• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2.0dci spalanie

Marcin 77

Początkujący
Punktów
2
Witam
Chodzi o spalanie w 2.0dci m9r z DPF, ja rozumiem że każdy motor zanim się nagrzeje pali więcej ale u mnie jak złapie 90 stopni to po powiatowych dróżkach do 120km/h deptajac go spalanie wychodzi 5.4-5.6 a na krótkich odcinkach jadąc 50km/h wychodzi prawie 10, nie twierdzę że mam coś uszkodzone w aucie bo wszystko było sprawdzane i jest ok , i inni użytkownicy tych aut mają podobnie, ale czy jeśli starsze 1.9pd od VW mógl w takim trybie palić ok 7 l to czy w tym przypadku takie spalanie jest konieczne? Czy nie można tego skorygować nową mapą sterownika?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
Jest to normalne w szczególności zimą . Mam nowiutkie 2.0 dci i na odcinkach do 5-10 km spalanie jest wysokie . By silnik szybko się nagrzał musi zostać podlany paliwem inaczej miałbyś jak kolega w fordzie gdzie w zimie jeździ po Krakowie w rękawiczkach szaliku i czapce .

Marcin 77

Początkujący
Punktów
2
Jest to normalne w szczególności zimą . Mam nowiutkie 2.0 dci i na odcinkach do 5-10 km spalanie jest wysokie . By silnik szybko się nagrzał musi zostać podlany paliwem inaczej miałbyś jak kolega w fordzie gdzie w zimie jeździ po Krakowie w rękawiczkach szaliku i czapce .
Moje auto ma jeszcze dodatkową elektryczną nagrzewnice powietrza wewnątrz

toxi14

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
36
Miasto
Kassel/DE
Normalne zjawisko zimą, zanim silnik osiągnie temperaturę.
Mi spalanie w A8 zimą sięgało 14-15l, ale miałem tak daleko do pracy, że nawet wskazówka od temp nigdy się nie zdążyła podnieść:D

Do góry Bottom