• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 TDCi focus mk2

SooW

Nowy
Punktów
0
Witam szanownych majstrów. Szukam odpowiedzi na pytanie dlaczego mój focus z 2007 roku 2.0 uturbiony diesel zaczął kopcić na czarno. Wszystko zaczęło się jakiś tydzień temu odkąd strzelił mi przewód, rura zwał jak zwał prowadzaca z silnika do intercoolera, dymił na czarno tak bardzo że nie dało się jeździć, wymieniłem na nowy a on dalej sobie pryka na czarno.

Najważniejsze:
- 2.0 diesel jak wspominałem ( 136km)
- usunięty DPF ( mechanicznie i z komputera)
- chip tuning na 170km
- OBD nie odczytał żadnych błędów, nie pojawiła się żadna kontrolka, BA! Silnik nie stracił ani konia mocy..
- dziś wymieniony filtr powietrza na swiezutki

Ktoś jest w stanie powiedzieć co tu nie gra i gdzie szukać usterki, jakieś obiekcje, pomysły ? Jeszcze raz dodam, zaczęło się od wypadnięcia rury intercoolera

Pozdrawiam

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
602
Jak nie ma DPFa i jest po czipie, to czego się spodziewasz z rury wydechowej. Morskiej bryzy?

Turbo potem wtryski.

SooW

Nowy
Punktów
0
Jak nie ma DPFa i jest po czipie, to czego się spodziewasz z rury wydechowej. Morskiej bryzy?

Turbo potem wtryski.
Słuchaj korzystam z tego samochodu w takim zestawieniu od jakichś 4 lat i nie zdążylo mu się nawet czarnego bączka puścić nawet jak stal 3 tygodnie w garażu. Turbo już sprawdzone, zapomniałem napisać. Także zobaczymy wtryski

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
602
No to sprawdź sobie wtryski, albo gdzieś może lewe powietrze ciągnie, jak tak dymi.

A rura, to dlaczego pękła.

Od 4 lat powiadasz korzystasz. Wyszystko kiedyś się kończy. Nawet najpiękniejsza bajka.
Automatyczne połączenie postów:

Pompa jakie ma ciśnienie....

SooW

Nowy
Punktów
0
No to sprawdź sobie wtryski, albo gdzieś może lewe powietrze ciągnie, jak tak dymi.

A rura, to dlaczego pękła.

Od 4 lat powiadasz korzystasz. Wyszystko kiedyś się kończy. Nawet najpiękniejsza bajka.
Automatyczne połączenie postów:

Pompa jakie ma ciśnienie....

Rura poszła przy samym dojściu do kolektora, guma pod opaską poszła stad zrobiły się luzy.
Wiadomo że nic nie trwa wiecznie :D liczę się z tym, natomiast szukam winowajcy. Jutro biorę się za wtryski i poszukam coś z tym powietrzem.

Nie pamiętam wartości ciśnienia ale były na bank w normie .

Do góry Bottom