1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

W168 A140 2001r - czasami nie odpala

Dyskusja w 'Alternatory i rozruszniki' rozpoczęta przez użytkownika tomom, 22-01 13.

  1. tomom

    tomom Początkujący

    Dołączył:
    2-07 12
    Postów:
    44
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Polkowice
    Problem jest dość dziwny. Zacznę od tego, że poprzedni właściciel zamontował mniejszy akumulator niż przewiduje producent o 10Ah. Gdyby patrzeć tylko na pojemność to większości samochodów taki akumulator jest zalecany przy tej pojemności silnika. Akumulator był mierzony i ma właściwy prąd rozruchowy, rzekłbym fabryczny. Problemy pojawiają się sporadycznie, tylko w zimie, poniżej 0 st. Co ciekawe zdarza się to również w garażu. Przy próbie odpalenia nic nie "klika", rozrusznik nie próbuje kręcić silnikiem. Jeśli jeszcze raz spróbuję odpalić ale poczekam aż zgaśnie oświetlenie w kabinie to auto odpali.
    Pomierzyłem voltomierzem i wyszło, że w momencie otwarcia drzwi (zaświecają się 4 żarówki-niewyłączalne) spada napięcie na akumulatorze poniżej 12 V. Po czym po zgaśnięciu powoli wzrasta do ponad 12V.
    Auto ma przejechane 140tyś. Dostęp do rozrusznika jest fatalny. Można go co prawda wyjąć nawet od góry ale trzeba trochę rzeczy zdemontować i spuścić płyn chłodniczy.
    Czy za mały akumulator może powodować takie problemy? Wygląda na to, że on nawet nie chce próbować odpalić po spadku napięcia. Czy to może rozrusznik już daje znać, że czas na zmianę?
     
  2. arni_poznań

    arni_poznań Grupa Wsparcia Technicznego

    Dołączył:
    29-11 10
    Postów:
    5 359
    Docenione treści:
    713
    Miasto:
    PZ
    w tym momencie kiedy nie odpala musisz sprawdzić czy jest napięcie na zaciskach rozrusznika
     
  3. GregorLen

    GregorLen Uczestnik

    Dołączył:
    11-01 12
    Postów:
    127
    Docenione treści:
    6
    Miasto:
    Małopolska
    Jeżeli przy próbie uruchomienia silnika napięcie na zaciskach akumulatora spada poniżej 9,5 V to silnia nie uruchomisz
     
  4. S-LINE

    S-LINE Gość

    przyjrzalbym sie dobrze modulowi SAM ktory obsluguje bezpieczniki i przekazniki...kiedys meczylem sie tydzien czasu z W163 jak chciales wlaczyc swiatla mijania trzeba bylo wlaczyc klimatyzacje:confused: temat strasznie popier...y, wyciagnelem SAM-a poprawilem luty na plytce i smiga do dzis:)
     
  5. tomom

    tomom Początkujący

    Dołączył:
    2-07 12
    Postów:
    44
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Polkowice
    SAM? Mówisz o bezpiecznikach w kabinie czy pod maską? W wersjach z przed liftingu wiem, że był problem z przekaźnikiem - paliły się styki. Wymiana załatwiała temat ale u mnie on nie występuje. Ponoć nawet nie można testować tego rozrusznika na stole bo ma jakąś elektronikę.
     
  6. BrayanLDZ

    BrayanLDZ Uczestnik

    Dołączył:
    14-04 12
    Postów:
    354
    Docenione treści:
    9
    Miasto:
    Łódź
    problem lezy po stronie akumulatora mniejszy prad rozruchowy do tego ujemne temperatury akumulator marznie i orzej duzo gorzej kreci ja mam w swoim niby idealny akumulator a po nocce tez ciezko kreci akuulatory niestety tez zamarzaja zmien akumulator poprostu na wiekszy i problem zniknie:) rozrusznik raczej gdyby byl uszkodzony nie krecil by wcale badz bendix moglby byc uszkodzony ale bys słychał cykanie jego:)
     
  7. tomom

    tomom Początkujący

    Dołączył:
    2-07 12
    Postów:
    44
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Polkowice
    Wg katalogów Centry proponują do tego modelu minimum pojemność akumulatora: 62 Ah, Prąd rozruchu wg EN: 540 A a jest Varta 52Ah 470A - 1,5 roczna
     
  8. BrayanLDZ

    BrayanLDZ Uczestnik

    Dołączył:
    14-04 12
    Postów:
    354
    Docenione treści:
    9
    Miasto:
    Łódź
    podloz akumulator z innego auto od sasiada czy cos jesli masz mozliwosc i powinien chodzic:) cele marzna i ciezko odpala nie Ty jeden masz ten problem:)
     
  9. tomom

    tomom Początkujący

    Dołączył:
    2-07 12
    Postów:
    44
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Polkowice
    Z tym marźnięciem to chyba nie to. Akumulator w A klasie jest schowany w wanience pod podłogą. Ma tam raczej ciepło. Problem pojawia się też w garażu gdzie jest +10 st ale tylko w zimie. Moje pierwsze podejrzenia padły na pojemność i prąd rozruchowy inny niż przewiduje producent, czemu w sklepie nie mogą się nadziwić i uważają, że jak 1.4 silnik jest to ten co jest zamontowany powinien wystarczyć.
     
  10. BrayanLDZ

    BrayanLDZ Uczestnik

    Dołączył:
    14-04 12
    Postów:
    354
    Docenione treści:
    9
    Miasto:
    Łódź
    no to sprawdzic podmiana akumulatora na wiekszy :)
     
.

Użytkownicy odwiedzili tę stronę szukając:

  1. mercedes a klasa nie odpala

    ,
  2. a klasa nie kreci rozrusznik

    ,
  3. mercedes a klasa ciężko odpala

    ,
  4. jak wyjac akumulator z mercedesa a klasa,
  5. gdzie jest rozrusznik w mercedesie a klasa,
  6. wymiana rozrusznika w168,
  7. mercedes klasy a 168 niechce zapalic,
  8. mercedes a klasa niechce Zapalic,
  9. mercedes a klasa koszt wymiany rozrusznika,
  10. jak wymontować rozrusznik mercedes a klasa,
  11. wymiana rozrusznika w mercedes w168,
  12. samochód nie chce odpalić mercedes a klasa,
  13. nie odpala a 140,
  14. mercedes a140 nie kreci rozrusznik,
  15. mercedes a klasa jak wyjac rozrusznik