1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Problem z układem hamulcowym bmw e46

Dyskusja w 'Układ hamulcowy' rozpoczęta przez użytkownika toomassk, 20-03 17 o 12:29.

  1. toomassk

    toomassk Nowy

    Offline
    Dołączył:
    18-06 16
    Postów:
    7
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    włocławek
    Witam wszystkich.
    Mam mały problem z układem hamulcowym w bmw e46. Przyjechała do mnie z trzymajacym zaciskiem prawy przod( uszkodzona oslona tloczka). Tloczek był lekko zakurzony bez wrzerow. Problem zaczął się już przy próbie wyciągania tloczka, ponieważ nie chciał się wysunąć po wyciskanie go pedałem hamulca, musiałem wypchnac go kompresorem. Po złożeniu wszystkiego jest problem z odpowietrzeniem układu. Tylne koła odpowietrzone a z odpowietrzenikow na przodzie nie leci wogole plyn hamulcowy , tak jak by nie było wogole cisnienia w układzie. Pedal jest cały czas miękki . Co myślicie? Zapowietrzona pompa abs czy do wymiany pompa hamulcowa? Albo macie może inny pomysł?
     
  2. sycylyjczyk

    sycylyjczyk Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-07 12
    Postów:
    72
    Docenione treści:
    4
    Miasto:
    mazury
    Spróbuj uruchomić pompę abs programem
     
  3. toomassk

    toomassk Nowy

    Offline
    Dołączył:
    18-06 16
    Postów:
    7
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    włocławek
    Myślisz, że pompa abs może blokować przepływ plynu?
     
  4. mechanik.k

    mechanik.k Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-02 15
    Postów:
    2 335
    Docenione treści:
    536
    Miasto:
    London Tottenham
    Adres strony:
    Odkręć rurkę od pompy hamulcowej od tego koła i zobacz czy sie lekko wciska a potem to samo z rurką od ABS.A przewód elastyczny ok?
     
  5. toomassk

    toomassk Nowy

    Offline
    Dołączył:
    18-06 16
    Postów:
    7
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    włocławek
    Przewod elastyczny cały. Na ten moment pojawił się plyn w zacisku lewym nadal brak w prawym. Pompa hamulcowa ma tylko dwa wyjścia przod i tył. W pompie wiadomo na wszystkie koła.
     
  6. ŚNIADY

    ŚNIADY Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    29-01 16
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    chełm
    A czym to odpowietrzasz ?
    Do BMW i nie tylko polecam ten zestaw
    SEA VS820
     
  7. toomassk

    toomassk Nowy

    Offline
    Dołączył:
    18-06 16
    Postów:
    7
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    włocławek
    Najprawdopodobniej winny jest zacisk, po zacisnieciu przewodu na prawym kole pedal zrobił się twardy i hamulce są na trzech pozostałych kołach. Przez uszczelka tloczka może zaciągać powietrze do układu? Czy są jeszcze inne uszczelnienia?
     
  8. sycylyjczyk

    sycylyjczyk Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-07 12
    Postów:
    72
    Docenione treści:
    4
    Miasto:
    mazury
    Polużnij pzrewód metalowy łączący z elastycznym ,może elastyczny być wewnątrz pęknięty i blokuje .
     
  9. TOMEK M

    TOMEK M Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    20-08 12
    Postów:
    133
    Docenione treści:
    7
    Dokładnie sprawdź weżyk elastyczny
     
  10. toomassk

    toomassk Nowy

    Offline
    Dołączył:
    18-06 16
    Postów:
    7
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    włocławek
    Jest problem żeby go odkrecic, ale będę próbował. Dzieje się taka rzecz, że pedal jest miękki ale po podpompowaniu plyn leci z odpowietrzNika a tloczek stoi w miejscu, kompletnie się nie wysuwa. Tloczek był wymieniany z 2 miesiące temu i jest idealny, uszczelki wymienione a powierzchnia zacisku też ładna. Może faktycznie coś z przewodem elastycznym, za małe cisnienie może.
     
  11. toomassk

    toomassk Nowy

    Offline
    Dołączył:
    18-06 16
    Postów:
    7
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    włocławek
    Kolejny dzień zero rezultatu. Zacisk podmieniony nowy przewod i ciągle tak samo się dzieje. Zostają tylko albo pompa asc albo pompka hamulcowa. Czy macie jeszcze jakieś pomysły?
     
  12. Grzegorz23011971

    Grzegorz23011971 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    18-11 14
    Postów:
    43
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Olsztyn
    Komputer w garść i trzeba spróbować zainicjować zawory w pompie kompem. Przynajmniej ten z którego nie leci płyn. Może się przyciął.