1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Vas 5054a

Dyskusja w 'Narzędzia i sprzęt warsztatowy' rozpoczęta przez użytkownika DamianK, 13-04 12.

  1. koksiu621

    koksiu621 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-08 12
    Postów:
    2 142
    Docenione treści:
    250
    Miasto:
    Kudowa-Zdrój
    dzięki za info kupie tableta to będę testował :)
     
  2. Brooks

    Brooks Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    4-05 13
    Postów:
    5
    Docenione treści:
    0
    Nowa generacja VAS 5054A z instrukcją instalacji ODIS Diagnostic System.
    Nadzieję, że może Ci pomóc!
     
  3. koksiu621

    koksiu621 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-08 12
    Postów:
    2 142
    Docenione treści:
    250
    Miasto:
    Kudowa-Zdrój
    Kolego to jest instalacja ODIS a on na vin 7 działa :) mi chodziło o Vasa :) ale chodzi na xp tablet edytion
     
  4. Dave1987

    Dave1987 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    15-10 14
    Postów:
    17
    Docenione treści:
    1
    Widziałem dwie wersje vas 5054 Odis, V2.0 i V19, co się differece

    v2.0 ODIS instalacji wideo
    V19 ODIS instalacji wideo



     
  5. fafik

    fafik Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    4-09 13
    Postów:
    2
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Płońsk
    Witam.
    Przepraszam, że rzadko zaglądam ale brak czasu...
    Wiec teraz potrzebuję pomocy bo zaginęły mi płyty z oprogramowaniem do VAS-a (nie wiem czy same ale nie chcę posądzać)
    Mam VAS-a 5054A chciałem zainstalować na nowy komputer bo w starym dysk skonał a tu nie ma płyt :( zostałem z samą głowicą.
    Czy ma ktoś wersję PL? A może i ODIS-a? To bym zainwestował za darmo nie chcę tylko działać musi jak trzeba.
    TomekR6 widzę, że się orientujesz może coś doradzisz?
     
    Ostatnio edytowano: 26-05 15
  6. arni_poznań

    arni_poznań Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    29-11 10
    Postów:
    9 122
    Docenione treści:
    1 429
    Miasto:
    PZ
    ja mam na chomiku płytę bazową i do seata i audi jakby co
     
  7. rysiek81

    rysiek81 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    25-09 15
    Postów:
    8
    Docenione treści:
    0
    Witam wszystkich serdecznie, jestem na tym forum nowy. Chciałbym zaczerpnąć rady od kolegów którzy oriętuja się w temacie, mianowicie.
    Mam Vas-a 5054a, zainstalowany program ODIS. Problem jest taki, że po podłączeniu interfejsu do auta status połączenia z samochodem jest prawidłowy natomiast nie może rozpoznać statusu zapłonu, komunikat ten wyświetla się przy włączonym zapłonie. Auto to sharan 1.9 tdi 2005r
     
  8. Marek_S

    Marek_S Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    10-07 12
    Postów:
    13 722
    Docenione treści:
    1 740
    Miasto:
    Sląsk
    No a moze poczytasz i pomyslisz ? jak wylaczysz zaplon to ster spi
     
  9. rysiek81

    rysiek81 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    25-09 15
    Postów:
    8
    Docenione treści:
    0
    Przecztyałem cały temat ale nic nie znalazłem.Czy zapłon jest włączony czy nie cały czas jest wyświetlany komonikat "nie można rozpoznać statusu zapłony", przekreślony symbol kluczyka
     

    Załączone pliki:

  10. Marek_S

    Marek_S Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    10-07 12
    Postów:
    13 722
    Docenione treści:
    1 740
    Miasto:
    Sląsk
    aaa zle zrozumiałem
     
  11. Dave1987

    Dave1987 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    15-10 14
    Postów:
    17
    Docenione treści:
    1
    Hej, chłopaki, tutaj jest nowy VAS 5054A z innym PCB, jest dobrej jakości?
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  12. Marek_S

    Marek_S Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    10-07 12
    Postów:
    13 722
    Docenione treści:
    1 740
    Miasto:
    Sląsk
    a kto to wie ? wystarczy że jakiś kondensator nie ma własciwej pojemnosci
     
  13. Noxi

    Noxi Nowy

    Offline
    Dołączył:
    29-09 15
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Terespol
    Mam dokładnie ten sam problem. ODIS nie widzi włączonego zapłonu w aucie mimo iż ten jest włączony. Czy to połączenie po BT czy po kablu, problem ten sam niestety. Może ma ktoś radę?
     
  14. rysiek81

    rysiek81 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    25-09 15
    Postów:
    8
    Docenione treści:
    0
    po kablu i bt. a w jakim aucie masz ten problem i jaki rocznik?
     
  15. Noxi

    Noxi Nowy

    Offline
    Dołączył:
    29-09 15
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Terespol
    Akurat mogłem sprawdzić tylko w VW Golf IV z roku 1999, a więc linia K diagnostyczna. Autko troche starsze, ale powinien sie i z nim VAS połączyć.
    Swoją drogą dziwi mnie sposób sprawdzania zapłonu przez VASa, bo jeżeli się uprzeć, to większość gniazd diagnostycznych (tych prostszych starszych OBD II) nie posiada oddzielnego pina z zasilaniem po zapłonie. Ciekawe jak w przypadku, gdy diagnostyka realizowana jest już po CAN.
     
  16. Marek_S

    Marek_S Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    10-07 12
    Postów:
    13 722
    Docenione treści:
    1 740
    Miasto:
    Sląsk
    no to skad ma wiedziec jak pinu nie ma ?
     
  17. Noxi

    Noxi Nowy

    Offline
    Dołączył:
    29-09 15
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Terespol
    Marek_S chciałbym prosić abyś mi wskazał jakieś przykładowe auto z grupy, które przy diagnostyce sterowników po linii K posiada w gnieździe OBD II pin zasilany po zapłonie? Może to moja niewiedza i przez głupotę szukam problemu w programie, a okaże się, żę to tylko auta w okolicy nie mają czegoś takiego.
    Chętnie przetestuję na wskazanym pojeździe.
     
  18. Marek_S

    Marek_S Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    10-07 12
    Postów:
    13 722
    Docenione treści:
    1 740
    Miasto:
    Sląsk
    A co ja znam wszystkie auta ? podaj napiecie na pin to zobaczysz czy pokaże podejrzewam że tak a CAN to szyna danych wieć moze odczytać
     
  19. Noxi

    Noxi Nowy

    Offline
    Dołączył:
    29-09 15
    Postów:
    15
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Terespol
    W instalacjach nowszych na pewno już szyną CAN podawana jest informacja o zapłonie - np między modułem komfortu a licznikiem.

    Na który pin? Gdybym wiedział, żę w tym interfejsie istnieje pin odpowiedzialny za analogowy sygnał zapłonu, podałbym go. Tak potrzebuję i proszę o pomoc. Nie mam też na celu obrażania ani wywołania złości, więc proszę mnie tak nie odbierać:)
     
  20. Paawel

    Paawel Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    27-09 13
    Postów:
    91
    Docenione treści:
    27
    Nie ma takiego pinu w gnieździe OBD. I nie radze próbować metoda prób i błędów.