• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

2011 porsche cayenne 3.0 diesel wentylator chłodnicy

Poldek UK

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Boston
Witam wszystkich użytkowników. Porsche cayenne 3,0 diesel, mam problem z wentylatorem chłodnicy który włącza się zaraz po uruchomieniu silnika lub zapłonu, brak błędów. Dodam tylko, że wyciągaliśmy silnik i wysyłaliśmy do regeneracji. Po złożeniu wszystkiego spowrotem wszystko działa jak należy jest tylko problem z wentylatorem, oczywiście, którego nie miałem przed wyjęciem silnika. Sprawdzałem wszystkie połączenia i nie znalazłem żadnej niewpiętej wtyczki. W wartościach żywych zaś "żądana temperatura w układzie chłodzenia to (minus) -273,1°C". Wentylator wyje jak wściekły żeby go schłodzić do tej temperatury. Może ktoś miał jakiś podobny problem? Dwa tygodnie po remoncie a ja nie mogę oddać auta, cierpliwy klient na szczęście :).
Dziękuje z góry za odpowiedzi i pozdrawiam.

Poldek UK

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Boston
Niewykluczone, ale raczej wszystkie wtyczki pasowały w miejsca do wpięcia, no i chyba komputer pokazałby jakiś błąd. Kiedy teraz wypinam różne wtyczki to za każdym razem wyskakuje mi błąd.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
172
Miasto
Warminsko maz.
Jak zamieniłeś wtyczki to błąd ci może nie wyskoczyć bo jest podłączone A cuda się będą właśnie działy

Poldek UK

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Boston
Wszystkie czujniki temp wskazują dobrze i reagują na odłączenie wtyczki. Znalazłem filmik na youtube z podobnym problemem. Właśnie rozbieram silnik wentylatora, żeby zobaczyć czy też mi się uda naprawić tak jak tym na filmie :). Dam znać co z tego wyszło.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
to (minus) -273,1°C" w/g mnie to przerwa na kablach.
Podajesz sprzeczne informacje.

Poldek UK

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Boston
Tam jest napisane "żądana temperatura w układzie chłodzenia to (minus) -273,1°C" a nie rzeczywista. Wszystkie czujniki temperatury wskazują dobrze i reagują na odpięcie wtyczek. Może uszkodzony moduł wentylatora powoduje takie anomalie, nie wiem. Nie podłączałem komputera przed wyjęciem silnika nie sprawdzałem jakie były wartości wcześniej a wentylator działał poprawnie. Wymontowałem wentylator i szukam podobnego auta, żeby go podpiąć i zobaczyć czy będzie działał jak trzeba czy nie. Auto stało na zewnątrz ze dwa miesiące czekając na silnik więc może moduł wentylatora zawilgotniał, nie wiem, to wszystko domysły. Dam znać jak rozwiąże problem, może się przyda komuś w przyszłości.

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
A cisnienie klimatyzacji ile pokazuje ?

Poldek UK

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Boston
Klima napełniona a system pokazuje 3,6 bar przy temperaturze zewnętrznej około 10°. Wystarczy tej nierównej walki na ten tydzień. W poniedziałek będę miał takie samo auto, podepnę mój wentylator do niego i zobaczymy.

Poldek UK

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Boston
Witam ponownie. Problem rozwiązany. Jak wspomniałem wcześniej auto stało dosyć długo na zewnątrz czekając na silnik. Powodem całego zamieszania okazało się gniazdo sterownika silnika, po prostu zaśniedziały piny. Po przemyciu i wyczyszczeniu wszystko działa jak należy. Pozdrawiam.

Do góry Bottom