• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 tdi CGL zatarty swap tylko na jaki czy remont

Adaś1Z

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Podebłocie
Czołem. Dawno nie zakladałem nowego watku. Zatem jeszcze raz witam szanownych mechaników oraz wszystkich fanów 4 kólek.
A teraz do rzeczy. 2.0 tdi 177 koni. Audi q5. Najpierw ogólne błedy egr, nastawnika turbo ale nagle pojawiły się stuki silnika. Wyjąłem filtr a tu złote opiłki.
Silnika nie rozbierałem ponieważ nie ma decyzji co dalej. Jednak nie wiedziałem , że te motory są jakieś podatne na zatarcie i podobno biorą oliwę. Stad pytanko, czy wsadzać jakiś inny dół, jeśli tak to jaki? Np CAGA, Czy pozostaje dłubanie do ostatniej śrubki. Auto kupione niedawno, nie podam szczegółów jak i kto to użytkował.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1643
Wyjąłem filtr a tu złote opiłki.
filtr czego?
chociaż nieważne- opiłki w oleju to śmierć silnika, a w paliwie to finansowy dramat.

Jednak nie wiedziałem , że te motory są jakieś podatne na zatarcie i podobno biorą oliwę.
tak troszkę filozoficznie: każdy silnik bez oleju się zaciera.

Stad pytanko, czy wsadzać jakiś inny dół, jeśli tak to jaki? Np CAGA, Czy pozostaje dłubanie do ostatniej śrubki.
opcji jest kilka:
- wymiana na używany słupek
- zakup silnika po "profesjonalnej regeneracji"
- remont we własnym zakresie
- sprzedaż lub złomowanie i zmiana auta

Auto kupione niedawno, nie podam szczegółów jak i kto to użytkował.
No i masz odpowiedź: jak dbano i dlaczego został sprzedany

Adaś1Z

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Podebłocie
No wiadomo ze filtr oleju, a nie kabinowy. Każdy motor można zajechać. Nawet 1.9 tdi na vp37. Asv. Mam 3 motor w jednej budzie. Chodzi o to ze te cgl jakieś wybitnie lipne były w porównaniu do 140 , czy kolejnej seri EA288???. Pytanie czy np motor CAGA ma ten sam dół, czy inny?. Czy cgl będzie to samo tylko przez większą moc wał nie daje rady.

Do góry Bottom