• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

ściągacz łożyska przedniej piasty - czy warto kupić ?

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
Witam. mam zamiar kupić coś do łożysk przedniej piasty i mam namyśli coś takiego:
http://allegro.pl/sciagacz-lozysk-piasty-przedniej-yato-yt-2541-kpl-i2645536440.html

tylko teraz czy to zda egzamin. prasy nie kupię bo nie mam bardzo gdzie jej wstawić a poza tym trzeba trochę kasy na nią wydać ...
ten zestaw używał bym również np to wciskania tulei itp itd tylko dokupił bym śruby 8,10,12 mm i by było ok bo po co mordować imadło .. Więc jak waszym zdaniem ? warto ?

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
warto bo do np tulejek golf 4tyl spasuje i nie tylko ... tez bym sobie kupil i chyba tak zrobie bo mam w robocie sciagacze tej samej firmy i gwint jest bardzo wytrzymaly..pomimo ze uzywam pistoletu:)

Marcin Glasgow

SuperMechanior
Punktów
16
Posiadam cos podobnego. Sluzy glownie jako podkladka to lozysk lub tulei kiedy uzywam prasy

P

PogotowieSamochodoweUK

kolego ja mam prase 6 ton za 72F (nowa) wielkosci polowy roweru, waga okolo 30kg. Jeszcze nie bylo lozyska ktoremu by nie dala rady.
A te reczne zciagacze to se mozna wsadzic....przerabialem to. Lozysko tym wyciagniesz, ok, a jak wyciagniesz najpierw piaste z lozyska, zeby moc wyjac lozysko ze zwrotnicy?

Hehehe.... no wlasnie....

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
jak to działa tak samo jak prasa hydrauliczna tylko kręcisz śrubą ... nie wiem o co chodzi w ostatnim poście i też nie uwierzę że lewarek "6t" będzie mocniejszy niż śruba 20 albo 18mm bo nie pamiętam jaka tam jest. tak mi się przynajmniej wydaje. mateusek napisz jak wygląda wymiana łożysk takim czymś. czy daję radę i ogólnie :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Kolego, w lozysku masz obsadzona piaste prawda?
Na prasie musisz podeprzec sobie zwrotnice tak zeby piasta wusiala w powietrzu i wtedy ja wypychasz wraz z polowa lozyska.

Powiedz mi w jaki sposob wyjmiesz piaste tm ustrojstwem? Jest to nie mozliwe bez separatora piasty ktory kosztuje kolejne 400zl i w dodatku nie do wszystkich aut da rade bo ten badziew sie wygina.

A 6T praska daje rade nawet w autach dostawczych.

Wymieniales kiedys lozysko?

NIebawem bede wymianial lozyska w swoim prywatnym aucie, lub moze wczesniej jakis klient na lozysko sie trafi to nagram filmik z tym jak to wyglada i jak praska daje sobie z tym rade.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
a widziałeś że w tym zestawie jest taki krążek jak by z rury żeby łożysko miało którędy wyjść ... ? nie sądzę żeby się nie dało bo są ludzie co i w imadle takie rzeczy robili jak czytałem ... czekam na odp tego użytkownika co pisałem wcześniej

mateusek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
183
Miasto
Dublin -Kraków
da sie śrubą wymienic i koniec kropka :) ale jest to ciezka robota bo trzeba wybic recznie łozysko piaste...a wcisnac to malina srubą :)
ten zestaw najlepiej bedzie Ci sie sprawdzał do naprawy zawieszenia tulejek ..np VW Polo ten co ma okragłe reflektory z przodzu sa tulejki non stop sie obrywaja( to do wymiany tylko ten zestaw bo na PRASIE HYDRAULICZNEJ tego nie zmienisz :p
Co do prasy to tym powinno sie zmieniac łozyska :) majac ją pracuje sie bezpieczniej jak rowniez szybciej :)

:p

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
no to wiadomo że stare to można młotkiem potraktować ale nowe po odpowiednim przygotowaniu (wyczyszczeniu, posmarowaniu) powinno wchodzić i tym zestawem na śrubę, tak mi się wydaje. a do zawieszenia się przyda bo wszystkie głupie tulejki w belkach z tyłu da się zmienić tylko ta śruba może być za gruba ale nie problem kupić inną :)

P

PogotowieSamochodoweUK

Panowie, ale wy wciaz zapominacie o tej nieszczesnej piascie do ktorej kreci sie felge!!!

