1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Oscyloskop, CO I JAK? PO CO?

Dyskusja w 'Narzędzia i sprzęt warsztatowy' rozpoczęta przez użytkownika jonix39, 26-01 13.

  1. old1977

    old1977 Grupa Wsparcia Technicznego

    Dołączył:
    20-01 13
    Postów:
    1 041
    Docenione treści:
    166
    wiem co to Rubin to 2w1 piecyk elektryczny i odbiornik rtv w jednym,nie wolno było stawić blisko firanek bo zaraz zaczynały płonąć;)
     
  2. troll

    troll Uczestnik

    Dołączył:
    2-05 12
    Postów:
    257
    Docenione treści:
    30
    wiemy co to rubin- to była taka prawie bomba w chałupie....ale to był sprzęt bodajże ze 40kg telewizora....

    ech ,łezka się w oku kręci...to był czas wynalazków...rubiny elektrony i inne antaresy....hehehe ja pindole,ale w zasadzie to niewiele sie zmieniło-te stare telewizorzyska sie odpalały z 10minut a super hipew nowoczesna technologia typu komputer tez coś koło tego .heheheheh...tyle tylko że nic z tyłu sie nie świeci.
     
  3. daniel1302

    daniel1302 Nowy

    Dołączył:
    6-02 13
    Postów:
    9
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Nowy Sącz
    troll, czy mógłbyś przyblizyć mi sprawę tego twojego rejestratora( co rysuje na kartce oscylogramy). Co to dokładnie za urządzenie, z jakich lat pochodzi ile waży jakie przebiegi jest w stanie zarejestrować (napięcie, częstotliwość) i gdzie go kupiłeś, i jeśli nie jest tajemnicą to za ile. Pierwszy raz takie coś widzę i ciekawi mnie to ;)
     
  4. troll

    troll Uczestnik

    Dołączył:
    2-05 12
    Postów:
    257
    Docenione treści:
    30
    to tak naprawdę jest eksponat....a fotkę wrzuciłem tak sob ie dla żartu.Takie coś to już tylko w muzeum zobaczyć można ,a to urządzenie akurat to elektrokardiograf czyli słynne EKG np.Oscyloskop tez rysuje przebiegi tyle że na ekranie. a to ustrojstwo do częstotliwości przktycznie się nie nadaje -zbyt powolne.Ale swoja droga to takie coś przy kliencie ..hmmm szczeka by spadła klientowi i dopiero by rozpowiadał jaki to super sprzęt mają...A tak na serio to ci powiem ,że analogowe klasyczne oscyloskopy potrafia oddać wręcz nieocenione usługi.I dlatego takie cos posiadam i cholernie lubię na nim pracować.Jedyna wada to niestety brak pamięci i nie odtworzysz juz przebiegu który był,możesz tylko popatrzeć na to co jest.Ale dzięki temu nie ucieknie ci żadna szpila przebiegu,co niestety zdarza sie na cyfrowych.
     
  5. old1977

    old1977 Grupa Wsparcia Technicznego

    Dołączył:
    20-01 13
    Postów:
    1 041
    Docenione treści:
    166
    DSC_0047.JPG DSC_0048.JPG
    Panowie prośba o rozszyfrowanie co i jak wrzucę parę fotek tego cuda które nabyłem za dobre dwie flaszki i proszę o instrukcje co i do czego wetknąć aby np.sprawdzić czujnik położenia wału.Mniej więcej się orientuję ale mniej więcej to góral na nartach jeździł "mniej na nartach więcej na dupie;)" fotę sprzętu podzieliłem na 2 części aby było widać napisy,wiem nie którzy będą się nabijać kupił a nie orientuje się w temacie,no ale gdzieś trzeba się nauczyć najlepiej u siebie i na swoim dzięki z góry za pomoc

    a tu sonda i jeszcze coś DSC_0051.JPG DSC_0050.JPG DSC_0052.JPG

    i tył,jeszcze raz dzięki i proszę o wyrozumiałość.myślałem że wszystko sam ogarnę ale wolę się upewnić.
     

    Załączone pliki:

  6. daniel1302

    daniel1302 Nowy

    Dołączył:
    6-02 13
    Postów:
    9
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Nowy Sącz
    Nie widzę dokładnie ale masz wtyk BNC(chyba) przy YInput. Aby sprawdzić czy oscyloskop działa to podłącz do prostownika(12 V) I w prostowniku przebieg powinien być poszarpaną linią która będzie na wysokości ok 12 V. I jeśli tak będzie to oscyloskop działa. Podłączasz masę do kabla który jest "obudową/obwódką" YInput a do środka podłączasz +12V. Kabel sprawdź miernikiem.

