• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2001 rover 25 2.0 td dziwny problem z temperatura

ryshard

Nowy
Punktów
0
Witam serdecznie mam dziwny problem z Roverem 25 2.0 td otoz wskaznik temperatury pokazuje troszeczke wiecej niz powinien a po przejechaniu ok 20 kilometrow (tyle mam do pracy) czuc plyn chlodzacy oraz cxasami potrafi pokazac sie jakiegos rodzaju "para" z pod maski ale naprawde sladowe ilosci. Czy ktos ma jakis pomysl co to moze byc. Dla przypomnienia napisze ze samochod sie nie przegrzewa temp idzie troszke do gory ale juz tak zostaje, ogrzewanie dziala a w oleju jaki i w plynie chlodzacym niema wody ani zadnych wyciekow. Prosze o pomoc i z gory dziekuje

Karol1986

Gaduła
Punktów
2
masz gdzies wyciek plynu chlodniczego, podnies maseczke zobacz cos napewno sie ukaze , odpal i zobacz co jest grane przewody gumowe gdzies moze przy bloku, chlodnica moze ci przecieka :), obserwuj stan plynu jesli masz zamiar tak jezdzic. pozdrawiam

ryshard

Nowy
Punktów
0
Wyjscia niemam do pracy jezdzic trzeba :-( Obserwuje stan plynu i jak narazie sie nie zmienia albo zmiana jest na tyle mala ze jest niezauwazalna narazie. Takze myslisz ze przy wycieku temperatura moze sie troszke podniesc? Czy mozna tak jezdzic ?

Karol1986

Gaduła
Punktów
2
podjedz do mechanika jakiegos w okolicy ktory ma taki specjalny sprzecik, tester szczelnosci ukladu chlodzenia:) i sobie zobaczy gdzie co i jak:)

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Proponuje sprawdzić działanie wentylatorów ,oraz termostatu może się przycinać
Temat następny jak rozgrzejesz silnik spróbuj zdiagnozować miejsce pojawiania się oparów gorącego płynu ze szczególnym uwzględnieniem węzy i opasek na nich oraz samej obudowy termostatu
W Twoim modelu termostat jest w chłodnicy oleju dostęp od spodu auta (lubi delikatnie puścić na uszczelce )

ryshard

Nowy
Punktów
0
Ok posprawdzam wszystko tak jak mowiliscie. Problem w tym ze oparow jest bardzo malo a jak podniose maske to juz jest praktycznie nie widoczne ale z tego co widze to gdzies po lewej stronie

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Wyciek płynu najlepiej sprawdzać na zimnym silniku na ciepłym może nie być widać.

łukaszmechanik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
9
Miasto
Sochaczew
Wycieki sprawdza sie najlepiej sprężone powietrze. Zdejmujesz korek ze zbiorniczka wyrównawczego i szmatą uszczelniasz i pompujesz tylko nie za dużo bo możesz szkód narobić, odrazu wyjdzie gdzie jest nie szczelność. (ja mam specjalne korki podorabiane do mercedesa i mana tga korek z wentylkiem)

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Wycieki sprawdza sie najlepiej sprężone powietrze. Zdejmujesz korek ze zbiorniczka wyrównawczego i szmatą uszczelniasz i pompujesz tylko nie za dużo bo możesz szkód narobić, odrazu wyjdzie gdzie jest nie szczelność. (ja mam specjalne korki podorabiane do mercedesa i mana tga korek z wentylkiem)
dobry pomysł z tym wentylem w poniedziałek młody ma zajęcie ;)

łukaszmechanik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
9
Miasto
Sochaczew
bierzesz korek robisz otwór montujesz wentyl (najlepiej metalowy dostępny w wulkanizacjach dla ciężarówek) Żeby komuś nie przyszło na myśl pompowanie 8 atmosfer 1-1,5 spokojnie wystarcza. Mam jeszcze sporo innych patenciarskich narzędzi ale off topicu nie będę robił :)

ryshard

Nowy
Punktów
0
Wyglada na to ze faktycznie mam zajecie na poniedzialek

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Wyglada na to ze faktycznie mam zajecie na poniedzialek
Sorki jeśli odebrałeś to do siebie .Ja miałem na myśli naszego młodego na warsztacie ;)
Spodobał mi się ten pomysł z wentylem w korku więc postanowiłem w poniedziałek zlecić wykonanie takich korków ze złomu na nasze potrzeby naszemu uczniowi:D

łukaszmechanik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
9
Miasto
Sochaczew
weź starą ropownice chodzi o zbiornik wsadź tam wentyl przewód z kranikiem i do tego wężyk. Lejesz płyn hamulcowy zakręcasz pompujesz 4 atmosfery zakładasz na odpowietrznik luzujesz odkręcasz zawór i ogień!!

łukaszmechanik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
9
Miasto
Sochaczew
Wymyśliłem to w zimie leżąc pod autem odpowietrzając sprzęgło strzykawką jak najbardziej działa :)

Karol1986

Gaduła
Punktów
2
teraz juz sa do kupienia takie sprzety, bys zarobil :) a tu lipa hehee

Do góry Bottom