• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Łozyska kół czy skrzynia ?

Rysiek8024

Początkujący
Punktów
1
Peugeot 308 T7 z 2011 , 1.6 hdi 112 KM , skrzynia 6 biegów . Licznikowe 300 tys km.

Mam taki problem z tym autem , od ok 50 km/h do tych 120 , 130 słychać w kabinie szum z okolic komory silnika, ciezko okreslic czy z prawej czy z lewej ( moze z lewej więcej , moze ) . Na podnosniku silnik wyłączony koła nie szumią, na silniku odpalonym i biegu nie sprawdzałem, ale nie jest to na tyle głośne, zeby zagłuszyło silnik. Dodatkowo przy skręcie w lewo szum sie zwiększa /zmienia na bardziej twardy i czuć delikatne wibracje na pedałach.

Olej w skrzyni wymieniany , korek spustowy czysty bez opiłków , opony z 2023 letnie kleber, początkowo wine zwalalem na stare całoroczne Michelin Crossclimate które juz mialy dość , ale nowe opony nic nie zmieniły. Wyrzucenie na luz w trakcie jazdy nic nie zmienia.

Teraz pytanie , gdzie szukać szumów? Mógłbym sie pokusić o wymianę łozysk koł z przodu i podpory półosi, tylko będę lżejszy pewnie o 1000 zł ,a moze to skrzynia szumi ? Jest jakis sposób na sprawdzenie tego ?

Rysiek8024

Początkujący
Punktów
1
Obstawiac łozysko koła ? P czy L , w drugim aucie miałem kiedys podobne szumy , tylko tam wyraźnie bylo słychać stronę ,a tutaj tak nijako.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
709
idzie Rysiek do szpitala a lekarz: „obstawiam śledzionę! Tniemy!” To może lepiej dla kogoś zapłacić niż obstawiać

Do góry Bottom