1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Termostat montowany na wąż... ??

Dyskusja w 'Chłodzenie silnika' rozpoczęta przez użytkownika hammer1984, 11-04 16.

  1. hammer1984

    hammer1984 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    3-10 12
    Postów:
    41
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Uniejów
    Witam
    Czy jest jakiś w sprzedaży termostat który można zamontować na wężu około 30 mm??

    O co mi chodzi...
    Golf IV z elektrycznym termostatem. Nie mogę sobie poradzić. nie otwiera się. Termostat wymieniony na ori z serwisu koszt 550 zł dalej to samo...
    I chciałem ori rozpruć a termostat założyć na wężu. Może by zdało to egzamin...
     
  2. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 786
    Docenione treści:
    1 136
    Miasto:
    Wysoka
    Dacia 1310p chyba tak miała o ile mnie pamięć nie myli.
    Ale nie sądzę, że termostat w przewodzie rozwiąże problem...
    Trzeba znaleźć przyczynę.
     
  3. hammer1984

    hammer1984 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    3-10 12
    Postów:
    41
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Uniejów
    Właśnie znalazłem taki termostat VERNET 4324.89 od reni. Gdyby go zamontował w weżu... Tylko średnica troszkę nie ta.

    Przyczynę hm... Przyznam że nie ogarniam tego termostatu do końca.
    Otwiera się on pod wpływem temp. jak standardowy termostat czy steruje nim komp elektryczne bo się pogubiłem...
     
  4. kobra

    kobra Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    9-10 14
    Postów:
    339
    Docenione treści:
    103
    Miasto:
    Bielsko-B
    Takie termostaty montowali co niektórzy do Stilo .Wkładali do przewodów i zakładali opaskę zaciskową.
     
  5. MTM

    MTM Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    11-08 14
    Postów:
    2 177
    Docenione treści:
    315
    Miasto:
    Gdzieś niedaleko
    I świetnie zdają egzamin termostaty z renault 19 wkładane w przewód grupy fiata (1.9-2.4 jtd) - narobiło się tego.
    Wali Ci błąd?
    On otwiera się jak zwykły termostat - mechanicznie. Żadna elektronika nim nie steruje. Jest tam zamontowana grzałka bodajże...
    W audi kilka razy przerabiałem temat.
    Szukaj przyczyny gdzie indziej jak nie wali błędu elektrycznego termostatu.
    Gdyby siadł elektrycznie, wentylatory by wariowały...
     
  6. hammer1984

    hammer1984 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    3-10 12
    Postów:
    41
    Docenione treści:
    2
    Miasto:
    Uniejów
    Błędy wywala po odpięciu czyli elektryka chyba ok. Czyli mogę go standardowo sprawdzić (zagotować w garnku z wodą). To jest 1.6 fsi jeszcze na pasku i termostat był 1 na całą polske w serwisie...
    Jak zaczne reklamować cudować to może do zimy się wyrobię... Zostaje przeróbka.
    Tak tylko ten termostat z reni ma 43 mm a wąż w gulfie 30 nie wiem czy go wcisnę...
     
  7. Marek_S

    Marek_S Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    10-07 12
    Postów:
    13 691
    Docenione treści:
    1 740
    Miasto:
    Sląsk
    tam chyba jest czujnik otwarty/zamkniety
     
  8. arni_poznań

    arni_poznań Grupa Wsparcia Technicznego

    Online
    Dołączył:
    29-11 10
    Postów:
    9 115
    Docenione treści:
    1 429
    Miasto:
    PZ
    Można uspawać zwężki z rurek
     
  9. eltechsam

    eltechsam Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-01 15
    Postów:
    4 786
    Docenione treści:
    1 136
    Miasto:
    Wysoka
    Albo wstawić termostat w przewód odpowiedniej średnicy i wstawić go za pomocą dwóch takich aluminiowych łączników dwuśrednicowych:
    cznik-zczka-aluminiowa-wa-fi54-mm-r-501054.jpg
     
  10. nickel

    nickel Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    19-02 15
    Postów:
    1 253
    Docenione treści:
    180
    Miasto:
    WLKP
    w safrane montowali tez
     
  11. Katje

    Katje Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    15-08 15
    Postów:
    128
    Docenione treści:
    38
    Miasto:
    Warszawa
    Może to mało prawdopodobne, ale czasem się zdarza nowy termostat niedziałający, więc sprawdzić w garnku jak najbardziej możesz.
     
  12. sycylyjczyk

    sycylyjczyk Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    6-07 12
    Postów:
    71
    Docenione treści:
    4
    Miasto:
    mazury
    Witam.Jak najbardziej można włożyć w przewód.Zacisnąć opaską i ok.Osobiście zakładałem właśnie w stilo, ale można to zastosować w każdym pojeżdzie.
     
  13. Zimoon

    Zimoon Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    28-02 15
    Postów:
    756
    Docenione treści:
    97
    Miasto:
    Gdańsk
    te elektryczne sprzęty to także w peugeotach siedziały.
     

Użytkownicy odwiedzili tę stronę szukając:

  1. Termostat na waz

    ,
  2. termostat na węża do ciężarówki

    ,
  3. termostaty na wezach