• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

308 2022 puretech pobór oleju

ostry957123

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Kalisz
Użytkuje peugeot 308 2022 r puretech 130 od 0.5 r. Olej wymieniony na 48 tys km. Teraz miałem wymieniać bo 60 tys wybiło i pojawił się komunikat o niskim poziomie oleju. Na miarce poniżej min ok 4 mm. Olej nie wyglądał źle. Total 0w20 był zalany. Silnik pracuje prawidłowo żadnych nieprawidłowości. Jak odkręcam korek od wlewu na pracującym silniku to czuć mocne ssanie i zapala się kontrolka silnika. Ostatnio robiłem taki silnik tylko w 2008 16 r tylko 110 km i tam tak nie ssało. Pasek mokry mam przymiar do szerokości ale wchodzi luźno. Wymieniać mu odmę czy już od razu ten mokry pasek. Trochę mnie zdziwiło bo te paski to że względu wieku się psuły a to auto ma ledwie 2lata. Gwarancji nie ma bo z Francji nie serwisowany w ASO i po szkodzie. Na 12 tys km wyszło że ubyło 0.9l a wchodzi trochę ponad 3. Nie dymi nie kopci jak pochodzi dłużej (15min)na wolnych obrotach to po dodaniu gazu nie dymi. Na zimnym też zero dymu. Rozrząd z ASO założyć czy kupić jakiś CONTI dayco.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom