• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Żarówka postojowa.

Emis

Gaduła
Punktów
1
Witam. Mam pytanie. Kupiłem ostatnio na allegro takie żarówki http://allegro.pl/diody-dioda-4-x-smd-w5w-t10-postojowka-led-4-kolor-i3453073595.html n i teraz moje pytanie. Czy mogę ja normalnie założyć zamiast zwykłych białych postojówek? Policja w razie kontroli się nie doczepi? Dodam że kupiłem niebieskie. Świecą dość mocno i wyrażnie widać niebiesko światło jakie dają. Niby pisze na stronie że światła postojowe. Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o rady. Dodam że nie dawno tez wymieniłem drugą żarówkę na niebieską. Od świateł do jazdy dziennej H4, ale ona jest z homologacją.

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Sprzedawane na Polskim rynku motoryzacyjnym żarówki H4 o poświacie niebieskiej to nic innego jak zwykła żarówka H4 z tym tylko, że do atmosfery żarnika dodany jest szlachetny gaz ksenon, ponadto na niektórych żarówkach bańkę pokrywa się dodatkowo niebieskim filtrem, co w konsekwencji sprawia wrażenie niebieskiej poświaty. Emitowane przez tę żarówkę światło nie jest tak naprawdę niebieskie ale białe - zgodnie z międzynarodowymi specyfikacjami dotyczącymi światła białego. Światło tylko wygląda na niebieskie w porównaniu z cieplejszym i bardziej żółtym światłem emitowanym przez żarówki bez domieszki ksenonu. Światło to wydaje się wyraźnie bielsze w porównaniu ze światłem dziennym.

Emis

Gaduła
Punktów
1
Aha rozumiem. Czyli wygląda na to że muszę wrócić do zwykłych białych żarówek. A nie orientujesz się może czy taką postojówke mogę tez kupić wypełnioną tym gazem? Znajdę taką na internecie?

Emis

Gaduła
Punktów
1
No wpisałem to w allegro i niestety nie widzę tam mojej postojówki.

Możesz wysłać link gdzie to znalazłeś?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Emis

Gaduła
Punktów
1
Spoko. I mam rozumieć że one posiadają homologacje i mogę je spokojnie założyć?:)

Emis

Gaduła
Punktów
1
Ok. Wielkie podziękowania dla Ciebie. W sumie to może uratowałeś mi życie bo w czwartek w nocy wybieram się do Wrocławia(ponad 300km) i gdyby nie Ty to pewnie bym pojechał na tych niebieskich żarówkach:) zatrzymali by mnie po drodze i bym miał zabrany dowód:) jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam.

Do góry Bottom