    A czujnik położenia wału też pewnie działa podobnie(podłączasz do masy kabel 0 i do sygnalu czujnika środek BNC). NIgdy nie pracowalem na takim sprzęcie, ale postaram ci się wyjaśnic przełączniki.

    DC Balance- Balans napięcia stałego. W cyfrowym oscyloskopie jak mierzyłeś prąd ktory był teoretycznie stały to się tą opcję włączało.
    V/CM- ilosć woltów na centymetr(wolty pokazuje w osi OY, pionowej), czas w osi OX, poziomej,
    YShift- Nie wiem ale przypuszczam, ze do przełączania przebiegu w dół i w górę, jak jest na dole i dasz 1 V/CM a nie ma ujemnej połówki to więcej widać


    Sweep Magnifier to pewnie od lupy(rozszeżasz lub zwężasz) wykres w OSI OX(im węższy tym mniej dokładny ale więcej sięgo mieści na oscyloskopie.
    XShift- sądze, ze do przesuwania w osi OX
    TIggering- W cyfrowym ustawiało się to poniżej połowy przebiegu zmiennego gdy skakał po ekranie i wtedy był stabilny
     
    shrek lubi to.
  7. old1977

    old1977 Grupa Wsparcia Technicznego

    Dołączył:
    20-01 13
    Postów:
    1 041
    Docenione treści:
    166
    a masy nie można podać na wejście obok Y Input?czy to tylko uziemnienie bo mam dodatkowo sondę do tego jak na zdjęciu 1:10 i kabel z wtykami bananowymi gdzie rzeczywiście wychodzą + i - natomiast sama sonda jest jako jeden przewód nie wiem czy za bardzo nie namieszałem
     
  8. james89

    james89 Uczestnik

    Dołączył:
    24-12 12
    Postów:
    269
    Docenione treści:
    9
    Miasto:
    Opole
    Skoro mowa o oscyloskopie w tym temacie,to mam pytanie. Jakich sond używacie do oscyloskopu? mowa o wszystkich, tych igłowych, tych z możliwością przebicia przewodu w celu pomiaru, sondach jakich używacie do pomiaru WN (indukcyjna i pojemnościowa). Jakie cęgi prądowe? choć w tych chyba wielkiego wyboru nie ma, jeśli chodzi o zakres do 60A. A więc ogólnie o osprzęcie do oscyloskopu. Czy używacie np adapterów z przesunięciem fazowym do pomiaru 2 sygnałów na jednokanałówce, itd :)
     
  9. troll

    troll Uczestnik

    Dołączył:
    2-05 12
    Postów:
    257
    Docenione treści:
    30
    sonda do wn się przydaje,ale nie przebijam tym przewodów(hehhe) .pomiar na dwóch kanałach jak najbardziej,ale mój analog ma akurat dwa kanały, cyfrowy 4.Jesli chcesz zobaczyć impulsy wysokonapięciow e np.na kablach zapłonowych-to poprzez taka śmieszną sondę w postaci przewodu nawijanego na taki kabel(3,4 zwoje).I widzisz jakie sa przebiegi nysokiego docierajace do świecy.Partyzancki sposób,ale naprawdę skuteczny,i niemasz potrzeby zakupu jakichkolwiek dodatkowych elementów.Możesz też wykorzystać do tego celu taka sondę indukcyjna stosowaną w lampach stroboskopowych do pomiaru kąta wyprzedzenia zapłonu.bardziej elegancki sposób od poprzedniego.Na początek to i tak w zasadzie wystarczy ci jeden kanał,choc przydaje się widzieć jednoczesnie przebieg np.czujnika wału i Wn jednoczesnie czyli-sygnał-odpowiedź.
     
  10. TomekRS6

    TomekRS6 Początkujący

    Dołączył:
    31-01 13
    Postów:
    92
    Docenione treści:
    5
    Miasto:
    Leszno
    Panowie o czym rozmowa? Ktoś kto potrafi obsługiwać oscyloskop nie pyta jaki kupić tylko kupuje taki jaki jest mu potrzebny. Rozumiem że można się poradzić innych co wybrać ale dopiero wtedy jak już coś się na ten temat wie a ja mam wrażenie że ktoś tu chce kupić ten oscyloskop tylko po to żeby go mieć. Więc co to za różnica czy na USB zintegrowany np. z jakimś testerem diag. czy jak tu ktoś napisał produkt radzieckich inżynierów...
     
  11. jonix39

    jonix39 Uczestnik

    Dołączył:
    3-01 13
    Postów:
    291
    Docenione treści:
    27
    Adres strony:
    A przydaje się zapis pomiarów w oscyloskopie??
     
.

Użytkownicy odwiedzili tę stronę szukając:

  1. sonda pojemnościowa do oscyloskopu