1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Opel vectra B 1.8 16V X18XE1 - Brak wolnych obrotów i dziwna praca silnika

Dyskusja w 'Elektronika pojazdowa' rozpoczęta przez użytkownika Markson43, 17-05 17.

  1. Markson43

    Markson43 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    25-05 14
    Postów:
    395
    Docenione treści:
    14
    Miasto:
    Rzeszów
    1.Auto ma błąd P0505-Regulacja obr.biegu jałowego-napięcie za wysokie.
    -błąd daje się skasować ale po odpaleniu powraca zawsze.
    -rano bez dodania gazu nie ma możliwości odpalenia.
    -jak się rozgrzeje to wolne obroty są ale po dodaniu gazu potrafi zgasnąć.
    2.Wali też po przejechaniu np:2 km ,błąd lambdy,przepływomierza i wałka rozrządu.
    Proszę o pomoc bo wychodzi że to może jest przegrzany ECU.Słynny SIMTEC 70.
     
  2. Marek_S

    Marek_S SuperMechanior

    Offline
    Dołączył:
    10-07 12
    Postów:
    15 013
    Docenione treści:
    1 826
    Miasto:
    Sląsk
    Parametry zobacz to bedziesz coś wiedział
     
  3. Markson43

    Markson43 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    25-05 14
    Postów:
    395
    Docenione treści:
    14
    Miasto:
    Rzeszów
    Już przetrzepane podstawy.
    1.Sonda lambda trochu się zawiesza ale pracuje 1-5V.
    2.Chciałem wysterować elektromagnes silnika krokowego i nie da się ale na ostro 12V działa.
    Przewody z krokowca do ECU sprawne.
    3.Przepływomierz powietrza około 8 kg/h bieg jałowy.
    Potencjometr położenia przepustnicy ok.
    Co by trzeba sprawdzić jeszcze?
     
  4. Marek_S

    Marek_S SuperMechanior

    Offline
    Dołączył:
    10-07 12
    Postów:
    15 013
    Docenione treści:
    1 826
    Miasto:
    Sląsk
    Jakie wartosci sondy ? tam jest 0-5v ?
     
  5. Markson43

    Markson43 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    25-05 14
    Postów:
    395
    Docenione treści:
    14
    Miasto:
    Rzeszów
    Tak 0-5V i oscyluje po rozgrzaniu ładnie ale czasami się zacina.
    Auto ma GAZ....
    Przy tak występujących błędach może być ECU ale....
     
    Ostatnio edytowano: 17-05 17
  6. Marek_S

    Marek_S SuperMechanior

    Offline
    Dołączył:
    10-07 12
    Postów:
    15 013
    Docenione treści:
    1 826
    Miasto:
    Sląsk
    Hmm a to nie działa emulator ? cos to dziwne a jaki gaz ? zrob mi fotki przepustnicy bo nie bede zgadywał co tam siedzi
     
  7. Markson43

    Markson43 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    25-05 14
    Postów:
    395
    Docenione treści:
    14
    Miasto:
    Rzeszów
    Stags.
    Odpalę go poobserwuję jeszcze sondę.
    Aha..czyli sterownik gazu ma mu zasymulować sondę?Ale jak już się przełączy na gaz?
     

    Załączone pliki:

  8. Marek_S

    Marek_S SuperMechanior

    Offline
    Dołączył:
    10-07 12
    Postów:
    15 013
    Docenione treści:
    1 826
    Miasto:
    Sląsk
    ale nie na wtryskach a na silniku krokowym ?
     
  9. Markson43

    Markson43 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    25-05 14
    Postów:
    395
    Docenione treści:
    14
    Miasto:
    Rzeszów
    Coraz gorzej się dzieje...po dodaniu gazu szarpie silnikiem i chodzi jakby na dwa baniaki.
    A za chwilę po paru wciśnięciach gazu jak z salonu ale za chwilę to samo.
     
  10. Marek_S

    Marek_S SuperMechanior

    Offline
    Dołączył:
    10-07 12
    Postów:
    15 013
    Docenione treści:
    1 826
    Miasto:
    Sląsk
    wiesz moze go zalewa albo nie dolewa ?
     
  11. Autoelektronika

    Autoelektronika Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    30-09 15
    Postów:
    2 530
    Docenione treści:
    483
    Miasto:
    RDE,RMI,KT
    Adres strony:
    tylko dwie rzeczy na te objawy,mam je na połce
     
  12. Markson43

    Markson43 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    25-05 14
    Postów:
    395
    Docenione treści:
    14
    Miasto:
    Rzeszów
    Proszę podać cenę ? Na PW.
    Czyli ECU i ???
    Jestem ciekawy co robi firma która naprawia te sterowniki.
    Myślę że nie tylko zmienia cynę na nową?
     
    Ostatnio edytowano: 18-05 17
  13. Autoelektronika

    Autoelektronika Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    30-09 15
    Postów:
    2 530
    Docenione treści:
    483
    Miasto:
    RDE,RMI,KT
    Adres strony:
    nie na sprzedaż,na podstawke do szybkiej diagnozy

    w nich można tylko naprawić polaczenia relacji złacze/plyta,to wszystko.
     
  14. Markson43

    Markson43 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    25-05 14
    Postów:
    395
    Docenione treści:
    14
    Miasto:
    Rzeszów
    Sprawdzam jeszcze jaka tam miała być sonda i dobieram się do rozebrania Simteka70.
    Czyli masz na półce Simteka? ,na podmianę.
    Bo pisałeś o dwóch możliwościach.
     
  15. Autoelektronika

    Autoelektronika Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    30-09 15
    Postów:
    2 530
    Docenione treści:
    483
    Miasto:
    RDE,RMI,KT
    Adres strony:
    tak,mam takiego simteca na podmianke
     
  16. Markson43

    Markson43 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    25-05 14
    Postów:
    395
    Docenione treści:
    14
    Miasto:
    Rzeszów
    Napiszę tak:teraz to jest dla mnie obiekt pożądania :)
     
  17. Autoelektronika

    Autoelektronika Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    30-09 15
    Postów:
    2 530
    Docenione treści:
    483
    Miasto:
    RDE,RMI,KT
    Adres strony:
    Pewnie tak
     
  18. Markson43

    Markson43 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    25-05 14
    Postów:
    395
    Docenione treści:
    14
    Miasto:
    Rzeszów
    Rozebrałem ECU i trudno coś dotknąć bo wszystko na włosku.
    Nie znalazłem nic aby się rozlutowało a i tak jest zgrzewane.
    Wszystko jest zalane miękkim żelem więc wbijałem igłę i ruszałem tymi przewodzikami..drucikami do płytki od wtyki.
    Nic nie wskurałem :(

    Auto dalej nie może się zebrać i go trzęsie po dodaniu gazu.
    Iskry są na 4 baniakch jak go tak trzęsie.Sprawdzałem bo mam takie próbniki co się zakłada na każdą świecę.
    Na gazie to ma choć wolne obroty a na benzynie są ale mniejsze.

    A świece czarne ......czarne...okopcone.

    Wada się trochu zaczyna ujawniać bo podłączyłem próbnik pod piny 7 i 8 to jest w wtyku przepustnicy i jak poruszam obojętnie którą wtyką w ECU to próbnik zaczyna świecić.
    A podłączam się do krokowca.
     

    Załączone pliki:

    Ostatnio edytowano: 18-05 17