1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

96100-1G872XI Radio KIA Rio 2 nie włącza się

Dyskusja w 'Car Audio' rozpoczęta przez użytkownika skrzypa, 21-05 18.

  1. skrzypa

    skrzypa Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    18-11 16
    Postów:
    76
    Docenione treści:
    3
    Miasto:
    Gorzów
    Witam . Radyjko jak w temacie . Chodziło , czasami podczas jazdy się wyłączało . Po wyłączeniu gubiło pamieć stacji , a teraz całkiem odmówiło pracy. Na kostce zasilającej jest stały plus, plus po stacyjce i masa . Radio jak w aucie tak i na stole pod zasilaczem nie wstaje.
    Na radiu jest miejsce na bezpiecznik ale go nie było. (może wypadł albo ktoś dłubał nie wiem) jak wsadziłem 10A to po podłączeniu do samochodu na kostce są zasilania a na bezpieczniku nie . Po podaniu na krótko plusa na bezpiecznik bez zmian.
    Po załączeniu postojówek podświetlają się klawisze , ekran nie.
    Nie znalazłem schematu do tego radyjka i nie wiem czy może musze na któryś jeszcze pin podać plus bądź mase. Załączam podobną rozpiske pinów ale z innego radia, może prawidłowa ale szczerze nie wiem co bym musiał podać żeby wstało.
    Najprawdopodobniej radio uwalone ale może coś z zasilaniem różnie bywa . Pozdrawiam
    IMG_2384.JPG
    IMG_2383.JPG IMG_2385.JPG IMG_2386.JPG
     
  2. art234

    art234 Bywalec

    Offline
    Dołączył:
    17-05 14
    Postów:
    743
    Docenione treści:
    189
    Miasto:
    Chorzów
    PCB do prze lutowania i wstanie, Hyundai ma to samo
     
    skrzypa lubi to.
  3. skrzypa

    skrzypa Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    18-11 16
    Postów:
    76
    Docenione treści:
    3
    Miasto:
    Gorzów
    procka wygrzać czy cos sie z wtyczką dzieje ? i tak jutro rozbiore ale może mnie nakierujesz :)
     
  4. art234

    art234 Bywalec

    Offline
    Dołączył:
    17-05 14
    Postów:
    743
    Docenione treści:
    189
    Miasto:
    Chorzów
    Spróbuj najpierw od strony przodu przelutować procka zostaw na koniec
     
    skrzypa lubi to.
  5. skrzypa

    skrzypa Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    18-11 16
    Postów:
    76
    Docenione treści:
    3
    Miasto:
    Gorzów
    jutro dam znać czy wstało . pozdrawiam
     
  6. skrzypa

    skrzypa Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    18-11 16
    Postów:
    76
    Docenione treści:
    3
    Miasto:
    Gorzów
    Rozebrałem i zobaczyłem 2 kondensatory uszkodzone . Po wylutowaniu trzeciego dobrego naładowałem go 4.6v jakieś 3-4 sekundy i złapał koło 3 V. Te dwie sztuki które są obok siebie nie przyjmują prądu. Jutro postaram się dostać coś o tych parametrach.
    Zastanawia mnie to , że są przejścia między wtyczką ISO a PCB , a sprawdzając bezpiecznik - PCB nie ma. Dziwne by było żeby to było miejsce na bezpiecznik a fabrycznie jest nie potrzebny ... bo w końcu go nie było jak wyciągnełem radio a wiem , że grało.
    art234 radio powinno wstać na 2 plusach i jednej masie czy jeszcze jakieś zasilanie jest potrzebne żeby podłąćzyć na stole ?

    Od przodu przelutowałem gałkę włączającą radio , taśmy zostawiłem sobie jak wymienie te kondensatory .
    IMG_2392.JPG IMG_2394.JPG IMG_2395.JPG
     
  7. art234

    art234 Bywalec

    Offline
    Dołączył:
    17-05 14
    Postów:
    743
    Docenione treści:
    189
    Miasto:
    Chorzów
    Ja ci źle napisałem niechodziło mi o panel przedni tylko o przód głównej płyty, wylutuj te kondensatory tylko zapamiętaj polaryzacje +, - i zmież je na omomierzu czy nie mają zwarcia. A tak w ogóle to zmież też ładowanie w aucie coś mi nie pasuje, a jeszcze podaj symbol końcówki mocy jaka ona jest.
     
  8. skrzypa

    skrzypa Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    18-11 16
    Postów:
    76
    Docenione treści:
    3
    Miasto:
    Gorzów
    sprawdzałem je na przejście to miały tyle że przed wylutem jutro sprawdze na stole . przód czyli od strony panelu a nie wtyczki ? jutro zmierze ładowanie i zrobie zdjęcie końcówki .

    ps. kojarzysz czy na 3 przewodach powinno wstać czy jeszcze coś trzeba podłączyć, pytam bo miałem tak kiedyś w starym fordowskim radiu że 3 masy musiałem podać żeby przyjmował kod :)
     
  9. art234

    art234 Bywalec

    Offline
    Dołączył:
    17-05 14
    Postów:
    743
    Docenione treści:
    189
    Miasto:
    Chorzów
    Jutro sprawdzę.
     
    skrzypa lubi to.
  10. art234

    art234 Bywalec

    Offline
    Dołączył:
    17-05 14
    Postów:
    743
    Docenione treści:
    189
    Miasto:
    Chorzów
    Sam schemat wstawiłeś parę postów wyżej

    radio.JPG
     
  11. skrzypa

    skrzypa Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    18-11 16
    Postów:
    76
    Docenione treści:
    3
    Miasto:
    Gorzów
    no nie od tego radia ale po wtyczkach mi pasował i te zasilania które zaznaczyłeś na aucie sprawdziłem. jade zobaczyć czy na miejscu bedą kondensatory takie