1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

PO 136 RAV4

Dyskusja w 'Układ wydechowy' rozpoczęta przez użytkownika ZBYH, 15-12 15.

  1. ZBYH

    ZBYH Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    1-12 11
    Postów:
    50
    Docenione treści:
    4
    Miasto:
    Pyrlandia
    Witam.Toyota Rav4 2.0 VVT-i 2005r. Nie mogę dojść do ładu z tym autem. Błąd PO 136 Obwód sondy lambda nieprawidłowe działanie ( bank 1 sonda 2)Zapala się bez przerwy Check engine i VSC TRC. Samochód jest z instalacją gazową więc żeby wyeliminować złe działanie gazu jeździłem na samej benzynie i po 2 dniach jazdy po mieście błąd wyskoczył ten sam. Wymieniłem drugą sonde lambda za katalizatorem oryginalną Denso i to samo. Założyłem kątowy emulator sondy lambda i dzisiaj po 2 dniach to samo ten sam błąd i te same kontrolki, czyli w moim przypadku te emulatory nie działają, sonda pewnie też niepotrzebnie wymieniona. Co dalej Katalizator na razie nie biorę pod uwagę byłby inny błąd, nieszczelności nigdzie nie widać. Co ewentualnie mógłbym jeszcze sprawdzić. Z góry dziękuje za każdą poradę.
     
    Ostatnio edytowano: 15-12 15
  2. Giemza

    Giemza Uczestnik

    Online
    Dołączył:
    23-12 12
    Postów:
    630
    Docenione treści:
    77
    Miasto:
    Lublin
    długo jest gaz? może gaziarze coś wpieli nie tak w instalacje. Czy to się nagle stało?
     
  3. ZBYH

    ZBYH Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    1-12 11
    Postów:
    50
    Docenione treści:
    4
    Miasto:
    Pyrlandia
    Być może, nawet w miejscu wpięcia wtyczki od sondy są porobione mostki i jakiś kabelek luzem, to niewątpliwie robota gazownika. Gaz 2 lata i auto ładnie hula na gazie jak i na benzynce. Jednak tak jak pisałem check zapala się również po jeżdzie na samej BP
     
  4. romys73

    romys73 Bywalec

    Offline
    Dołączył:
    18-01 14
    Postów:
    1 083
    Docenione treści:
    93
    Miasto:
    abingdon
    coś nie tak na łączach komputerów gaz ,benzyna jedż do gazownika powinien tą usterkę usunąć ,sadze że czujnik o2 jest dobry katalizator także
     
  5. ZBYH

    ZBYH Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    1-12 11
    Postów:
    50
    Docenione treści:
    4
    Miasto:
    Pyrlandia

    Załączone pliki:

    Ostatnio edytowano: 25-01 16
  6. niuniek123

    niuniek123 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    20-03 15
    Postów:
    119
    Docenione treści:
    10
    Miasto:
    szczecin
    z gazem i sądą to nie zakombinujesz kompletnie nic. sądy możesz wymieniać bez końca.zrób jak mówie abędzie ok.PODSTAWA to test kompresji.jak ok to wstaw emulator sady.i będzie latać.

    zapomniałem dodać sprawdż przelot katalizatora bo gaz ma wysoką temperaturę spalania która potrafi ztopić przelot katalizatora

    a dopiero doczytałem że masz już emulator.a mó j neurolog elektronik spodkał się z częstą sytuacją że emulatory potrafią padać tak same z siebie.taka sugestia
     
    Ostatnio edytowano: 11-02 16
  7. ZBYH

    ZBYH Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    1-12 11
    Postów:
    50
    Docenione treści:
    4
    Miasto:
    Pyrlandia
    Wywaliłem ten emulator, wydaje mi się że w ogóle był źle połączony i sterownik mógl nie widzieć sondy przez co wywalal błąd PO136. podłączyłem przewody sondy tak jak w oryginale i wywala Po 420 czyli katalizator. Wstawiłem tulejkę kontową i na lpg wywala PO 420 I PO171 ( bank 1 uboga mieszanka). Teraz jeżdżę tylko na BP i od tygodnia CHeck się nie zapalil co prawda tylko po mieście nie bylo możliwości wyjechać dalej ale przedtem i tak już wywalał błąd. Wniosek z tego że może to problem z LPG złe strojenie a emulator był walnięty albo tak jak pisałem źle podłączony. Niestety u mnie nie ma fachury od Agisa.
     
  8. Mateusz_94

    Mateusz_94 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    Wczoraj
    Postów:
    6
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Wejherowo
    Sprawdź jaką dawkę podaje emulgator powinno być jedna kropelka co 15-20sekund