jest zalany płynem chłodniczym a nie wodą
     
  6. Szumek72

    Szumek72 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    17-01 16
    Postów:
    2 521
    Docenione treści:
    355
    Miasto:
    Pałac Kultury
    sprawdź czy zawór chodzi, obie są gorące? nie ciepłe...
     
  7. larss1

    larss1 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    30-09 15
    Postów:
    6
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Kraków
    Więc tak, wlany jest płyn chłodniczy do niego. Żeby rurki były gorące to nie powiedziałbym (tzn. nie parzą mnie jak dotykam).
    Gdzie tego zaworka szukać?
     
  8. mechanik.k

    mechanik.k Grupa Wsparcia Technicznego

    Online
    Dołączył:
    3-02 15
    Postów:
    2 504
    Docenione treści:
    587
    Miasto:
    London Tottenham
    Adres strony:
  9. larss1

    larss1 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    30-09 15
    Postów:
    6
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Kraków
    Może komuś się przyda gdy będzie szukał podobnej odpowiedzi:
    Byłem podpiąć do komputera moje auto i nie wykazało nic. Zaworki (zaworek) sprawny, za nim na trójniku rurki miały odpowiednią temperaturę. Silniczki od sterowania klapami również sprawne. Zacząłem szukać że może panel od sterowania ogrzewaniem ale to też nie to. Doszliśmy do tego że najprawdopodobniej jest to w takim razie wina nagrzewnicy, przedmucham ją wodą pod ciśnieniem (mam nadzieję że pomoże). Jeżeli to nie da rady to wtedy wymiana i zabawa z rozbieraniem deski.
     

Użytkownicy odwiedzili tę stronę szukając:

  1. mercedes ml w163 cały czas grzeje

    ,
  2. nagrzewnica mercedes ml