• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

11 litrów benzyny do 1.9 tdi 110 km a uszkodzenie silnika

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
witam. dziadek na stacji zalał mi ostatnio 11 litrów benzyny do golfa 4 1.9 tdi 110 km. w baku było okoł o8 littrów, pierwsze co przyszło do glowy to zatankowac ropy do pelna i tak tez zrobiłem. 33 litry ropy plus te 8 w baku dają nam 41 litrów na 11 benzyny stosunek 4:1 ....przejezdzilem caly weekend około 200 km i było ok a dzis wsiadam w samochód jadę normalnie wszystko ok i po przejechaniu około 10 km zaczęło coś tak cholernie mega głośno walić w silniku że aż ludzie się patrzyli na mnie... auto stanęło. silnik zblokowany. dodam, że autem zrobiłem łącznie 330 km od zakupu. czy wlanie złego paliwa mogło spowodować zniszczenie silnika ?

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Nie wskazane.
Kilka lat temu kupiłem takiego uszkodzonego Golfa z bliźniaczym silnikiem i tam była podobna sytuacja na 3cim cylindrze więc może takie rzeczy się zdarzają.....
Silnik poszedł drugi, trafił się w zaje.....j kondycji i żonka śmiga do dzisiaj.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Miałem też podobne uszkodzenia w t4 jak dzień wcześniej klientowi zapaliła się kontrolka oleju na zakręcie, ale tam była jego wina

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Za to żabki są wytrzymalsze . 1.4 hdi dwa razy było zatankowane. Za pierwszym razem 10 litrów Pb , za drugim razem 12 litrów. Pierwszy raz po 5km najpierw dolali zamiast pół litra oleju cały litr potem dotankowano. Za drugim razem powtórka z rozrywki. Oba przypadki na telefon ca o północy , na zasadzie ratuj pan co robić. Drugim razem był to silnikowy 0 w 30. Silnik chodzi do dziś i ma się dobrze.

kukukuczek

SuperMechanior
Punktów
12
porobię zdjęcia w wolnej chwili co zrobił uwalony zawór.. po odkręceniu miski dosłownie wiórów jak spod tokarki. ehh... nauczka na dalsze mechanikowanie. Diesel to diesel PB To Pb. Źle zalany ? odpowiedź : SPUŚĆ.

albo się uda i będzie jeździł jak koledzy piszą wyżej albo czeka Cię taki los jak mnie czyli wymiana silnika i koszta koszta koszta

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Jak będzie za dużo etyliny to silnik oslabnie i zgadnie. Spotkałem się z takim przypadkiem po zatankowsniu przejechał może 3km i zgasł, po dodaniu ropy do pełna chodził dalej. Podobny silnik 1.9 tdi 90.

Do góry Bottom