1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

1.6 AKl problem z czujnikiem walu

Dyskusja w 'Silniki benzynowe' rozpoczęta przez użytkownika Dawidson1996, 10-07 18.

  1. Dawidson1996

    Dawidson1996 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    19-05 18
    Postów:
    58
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Koło
    Witam Wszystkich. Pacjent to Vw Golf IV 1.6 AKL. Problem wyglada tak ze auto ciężko odpala. Na komputerze pokazuje błąd czujnika wału. Ale gdy przekrece przekrece kluczykiem na zaplon 4-5 razy auto odpala z obrotu i blad sam znika.
    Rozrzad sprawdzony wiazka wd sterownika do wtyczki tez. Przejscie na kablach jest. Gdy ostygnie problem wraca. Moze byc tak ze czujnik gubi sygnał ? Z góry dziekdzi za odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
     
  2. toomii76

    toomii76 toomi

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    3 975
    Docenione treści:
    2 002
    Miasto:
    turek
    Może.
     
  3. slawek2007.28

    slawek2007.28 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    28-02 18
    Postów:
    722
    Docenione treści:
    204
    Miasto:
    Ostrołęka
    A masz czym podejrzeć parametry? Będzie łatwiej i szybciej ustalić co go boli.
     
  4. Diagbox10

    Diagbox10 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    5-04 18
    Postów:
    3 472
    Docenione treści:
    414
    Miasto:
    trasa lublin siedlce
    Oscyloskop niech podłączy hehe
     
  5. Dawidson1996

    Dawidson1996 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    19-05 18
    Postów:
    58
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Koło
    Wow Wurthem patrzyłem to obroty silnika widzi i czujnik temperatury sprawny
     
  6. Diagbox10

    Diagbox10 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    5-04 18
    Postów:
    3 472
    Docenione treści:
    414
    Miasto:
    trasa lublin siedlce
    A moze wiecej paliwa dostaje jak wachlujesz kluczem. Jak ci daje blad sensora wału to go wywal i sprawdz. Bedziesz o jeden krok do przodu.
     
  7. Dawidson1996

    Dawidson1996 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    19-05 18
    Postów:
    58
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Koło
    Właśnie wyrzuciłem Go i jak nagrzalem Go to wartości zaczely skakać i chwilowe braki sygnalu pokazywal i tak w kolko
     
  8. Diagbox10

    Diagbox10 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    5-04 18
    Postów:
    3 472
    Docenione treści:
    414
    Miasto:
    trasa lublin siedlce
    Grzeczny chlopczyk:)
     
  9. Dawidson1996

    Dawidson1996 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    19-05 18
    Postów:
    58
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Koło
    Czujnik wymieniać ?
     
  10. Diagbox10

    Diagbox10 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    5-04 18
    Postów:
    3 472
    Docenione treści:
    414
    Miasto:
    trasa lublin siedlce
    Chyba zartujesz?
     
  11. Dawidson1996

    Dawidson1996 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    19-05 18
    Postów:
    58
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Koło
    To gdzie szukac dalszej przyczyny ?
     
  12. Diagbox10

    Diagbox10 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    5-04 18
    Postów:
    3 472
    Docenione treści:
    414
    Miasto:
    trasa lublin siedlce
    Ten czujnik to raczej do ppdmiany. Jak masz inny. Ale on nie moze takich cyrkow robic
     
  13. Dawidson1996

    Dawidson1996 Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    19-05 18
    Postów:
    58
    Docenione treści:
    1
    Miasto:
    Koło
  14. toomii76

    toomii76 toomi

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    3 975
    Docenione treści:
    2 002
    Miasto:
    turek

    podmień ten czujnik.
     
  15. Mesiek

    Mesiek Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    14-08 12
    Postów:
    757
    Docenione treści:
    124
    Miasto:
    PLE
    Zewrzyj przekaźnik pompki paliwa na zimnym silniku i po chwili zapal. Jak zaskoczy od strzała to masz winowajcę. Kiepska wydajność pompki. Dłuższe kręcenie może generować błąd czujnika wału.
     
  16. Diagbox10

    Diagbox10 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    5-04 18
    Postów:
    3 472
    Docenione treści:
    414
    Miasto:
    trasa lublin siedlce
    Nagrzal go i glupieje napisal.
     
  17. mechanik.k

    mechanik.k Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-02 15
    Postów:
    4 540
    Docenione treści:
    1 527
    Miasto:
    London Tottenham
    Adres strony:
    .
     

    Załączone pliki:

  18. Mesiek

    Mesiek Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    14-08 12
    Postów:
    757
    Docenione treści:
    124
    Miasto:
    PLE
    To się nie trzyma kupy. Problemy z odpaleniem zimnego silnika a test czujnika negatywny po nagrzaniu. Wymięksm.

    Wymiękam....

    Wymienić czujnik nie zaszkodzi. Przynajmniej nie wróci do domu na lawecie. Ale ostatecznie obstawiam zużytą pompkę paliwa pod kątem wydajności. Zimny silnik wydłuża czas wtrysku co jeszcze bardziej wystawia układ pompowania na próbę.
     
  19. Diagbox10

    Diagbox10 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    5-04 18
    Postów:
    3 472
    Docenione treści:
    414
    Miasto:
    trasa lublin siedlce
    Wachlowal kluczem to dopompowywal
     
  20. david2291

    david2291 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-07 11
    Postów:
    858
    Docenione treści:
    82
    Czyli nadal wszystko sprowadza się do diagnozy. Czujnik czujnikiem ale ciśnienie paliwa pasuje zmierzyć bo podejrzewam że kolega wyżej ma rację co do pompki