Jaki ona ma roamiac? 20cm? Czy jest tam tuleja 20zm zeby objela piaste zapierajac sie o zwrotnice tak by wyrwac piaste z lozyska? Nie.... Wiec jak wy chcecie zmieniac lozysko bez zdjetej piasty bo ja nie kumamni hu hu:D

Owszem tym ustrojstwem da sie zmienic lozysko czyli 1/2 pracy z tym zwiazanym, lez zeby dotrzec do lozyska nalezy zdjac piaste, koniec kropka.

A i jeszcze z piasty trzeba pozniej zdjac jedna miske lozyska, bo przy wyciskaniu piasty lozysko zawsze na pol sie rozpada i jedna czesc zostaje wprasowana na piascie.

Taki zestaw to jedynie do tulej na wachaczach i belkach sie zda, nic wiecej. A po za tym majac prase (to tylko 100zl wiecej niz za ten zestaw zciagacza i zajmuje piejsca tyle co kolo od roweru) zrobisz i lozyska, i tuleje, i (jak dorobisz cobie koncowki) zarobisz przewody wspomagania itd.

Zreszta majac spawarke checi i chwilke wolnego czasu prase mozna zbudowac w granicach 200zl.

P

PogotowieSamochodoweUK

I co pojdzie?? Nigdy nie probowalem wiec nie liczylem ze tak latwo z nia, na prasie jak wyciskam to strzela z duzym oporem.
No niech bedzie zwracam honor:D

A powiedz jak np pozbywasz sie tej jednej miski lozyska zostajacej na piascie?

Ja np mam tarcze do flexa takie cienkie 1mm i tne dziadostwo po obu stronach tak by nie podrapac piasty.

P

PogotowieSamochodoweUK

No to dobrze, bo juz myslalem ze wwpadlem na jalis kowbojski patent hehehehe

Marcin Glasgow

SuperMechanior
Punktów
16
da sie śrubą wymienic i koniec kropka :) ale jest to ciezka robota bo trzeba wybic recznie łozysko piaste...a wcisnac to malina srubą :)
ten zestaw najlepiej bedzie Ci sie sprawdzał do naprawy zawieszenia tulejek ..np VW Polo ten co ma okragłe reflektory z przodzu sa tulejki non stop sie obrywaja( to do wymiany tylko ten zestaw bo na PRASIE HYDRAULICZNEJ tego nie zmienisz :p
Co do prasy to tym powinno sie zmieniac łozyska :) majac ją pracuje sie bezpieczniej jak rowniez szybciej :)

:p
Dokladnie Polo Ibiza i Fabia

P

PogotowieSamochodoweUK

Pany, ale nowe lozysko przeciez da sie nawet wbijac mlotkiem, delikatnie po okregu bijac przez stare lozysko, wiec skoro umiecie wyjac recznie (ja nie bo czasem prasa az skrzpi jak sie zapiecze ladnie) lozysko (piaste rozumiem mlotkiem, ale lozysko?) to do wbicia nowego zadnego sprzetu procz mlotka i starego lozyska wam nie trzeba.

Wniosek:

-recznie wybijac, recznie wbijac

Cena tego zciagacza nie idzie w parze z jego funkcjonalnoscia. Dodatkowo watpie zeby za ta cene gwint dlugo pojezdzil, pewnie jak w tych tanich zciagaczach do sprezyn po 10ciu razach wiory sie posypia;)

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
dobra to przy najbliższym przypływie gotówki kupię ten zestaw a prasę sobie kupię w następnym roku :)
ale pisać możecie jeszcze odp jak by ktoś miał coś do powiedzenia bo chciał bym znać opinie :)

Do góry Bottom