• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

1.9dci spaliny w układzie chłodzenia

jaca303

Nowy
Punktów
0
witam wszystkich mam problem z renaultem 1,9dci 116kM po rozgrzaniu wyrzuca płyn chłodniczy(minimalnie) węże robią się twarde test na obecność co2 pozytywny wymieniona uszczelka dwukrotnie głowica sprawdzona szczelność plus płaszczyzna, blok sprawdzony pod kątem płaszczyzny jest dobrze. co może być przyczyną?

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
974
Miasto
Pruszcz Gdański
espace 4. faktycznie nie ma chlodnicy egr.

termostat ? test na spaliny nawet nie biore pod uwage jesli 2 razy czapa byla robiona , to nie wyplukany uklad zawsze pokaze obecnosc

upload_2019-11-7_12-15-52.png

jaca303

Nowy
Punktów
0
tak dokładnie jest

termostat raczej nie bo spaliny są w zbiorniczku sprawdzałem płynem na szczelność ale musi być dobrze rozgrzany ,na ciepłym jest dobrze na postoju jest też dobrze dopiero po przejechaniu paru kilometrów robi się delikatnie mokro na podstawie akumulatora korek też wymieniłem dwa razy 1vernet 2febi podejrzewałem że może jest jeszcze zapowietrzony ale martwi mnie obecność spalin. Chyba że próba tym płynem do szczelności nie jest pewna.

faktycznie nie płukałem układu spróbuje ten termostat wymienić. aczkolwiek dolny wąż wody gorący a górny zimny po rozgrzaniu oba gorące

Ostatnia edycja:

sob

Nowy
Punktów
0
Miasto
Puławy
Witam pozwolicie że włączę się do tematu spaliny w zbiorniczku mogą być tylko z komory spalania czyli z głowicy ciśnienie skąd ? tylko takie wytwarzają tłoki ja obstawiam na 99 % niestety głowica ,głowicę trzeba sprawdzić powietrzem niema innej rady żeby można było wykluczyć i przed montażem planowanie głowicy obowiązkowo . Pozdrawiam

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
974
Miasto
Pruszcz Gdański
Wraz ze wzrostem temperatury rosnie cisnienie. Dolacz do tego cisnienie ze spalin.

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
witam wszystkich mam problem z renaultem 1,9dci 116kM po rozgrzaniu wyrzuca płyn chłodniczy(minimalnie) węże robią się twarde test na obecność co2 pozytywny wymieniona uszczelka dwukrotnie głowica sprawdzona szczelność plus płaszczyzna, blok sprawdzony pod kątem płaszczyzny jest dobrze. co może być przyczyną?

Może blok ma pęknięcie ??

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
353
Miasto
Wasilków
Albo szlifiernia daje D... Gdybym miał drugi raz rozbierać silnik z powodu spalin w płynie to na pewno przynajmniej głowicę drugą bym wrzucił i dokłdanie obejrzał tuleje w cylindrach

Do góry Bottom