• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ściąganie reklamy/naklejek z samochodu

witos4

Nowy
Punktów
0
Dobry wieczór, mam kilka pytań do osób siedzących w temacie. Chciałem sciągnąć reklamę z samochodu w formie naklejek. Naklejki ściągnąłem opalarką ale na karoserii pozostał klej, którego ciężko ruszyć nawet rozpuszczalnikiem nitro (zajmuje to bardzo dużo czasu).
Moje pytanie brzmi:
1. Czy są jakieś bardziej efektywne sposoby radzenia sobie z klejem? Zakupiłem krążek gumowy do kleju dla testów (na allegro 12,50zł szt.) powinien się nadać?

Dodatkowo spytam, jak rozpuszczalnik nitro wpływana na lakier? Znalazłem produkt o nazwie Eulex marki Koch-Chemie i zastanawiam się nad zakupem lecz czy będzie jakaś widoczna różnica pomiędzy rozpuszczalnikiem a tym właśnie produktem?

za każdą radę będę naprawdę wdzięczny - uczę się i chciałbym dojść do swego rodzaju "prefekcji" Pozdrawiam i życzę udanego wieczoru!

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1509
alkohol, aceton, terpentyna, nafta, benzyna ekstrakcyjna, wd-40.

tylko przetestuj, żebyś lakieru nie załatwił!

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
369
Spróbuj STR-1000 z tip topolu . Do usuwania gumy po odwaznikach na felgach.

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
Ja przeszedłem przez ten temat wzdłuż i w szerz, ciężko o taki dobry produkt, ja teraz zatrzymałem się na produkcie od meccanocar któremu daje pierwsze miejsce puki co. Wrzucę później foto ale nie wiem czy dostaniesz takie coś w Polsce.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2065
Miasto
Kaczory
mam gdzies cos takiego:
1709885301738.png
ale jak działa niestety sie nie wypowiem bo nie miałem okazji używać. Kumpel zachwalał.

ojek

SuperMechanior
Punktów
155
Miasto
Węgrów
Krążkiem jak nie masz wprawy to możesz uszkodzić lakier. Kup środek typu tar and glue remover, np od adbl albo Koch eulex

GreGo69

Nowy
Punktów
0
Ja bym sugerował label kiiller. Tylko trzeba sprawdzić wcześniej czy nie reaguje z lakierem. Ale nie powinien, Ostatnio usuwałem nalepki z roweru syna. Żadnych nitro albo rozpuszczalników nie polecam.

Załączniki

• label-kiler-400.png
    label-kiler-400.png
    274,2 KB · Wyświetleń: 1

voodo

SuperMechanior
Punktów
201
Sam klej bardzo fajnie schodzi środkiem Decabit. Stosowałem na lakierze samochodowym i nie było problemu.

Do góry Bottom