• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.3 cdti czuć opór wału po wymianie łańcucha na blokadach

redzik

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Człuchów
combo 2014r 1,3 cdti . Blokowanie wału od strony chłodnicy .Przed oraz po wymianie łańcucha podczas testu wału czuć na dole i u góry opór .
Złożone na blokadach .Tłoki wszystkie równo.Krzywki odlew( także wykluczam przekręcenie )
-Głowica po remoncie
-Nowe pierścienie tłokowe
-Nowe Panewki korbowodowe
-Nowe popychacze

Test wału bez głowicy ok
Test wałków ok nie przytarte .Przy założonym łańcuchu takie klocki wychodzą.Przed wymianą było to samo .Proszę o pomoc

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Może k
Automatyczne połączenie postów:

Może kompresja Ci trzyma ;)

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
Oczywiście wszystko skręcone na blokadach ( brak klinów) jeżeli tak to odkrecaj kasete z walkami i pokręć wałem jeżeli wtedy da sie obracać to tu szukaj problemu, jeżeli nie to glowica do zdjecia

redzik

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Człuchów
Oczywiście wszystko skręcone na blokadach ( brak klinów) jeżeli tak to odkrecaj kasete z walkami i pokręć wałem jeżeli wtedy da sie obracać to tu szukaj problemu, jeżeli nie to glowica do zdjecia
Dzięki.O jakich klinach mówisz ?

Może k

Może kompresja Ci trzyma ;)
Nie. Mam wyjęte wtryski

@jarek_g60 .robiłem test samych wałków bez łańcucha i jest ok tak samo z wałem wszystko się ładnie obraca.Ale jak tylko założe łańcuch to po chwili jest opór przy teście kolizyjnym.Głowica była robiona tak jak pisałem

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Ale dasz radę zrobić kilka obrotów czy stanie w pewnym miejscu i nie idzie dalej ?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Ciężko cokolwiek podpowiedzieć gdy samemu się tego nie czuje , sprzęgło cię nie blokuje skoro było przed remontem i jest po ?

Niby głupie ale skoro góra lekko,dół lekko , złożone na blokadach w dobry sposób to tylko na myśl przychodzi mi koło zamachowe

Jak wiesz że nie ma kolizji to zakreć samym rozrusznikiem , z odpietymi wtryskami lub bez nich

redzik

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Człuchów
Ciężko cokolwiek podpowiedzieć gdy samemu się tego nie czuje , sprzęgło cię nie blokuje skoro było przed remontem i jest po ?

Niby głupie ale skoro góra lekko,dół lekko , złożone na blokadach w dobry sposób to tylko na myśl przychodzi mi koło zamachowe

Jak wiesz że nie ma kolizji to zakreć samym rozrusznikiem , z odpietymi wtryskami lub bez nic

Nigdy nie miałem takiego oporu z wyciągniętymi wtryskami czy tam świecami
.Spróbuje zrobić test bez popychaczy.Dz

jarek_g60

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Wojcieszyn
A po zdjęciu wałków czy się obraca ??
Oczywiście głowica zostaje .
A kliny ich nie ma więc musi być wszytko skręcone na blokadach z odpowiednia siła, tzn kolo wałka dopiero wał taka kolejność

gd_1985

SuperMechanior
Punktów
38
Miasto
Radom
Blokada wału z przodu przy filtrze oleju? Coś się kojarzy że w dwóch pozycjach pasuje. Tłoki na równi?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Jak skrzynia 6b to w zamach, jak 5b to wał blokada.
Koło zamachowe było ściągane?

redzik

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Człuchów
Jak skrzynia 6b to w zamach, jak 5b to wał blokada.
Koło zamachowe było ściągane?
Czy koło było ściagane tego nie wiem .Ale na kole obok zębów jest otwór bodajrze 10mm idealnie pasuje na blokade do 6B .I tak bylo blokowane .

Punktów
3
Rozumiem ze kręcisz silnikiem po założeniu pokrywy rozrządu ( zintegrowanej z pompa oleju ), jak mnie pamieć nie myli to na tej pokrywie brak kołków centrujących, i po skręceniu nie wycentrowanej pokrywy blokuje pompa oleju, wycentrowanie pokrywy powinno pomóc . Na próbę popuść pokrywę rozrządu i pokręć .

Mereth92

SuperMechanior
Punktów
57
Rozumiem ze kręcisz silnikiem po założeniu pokrywy rozrządu ( zintegrowanej z pompa oleju ), jak mnie pamieć nie myli to na tej pokrywie brak kołków centrujących, i po skręceniu nie wycentrowanej pokrywy blokuje pompa oleju, wycentrowanie pokrywy powinno pomóc . Na próbę popuść pokrywę rozrządu i pokręć .
Zgadzam sie w 100%, do zestawu blokad powinna dodatkowa piasta ktora sluzy do centrowania pompy oleju, od biedy mozna uzyc piasty do kola pasowego.

redzik

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Człuchów
Jak wycentrować?dz

Punktów
3
Tak jak kolega napisał wyżej, najpierw montujesz piastę koła pasowego,i dopiero później dokręcasz pokrywę rozrządu. Na razie na próbę popuść śruby pokrywy rozrządu i pokręć wałem czy aby na pewno to pompa oleju powoduje opór.

redzik

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Człuchów
Serdeczne podziękowania.Mereth92 Szymon racja. Raz jeszcze dziękuję wszystkim .

Do góry Bottom