1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Peugot p1412

Dyskusja w 'Diagnostyka' rozpoczęta przez użytkownika Marus336, 28-01 17.

  1. Marus336

    Marus336 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    11-01 16
    Postów:
    85
    Docenione treści:
    7
    Miasto:
    Ropczyce
    Witam mam problem z partnerem 2014r 1.6hdi
    Lapie blad p1412
    Czujnik temperatury wymienilem nie pomógł okablowanie jest ok
     
  2. Szumek72

    Szumek72 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    17-01 16
    Postów:
    2 521
    Docenione treści:
    355
    Miasto:
    Pałac Kultury
    czym go skanowałeś?
    co mu dolega?
     
  3. MTM

    MTM Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    11-08 14
    Postów:
    2 326
    Docenione treści:
    348
    Miasto:
    Gdzieś niedaleko
    Ja to bym raczej do EGR zajrzał zanim bym coś wymienił...
     
    dejot43 lubi to.
  4. Szumek72

    Szumek72 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    17-01 16
    Postów:
    2 521
    Docenione treści:
    355
    Miasto:
    Pałac Kultury
    a ten błąd to na pewno P1412? jaki opis? czym diagnozowany?
     
  5. Krzysiek...

    Krzysiek... Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    27-10 16
    Postów:
    59
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Kielce
    Do grupy PSA tylko Diagbox lub pp2000, inaczej to wrózenie z fusów, multiskanery niestety nie podchodzą - jakie objawy tej usterki?
     
  6. Szumek72

    Szumek72 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    17-01 16
    Postów:
    2 521
    Docenione treści:
    355
    Miasto:
    Pałac Kultury
    jak ktoś umie posługiwać się multiskanerem tylko z górnej półki takim w cenie 10tysi i ma pojęcie o tym co robi to znajdzie problem i naprawi, bo samo odczytanie błędów to nie wszystko i wiem co mówię, teraz bawię się Fordami Customami z 2015 roku i daję radę...czysta przyjemność i ciekawość, robię zrzuty z ekranu na parametrach live(oczywiście sprawne auta, po naprawie,) i porównuję wzorce parametrów z uszkodzonymi. Sam sobie tym samym robię szkolenie i nabieram doświadczenia...
     
  7. Krzysiek...

    Krzysiek... Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    27-10 16
    Postów:
    59
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Kielce
    Szumek nie spinaj się, auta PSA mają specyficzne rozwiązania interfejsu, np błędy w sterownikach wtrysku można kasować jedynie podając przebieg itp. A to co piszesz to stare porzekadło - mieć to jedno a umieć się tym posługiwać to drugie. Myślę że gdyby kolega który założył post miał takie cudo i wiedzę jak ty to nie zakładałby takiego wątku, dla autora polecam się skontaktować z kimś kto ma sprzęt do PSA -unikniesz niepotrzebnych kosztów wymiany części
     
  8. Stanisław 1946

    Stanisław 1946 Weteran Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    23-08 13
    Postów:
    2 826
    Docenione treści:
    356
    Miasto:
    Szczecin
    P1412 to MAP dla EGR za niski sygnał.
    Ile ma przejechanych km ?
     
  9. MTM

    MTM Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    11-08 14
    Postów:
    2 326
    Docenione treści:
    348
    Miasto:
    Gdzieś niedaleko
    Nie wiem o co Ci chodzi ale w diagbox'ie jeszcze mi się nie zdażyło, żeby wołał o wpisanie przebiegu przy kasowaniu błędów w ECU...
    Doczytaj albo popracuj na danym sprzęcie...
     
  10. Szumek72

    Szumek72 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    17-01 16
    Postów:
    2 521
    Docenione treści:
    355
    Miasto:
    Pałac Kultury
    wcale się nie spinam dlaczego tak sądzisz? już nie jednego PSA potraktowałem swoim sprzętem podając przebieg itd jak piszesz i wcale nie Diagbox czy PP2000... sprzedałem Lexie, Clipa, IDS-a(Rotunda)i załatwiam tematy jednym...
    Nie wiem czy zauważyłeś, ale zadałem konkretne pytanie? i chciałbym by autor odpowiedział czym diagnozował, bo nie wiem czy w jego aucie występuje taki błąd jak P1412...:)
     
  11. MTM

    MTM Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    11-08 14
    Postów:
    2 326
    Docenione treści:
    348
    Miasto:
    Gdzieś niedaleko
    Polać mu...
     
