• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.4tsi CZDA problem z temperatura po wymianie pompy

Sebol1204

Nowy
Punktów
0
Witam. Wymieniłem rozrząd w octavii z w/w silnikiem. Zestaw contitech, pompa wody kompletna z dwoma termostatami. Po wymianie silnik się nie dogrzewa, 75 stopni max. Ogrzewanie w środku w sumie działa. Pierwsza myśl - Walnięty termostat. Wsadziłem stary termostat który znajduje się pod zaślepką ten do którego nie trzeba odkręcac pompy wody) . Efekt - silnik grzeje się szybko i zaczyna się przegrzewać, powietrze z nagrzewnicy leci zimne. Wsadziłem z powrotem ten termostat który był i silnik dalej się przegrzewa i powietrze z nagrzewnicy leci zimne. Wszystkie węże drożne i podpięte prawidłowo. Pompa wykręcona ponownie żeby sprawdzić czy wirnik nie jest luźny - jest ok. Czego to może być wina?

rado4k

Nowy
Punktów
0
Witam Rozwiązałeś ten temat. Bo mam podobnie po wymianie rozrządu wraz z pompą wody

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
337
Tutaj najczęściej zostaje poduszka powietrzna przed termostatem trzeba dobrze odpowietrzyć

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1342
można wytworzyć próżnię i dopiero wtedy napełniać układ.

rado4k

Nowy
Punktów
0
Nic to napełnianie próżniowe nie dało chłopaki. Wymiana pompy na drugą taką samą też nic nie dała. Wróciłem do starej ori wymieniałem ją czysto zapobiegawczo i silnik się dogrzewa i wszystko jest git. Jakaś wadliwa partia się trafiła

szary1977

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Krupski Młyn
A patrzyłeś może jak wygląda położenie łopatek w nowej pompie i starej bo tu może być różnic w wydajności pompy.

Do góry Bottom