1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Xf 95 - EBS świeci na żółto brak hamulców.

Dyskusja w 'Strefa ciężarowa' rozpoczęta przez użytkownika kisiol, 24-10 16.

  1. kisiol

    kisiol Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    25-09 16
    Postów:
    50
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Bielawy
    Witam. Mam problem z hamulcem w daf xf95 430 2003r. Auto zostało zakupione z tym problemem , po podpięciu davie błąd zwarcie do masy wtyk B13 D9 i jeszcze jakieś dwa ale są to piny nie wykorzystane. Wtyk b13 i d9 odnosi się do zasilania modulatora przedniej osi i naczepy. Przewody od EBS zostały prześwietlone, i uszkodzone naprawione , ale problem nie zniknął. Do tego davie nie pokazuje ciśnienia przedniej osi i naczepy , a do tylnej przy pełnym wciśnięciu pedału hamulca dochodzi max 1 bar ciśnienie jest pokazywane w davie. Może ktoś pomoże co jest problemem
     
  2. samspec13

    samspec13 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-01 14
    Postów:
    2 850
    Docenione treści:
    186
    Miasto:
    Grabów
    Nie trzeba po takiej naprawie przyuczyć system od nowa ?
     
  3. greghorn

    greghorn Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-11 13
    Postów:
    1 256
    Docenione treści:
    390
    Miasto:
    Miechów
    Kisiol, w Dafie takich tematów nie przerabiałem. Ale wiesz że na tylną oś hamulec jest korygowany? Tak samo jak w osobówce, w zależności od nacisku na oś. Im mniejsze ciśnienie w poduszkach tym mniejsza siła hamowania. Jeśli to koń i mierzysz bez naczepy, to całkiem możliwe że Ci takie ciśnienia wyjdą.
     
    DrCars lubi to.
  4. kisiol

    kisiol Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    25-09 16
    Postów:
    50
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Bielawy
    ale naczepa zapieta 24tony na pace i max jeden bar .
     
  5. greghorn

    greghorn Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    21-11 13
    Postów:
    1 256
    Docenione treści:
    390
    Miasto:
    Miechów
    A sprawdzałeś czy rzeczywiście jest ten jeden bar? Manometrem?
     
  6. kisiol

    kisiol Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    25-09 16
    Postów:
    50
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Bielawy
    Tak sprawdzałem tyle jest naczepa nie chamuje wcale. Jedynie chyba przód bo auto nurtuje
     
  7. arni_poznań

    arni_poznań Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    29-11 10
    Postów:
    9 008
    Docenione treści:
    1 406
    Miasto:
    PZ
    No a teraz jak naprawiłeś kable to błędy są te same?
     
  8. kisiol

    kisiol Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    25-09 16
    Postów:
    50
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Bielawy
    Tak cały czas jest ten sam błąd zwarcie do masy b13 d9
     
  9. arni_poznań

    arni_poznań Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    29-11 10
    Postów:
    9 008
    Docenione treści:
    1 406
    Miasto:
    PZ
    Ten modulator w który wchodzi ten wtyk jest taki duży z bodajże 5 wtyczkami czy mały z jedną?
     
  10. kisiol

    kisiol Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    25-09 16
    Postów:
    50
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Bielawy
    Jest to mały z jednym wtykiem. Na aucie są trzy osi przedniej tylnej i naczepy
     
  11. arni_poznań

    arni_poznań Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    29-11 10
    Postów:
    9 008
    Docenione treści:
    1 406
    Miasto:
    PZ
    A jak odłączysz wtyke to pokazuje zwarcie na testerze ?
     
  12. kisiol

    kisiol Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    25-09 16
    Postów:
    50
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Bielawy
    Jak odłączenie wtyk to błąd zostają i dodatkowo jest błąd modulatora u EBS zapala się na czerwono , ale najlepsze ze nie za każdym razem nieraz jest tak ze nie ma żadnej reakcji
     
  13. arni_poznań

    arni_poznań Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    29-11 10
    Postów:
    9 008
    Docenione treści:
    1 406
    Miasto:
    PZ
    3 sztuki są? To dziwne, na każde koło powinno byc po jednym
     
  14. Mattii

    Mattii Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    16-02 14
    Postów:
    500
    Docenione treści:
    51
    Miasto:
    Maszewo
    W dafach nie grzebie, ale man ma trzy i myślę, że tu powinno być podobnie. Dwa na przód osobno na lewe i prawe plus trzeci na tył. Naczepa ma swój modulator.
     
  15. arni_poznań

    arni_poznań Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    29-11 10
    Postów:
    9 008
    Docenione treści:
    1 406
    Miasto:
    PZ
    Ten tylko jest mały czy duży?
     
  16. Mattii

    Mattii Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    16-02 14
    Postów:
    500
    Docenione treści:
    51
    Miasto:
    Maszewo
    Tego nie wiem jaki ma kolega w tym dafie ;)
     
  17. kisiol

    kisiol Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    25-09 16
    Postów:
    50
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Bielawy
    Modulatory są trzy przód tył i naczepa. Z przedniego modulatora rozchodzi się na dwa zawory prawy lewy ale to sa zawory abs.

    Wiązka była wyjętana zewnątrz auta wszystkie usterki wiązki zrobione.
     
  18. arni_poznań

    arni_poznań Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    29-11 10
    Postów:
    9 008
    Docenione treści:
    1 406
    Miasto:
    PZ
    Teraz kumam, ja na na zawory mówię modulatory a na modulator mówię moduł :) tak mnie uczono. W takim razie wyjął bym przedni moduł i bym obejrzał w środku, ewentualnie pozamieniać tylny z przednim i zobaczyć czy będą inne błędy
     
  19. kisiol

    kisiol Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    25-09 16
    Postów:
    50
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Bielawy
    Tylny z przednim się nie zamieni bo tylny ma obsługę czujników ABS przód nie trochę inna budowa
     
  20. arni_poznań

    arni_poznań Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    29-11 10
    Postów:
    9 008
    Docenione treści:
    1 406
    Miasto:
    PZ
    Rozbierz moduł
     

Użytkownicy odwiedzili tę stronę szukając:

  1. daf brak hamulcow

    ,
  2. daf xf 95 brak hamulca

    ,
  3. daf xf 95 awaria hamulców

    ,
  4. brak hamulców w daf xf 95