1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

rover 75 - zanika wysokie cisnienie na wyższych obrotach...

Dyskusja w 'Ogrzewanie/klimatyzacja' rozpoczęta przez użytkownika Dawidek126, 1-09 16.

  1. Dawidek126

    Dawidek126 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    12-05 14
    Postów:
    264
    Docenione treści:
    10
    Miasto:
    Piaseczno
    witam.
    od początku rover 75 2004 2,5 v6, kompresor klimatyzacji ze sprzęgłem. Klimatyzacja nie działała około 2 lat(rozszczelniona) . Po naprawie przewodu klima szczelna. napełniona prawidłową ilością czynnika. na biegu jałowym klima super dziala hp około 13bar lp 2,2 bar. wystarczy dodać "gazu " do 2 tyś i cisnienie spada do 8 -9 bar(hp) i rosnie do 4bar na LP. Czy do wymiany będzie kompresor czy może dałem ciała nie wymieniając osuszacza??

    pozdrawiam

    oczywiście jak obroty spadną do biegu jałowego to po chwili hp rosnie do ~13bar lp spada do 2 bar....
     
    Ostatnio edytowano: 1-09 16
  2. YaSIu

    YaSIu Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    9-03 11
    Postów:
    286
    Docenione treści:
    12
    Miasto:
    Sandefjord, Norwegia
    Adres strony:
    To na pewno, osuszacz jest bardzo higroskopijny czyli bardzo mocno pochłania wilgoć i nawet w instrukcji nowego jest napisane że po wyjęciu zaślepek i nie zamontowaniu go do układu, po kilkunastu godzinach nadaje się on do wyrzucenia.
    Co do samego problemu - wentylatory się włączają podczas pracy klimy??
    Całkiem możliwe że coś się dzieje z zaworem rozprężnym - to on odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia w układzie A/C
     
  3. Dawidek126

    Dawidek126 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    12-05 14
    Postów:
    264
    Docenione treści:
    10
    Miasto:
    Piaseczno
    wentylator normalnie rusza więc z punktu elektryki wszystko ok....
     
  4. YaSIu

    YaSIu Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    9-03 11
    Postów:
    286
    Docenione treści:
    12
    Miasto:
    Sandefjord, Norwegia
    Adres strony:
    To faktycznie, elektronika ok.
    Ile g oleju wpuściłeś do układu??
    Ja w tym przypadku obstawiam zawór - po 2 latach to tak na prawdę wszystko tam może być ale ja bynajmniej wymieniłbym osuszacz bo i tak już nie spełnia swojej funkcji, potem zrobiłbym tak z godzinę próżnię żeby całą wilgoć wyciągnąć z układu, napełnił z olejem oczywiście i sprawdził jak jest, pewnie będzie tak samo ale przynajmniej układ będzie czysty