• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.2 thp puretech

Dawidauto

Uczestnik
Punktów
2
Witam. P0133 sygnał sondy lambda przed kat nieprawidłowy. Silnik na wolnych obrotach faluje takie ma zagrania jakby dusił się. 50 tys przebiegu. Świece cewki nowe. Smok czysty elektrozawory rozrządu też ok. Pasek nie widać żeby się strzepił. Odma nowa. Jaka kompresja powinna być na cylindrach. Po parametrach bieżących ciśnienie w kolektorze ssącym zadane i rzeczywiste się rożni. Nagar na zawodach czy dłubać do rozrządu. 1.2 110 km

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
410
Jak jesteś mechanikiem to odradzam jakąkolwiek ingerencję w tym silniku , bo to jest piękny nie zabawny żart a nie silnik . A jak jesteś właścicielem tego auta to bardzo współczuję wyboru silnika ,który nawet gdy uda się naprawić to się zaraz i tak zesra. Proszę wybaczyć, że niewiele wniosłem do tematu, ale potrzeba więcej informacji, jaka jest kompresja na silnym i ciepłym , jakie ciśnie paliwa , doładowania itp.

Dawidauto

Uczestnik
Punktów
2
Ja tylko zapytałem o to jaka kompresja w tym silniku powinna być i czy dłubać do rozrządu czy nagar na ssących. 60 tys km przebiegu. Układ paliwowy nie ma się co do niego przyczepić ciśnienie paliwa na wolnym i podczas jazdy pokrywają się, czasy wtrysku też.

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Jak jesteś mechanikiem to odradzam jakąkolwiek ingerencję w tym silniku , bo to jest piękny nie zabawny żart a nie silnik . A jak jesteś właścicielem tego auta to bardzo współczuję wyboru silnika ,który nawet gdy uda się naprawić to się zaraz i tak zesra. Proszę wybaczyć, że niewiele wniosłem do tematu, ale potrzeba więcej informacji, jaka jest kompresja na silnym i ciepłym , jakie ciśnie paliwa , doładowania itp.
Co zaskakuje w tym silniku?
Czyli, że głowica jednorazowa?

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Wymieniany był rozrząd czy nie?
Może zwyczajnie sonda się poddała.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
343
Miasto
Piaseczno
W tym silniku najbardziej zaskakuje brak 4 cylindra:) a tak na serio to problemów jest conajmniej tyle co w grupie silników vti.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
410
Co zaskakuje w tym silniku
Najpierw zdemontuj miskę i zajrzyj do smoka .
To co tam ujrzysz to początek końca . Następnie ,konstrukcja głowicy powoduje problemy, mało kto chce tego dotykać ,a jeszcze mniej da na to gwarancję .

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Akurat robię rozrząd w takim. A w tym roku kapitalka zakończona sukcesem. Pytanie na jak długo bo to faktycznie z gówna jest lepione.

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Co z ta głowicą? Jeszcze nie robiłem takiego silnika.

Dawidauto

Uczestnik
Punktów
2
Kompresja 11.7 na wszystkich. Nieszczelny intercooler wymieniony. Ma dziwne zachowania. Na wolnych potrafi klepać głucho. Dzisiaj rozrząd nowy wjeżdża. Miskę ktoś sprawdzał i nie ma wiórów z paska. Elektrozawory ok.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
410
Takie objawy mogą być przy tych słynnych wypadających / przemieszczających się gniazdach zaworowych , niestety kompresja może być dobra i tego nie wykaże - jest to jedna z możliwości.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
343
Miasto
Piaseczno
W głowicy największy problem to faktycznie gniazda... Kompresja to kompresja ale było kilka przypadków z którymi długo walczyłem... Do momentu mocnego, długiego rozgrzania silnika.. Wtedy gniazda wypadają i blokują zawory:)

Dawidauto

Uczestnik
Punktów
2
W kolektor ssący jest wpięty przy przepustnicy króciec i okazało się że był poklejony ale nie było tego widać bo zapięty dochodzi do końca. Trzeba w dymiarke zainwestować w tym przypadku sprawdziła by się. Kolektor używany auto śmiga.

Do góry Bottom