  12. Szumek72

    Szumek72 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    17-01 16
    Postów:
    2 521
    Docenione treści:
    355
    Miasto:
    Pałac Kultury
    w nie których woła o przebieg, np Kangur...
     
  13. MTM

    MTM Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    11-08 14
    Postów:
    2 326
    Docenione treści:
    348
    Miasto:
    Gdzieś niedaleko
    no ale nie zawsze... niech nie pier..li głupot. Ja diagboxa używam do nastaw albo adaptacji. Do odczytu uniwersalny fejsik DELPHI z dongle :D
    Aj się teraz Janusze wkur..ą, że delphi dongla wprowadził :D
     
    Szumek72 lubi to.
  14. Szumek72

    Szumek72 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    17-01 16
    Postów:
    2 521
    Docenione treści:
    355
    Miasto:
    Pałac Kultury
    a skąd Pan Stanisław wie że w tym aucie jest taki błąd? wujek googeel powiedział, tak pytam, bo mi atris technik powiada że nie ma takiego kodu błędu dla tego auta?
     
  15. Krzysiek...

    Krzysiek... Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    27-10 16
    Postów:
    59
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Kielce
    Ecu czyli sterownik silnika a nie wtrysku- tam wpisujesz przebieg. Ja męczyłem głównie sprzętem dla PSA a mam porównanie z KTS-em i Autocomem, wracam do pierwotnego - mieć to jedno a umieć się tym posługiwać to drugie. Autor postu nadal nie napisał o objawach
     
  16. Szumek72

    Szumek72 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    17-01 16
    Postów:
    2 521
    Docenione treści:
    355
    Miasto:
    Pałac Kultury
    oczywiście że tak...ja podałem Kangura bo w nim chciał a w Lagunie nie, Master też nie, Clio też nie...
     
  17. Stanisław 1946

    Stanisław 1946 Weteran Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    23-08 13
    Postów:
    2 826
    Docenione treści:
    356
    Miasto:
    Szczecin
    Szumek 72 wujek Google to może mnie pytać co jest na tym silniku.
     
  18. MTM

    MTM Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    11-08 14
    Postów:
    2 326
    Docenione treści:
    348
    Miasto:
    Gdzieś niedaleko
    Kolego... Sterownik wtrysku w PSA opisany w ich programie to nic innego jak ECU czyli Electronic Control Unit. Elektroniczny moduł sterujący (kontrolny).
    Doczytaj. No chyba, że nigdy sterownika wtrysku nie wymieniałeś w PSA...

     
  19. Szumek72

    Szumek72 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    17-01 16
    Postów:
    2 521
    Docenione treści:
    355
    Miasto:
    Pałac Kultury
    powiem ci tak, najlepiej nie dotykać się do auta z komputerem albo byle kabelkiem i z naprawą jak się nie ma o tym pojęcia bo można sobie nie złe kuku zrobić a nawet uszkodzić stera i dopiero płacz. Skrobidupa kupi sobie kabelek albo wtyczkę z aplikacją na smartfona i pieprzy farmazony, ty bierzesz profeskę i wychodzi co innego i gorzej dla ciebie jak coś poważniejszego...klient już patrzy kiedy skoczyć ci do gardła bo chcesz go okraść z kasy!! on wie lepiej bo telefon pokazuje mu taki błąd. Nie mam racji??:D
     
  20. Krzysiek...

    Krzysiek... Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    27-10 16
    Postów:
    59
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Kielce
    BSM- moduł sterujący silnika
    BSI - centralana jednostka sterująca
    SID lub inny - moduł wtrysku ?????