• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0 TDI CRL, odgłosy grozy z silnika.

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Witajcie, ojciec zakupił jakiś czas temu Superba z silnikiem 2.0 TDI 150hp CRL 2017r
Martwi mnie dźwięk dochodzący z okolic rozrządu ale w dolnej części, słychać również dźwięk po wyciągnięciu miarki oleju, czy te silniki miały jakaś wadę pompy lub trzeba ja serwisować? Nie miałem jeszcze okazji rozbierać tego silnika i nie znam jego anatomii ale chciałbym w porę uratować coś co może nadchodzić.
Dodam ze sam piec pracuje cicho i nie słychać żadnych niepokojących dźwięków, przebieg ok 190000, załączam VIDEO żeby było łatwiej rozkminić, dzięki :)

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Wyłącz klimę i zobacz czy dźwięk nie ustal
Zdejmij pasek z alternatora i sprawdź czy nadal masz ten dźwięk
Jeśli tak najprawdopodobniej rozrzad do roboty

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Dźwięk z zewnątrz powiela się z dźwiękiem z miarki oleju, rozrząd ma przejechane niecałe 10k kilometrów, zdejmę pasek i zobaczymy.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Rzecz ważna !!!>>>>Oprócz dżwięku ...zbyt dużo "dymu " wydobywa się z miarki oleju .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Po pierwsze, to czy on ma aby na pewno 190 tys. przebiegu?
Po drugie, jak poprzedni właściciel/le wymieniali olej co 20-25 tys/km to jak ma brzmieć silnik który ma 280 tys. i takie interwały olejowe.
Nic nadzwyczajnego.
Hula, jak ta lala.
Tak ma być. To nie nówka z salonu.

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Dzięki za odpowiedzi.

Przejrzałem internet w tej sprawie i okazuje się ze wielu użytkowników tego silnika próbuje rozwiązać tą przypadłość, niestety z marnym skutkiem, czasami pomaga na pół roku a czasami wcale. Zostaje nam tylko serwisować tą pompę tj. wymieniać pasek, dbać o olej. Jaki jest interwał na wymianę tego paska?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom