1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

sonda lambda vectra c 1.8 bezyna

Dyskusja w 'Elektronika pojazdowa' rozpoczęta przez użytkownika sławek8698, 4-01 17.

  1. sławek8698

    sławek8698 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    4-01 17
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    katowice
    mam vectra c 1.8 bezyna 2004 i dwie sondy jedna przed katalizatorem a druga za katalizatorem po podłoczeniu pod komuper pierwsza z nich zachowuje się jagby była martwa pobiera około 0.41v z niewielką zmiana + - 0.10v na włoczonym i wyłoczonym silniku a druga pracuje jak szalona od 0.00 do 0.90v komputer w samochodzie nie pokazuje żadnego błędu bezynaczy to normalne??
     
  2. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 631
    Docenione treści:
    1 112
    Miasto:
    Wysoka
    Skąd wiesz, że pierwsza to pierwsza?
     
  3. sławek8698

    sławek8698 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    4-01 17
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    katowice
    bo odloczylem tą przed katalizatorem i koputer wykrył błąd rząd pierwszy czujnik nr dwa wykasowalem a potem wyloczylem ta za katalizatorem i wyskoczył błąd rząd pierwszy czujnik pierwszy
     
  4. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 631
    Docenione treści:
    1 112
    Miasto:
    Wysoka
    no to masz odpowiedz w swoim poście...
     
  5. sławek8698

    sławek8698 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    4-01 17
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    katowice
    czyli to normalne tak?
     
  6. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 631
    Docenione treści:
    1 112
    Miasto:
    Wysoka
    sondy pomylone
     
  7. sławek8698

    sławek8698 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    4-01 17
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    katowice
    nie rozumie mam odwrotnie zamontowane sondy?
     
  8. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 631
    Docenione treści:
    1 112
    Miasto:
    Wysoka
    albo sondy albo sprzęt diagnostyczny lipny
     
  9. sławek8698

    sławek8698 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    4-01 17
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    katowice
    ja mam sdprog i on te właściwości pokazuje a zaczęło się to ze na desce rodzelczej wywalił mi sprawdź silnik no to pojechałem do mechanika i on stwierdził że lambda przed katalizatorem jest do wymiany spoko ja sprawdziłem parametry swoim sdprogiem i za notował odczyty potem pojechałem i kupiłem nowa lambda kosztowała 400 zł i zamontowałem i oczywiście podłoczyłem sdprog i odczyty były takie same . dodam że auto chodzi bez zmian nie zauważyłem żadnego spadku mocy czy kłopoty z zapaleniem
     
  10. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 631
    Docenione treści:
    1 112
    Miasto:
    Wysoka
    wygląda zatem na zamianę sond, bo:
    to druga a nie pierwsza
     
  11. sławek8698

    sławek8698 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    4-01 17
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    katowice
    czemu tego mechanik nie zauważył jutro jadę na serwis opla zobaczę co oni powiedzą . a te odczyty są normalne bo słyszałem ze dobrze działające lambdy mają podobne odczyty to prawda ?czyli jak odwrotnie je podłocze to będzie wszytko ok?
     
  12. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 631
    Docenione treści:
    1 112
    Miasto:
    Wysoka
    nie wiem ale odczyty wyglądają na zamienione, pierwsza ma oscylować druga nie
     
  13. sławek8698

    sławek8698 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    4-01 17
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    katowice
    no ale tak jest pierwszą sąda przed katalizatorem figuruje u mnie jako rząd pierwszy czujnik drugi 0.41v . a druga za katalizatorem figuruje jako rząd pierwszy czujnik pierwszy 0.00 0.90v
     
  14. Dżodżo

    Dżodżo Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    18-10 15
    Postów:
    280
    Docenione treści:
    18
    Miasto:
    Shannon/Ennis/Limerick
    Adres strony:
    Chyba ze kata nie ma to druga tez bedzie latac.
     
  15. sławek8698

    sławek8698 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    4-01 17
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    katowice
    mam katalizator
     
  16. mechanik.k

    mechanik.k Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-02 15
    Postów:
    2 199
    Docenione treści:
    493
    Miasto:
    London Tottenham
    Adres strony:
    .
     

    Załączone pliki:

  17. sławek8698

    sławek8698 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    4-01 17
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    katowice
    byłem dziś w norauto Katowice i dwóch mechaników stwierdziło ze z samochodem jest wszystko OK bo czujnik pierwszy pracuje od 0.00 do 0.99 a czujnik drugi po zagrzaniu lambda wynosi 0.52v a norma dla tego czujnika wynosi od 0.50 do 0.80 v a i twierdzą że nie są zamienione miejscami bo jak mają różne wtyczki
     
  18. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 631
    Docenione treści:
    1 112
    Miasto:
    Wysoka
    Jeśli tak jest to OK, Ty wczoraj i dzisiaj zeznawałeś odwrotnie...
     
  19. Marek_S

    Marek_S Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    10-07 12
    Postów:
    13 520
    Docenione treści:
    1 730
    Miasto:
    Sląsk
    echhh oprogramowanie testera, nie znam sdprog ale oprogramowanie pewnie myli sondy, to efekt ślepej wiary w nieomylne komputery diagnostyczne ...
     
    Ostatnio edytowano: 5-01 17
  20. rch11

    rch11 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    7-07 13
    Postów:
    2 007
    Docenione treści:
    471
    Miasto:
    NS
    A tam czasami nie ma sondy tytanowej 5V?