1. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Dowiedz się więcej.
  2. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

A klasa W169 nie odpala na ciepłym

Dyskusja w 'Silniki benzynowe' rozpoczęta przez użytkownika selim, 12-06 18.

  1. selim

    selim Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-01 14
    Postów:
    848
    Docenione treści:
    51
    Miasto:
    Sląsk
    Silnik 1.5 benz.
    błędów zero
    były jakieś typowe usterki ?

    wczoraj klient przywiozł , zgasił i nie odpalił
    dzis rano - odpalił bez problemu

    nie ma po100 i p0170

    przepływka przeczyszczona i przepustnica tez
     
  2. komar200

    komar200 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    25-01 16
    Postów:
    1 494
    Docenione treści:
    309
    Miasto:
    grudziadz
    Czujnik wału może broić błąd nie zawsze widoczny.
     
  3. selim

    selim Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-01 14
    Postów:
    848
    Docenione treści:
    51
    Miasto:
    Sląsk
    Trochę wiecej wiem
    franca na ciepłym odpala , na lekko ciepłym 45C -60 C nie pali

    błedy
    P0079
    P007B
    P007E

    Jak odpali , chodzi nierówno

    na czujniku sprawdzimy opory zaraz
     
  4. mechanik.k

    mechanik.k Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-02 15
    Postów:
    4 384
    Docenione treści:
    1 392
    Miasto:
    London Tottenham
    Adres strony:
  5. selim

    selim Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-01 14
    Postów:
    848
    Docenione treści:
    51
    Miasto:
    Sląsk
    paroma testerami
    launch... jako jedyny błąd czyta 0079-002 z rozszerzeniem na P0301
    wymieniam na pałe czujnik wałka
    auto krąży po warsztatach , nawet mu pedał gazu nie wiedząc czemu wymienili

    autodata - pierdoły w tym przypadku pokazuje

    wymienili mu pompę paliwa z tego co mówił , jakby na zimnym nie odpalał
    nie dyskutuje
     
  6. mechanik.k

    mechanik.k Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-02 15
    Postów:
    4 384
    Docenione treści:
    1 392
    Miasto:
    London Tottenham
    Adres strony:
  7. selim

    selim Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-01 14
    Postów:
    848
    Docenione treści:
    51
    Miasto:
    Sląsk
    Jest zdecydowana poprawa w odpalaniu
    ale
    dalej wywala p0079 i p0042 i p0089

    pompa paliwa niby wymieniona , aczkolwiek 2 tyg. temu olej był wymieniony
    a, patrząc na filtr oleju i sam kolor oleju ,bardzo w to wątpie
     
  8. selim

    selim Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-01 14
    Postów:
    848
    Docenione treści:
    51
    Miasto:
    Sląsk
    Ciąg dalszy ...
    po 3h i odarciu rąk
    nastapił progres
    - wymiana swiec dała efekty ,że po 5km nie wywala błędu

    ale, silnik dalej nierówno pracuje

    cały czas napierd...brzęczkiem od nie zapietych pasów
    - da się to jakoś wyłączyć ??
    auto miało dzwona , własciciel nie jest zainteresowany wkładaniem kasy
     
  9. toomii76

    toomii76 SuperMechanior

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    2 418
    Docenione treści:
    819
    Miasto:
    turek
    To proponuję odesłać go na inny warsztat.
    Robić najlepiej za darmo i wiązać na sznurki, ale jak dojdzie do reklamacji to będzie wiedział gdzie przyjechać.
     
  10. selim

    selim Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-01 14
    Postów:
    848
    Docenione treści:
    51
    Miasto:
    Sląsk
    wtedy wymagania jak w aso :)
     
  11. mechanik.k

    mechanik.k Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-02 15
    Postów:
    4 384
    Docenione treści:
    1 392
    Miasto:
    London Tottenham
    Adres strony:
    Wyślij go na
    upload_2018-6-14_11-24-3.jpeg Jak nie ma miedzi
     
    toomii76 lubi to.
  12. selim

    selim Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-01 14
    Postów:
    848
    Docenione treści:
    51
    Miasto:
    Sląsk
    K....a znowu to samo
    Nie odpala na cieplym
    Sterownik?
    Jutro go przywioza
    Patrzeć na to gowno nie mogę
    Na nowym czujniku wału pochodził miesiąc
    Wszelkie podpowiedzi mile widziane
     
  13. toomii76

    toomii76 SuperMechanior

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    2 418
    Docenione treści:
    819
    Miasto:
    turek
    Myślę, że to jest rozwiązanie: [​IMG]
    I klient nie będzie musiał już kasy wkładać, a nawet coś dostanie. :)
     
  14. hiwat

    hiwat Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    2-07 15
    Postów:
    398
    Docenione treści:
    94
    Miasto:
    Tarnów
    egr bym sprawdził i czyszczenie wtyczki ecu .. i łącze się w bólu ;)
     
    Ostatnio edytowano: 23-08 18
  15. selim

    selim Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-01 14
    Postów:
    848
    Docenione treści:
    51
    Miasto:
    Sląsk
    Dzięki
    Sprawdzę. ..
     
  16. selim

    selim Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-01 14
    Postów:
    848
    Docenione treści:
    51
    Miasto:
    Sląsk
    Tym razem błędy

    p0042 9c0042
    p0089 9c0089

    nadminię tylko ,że pompa paliwa wymieniona była

    nic tylko se wyciągnąć gumę z majtek i strzelić w łęb

    klient i auto szczególnej troski
     
  17. komar200

    komar200 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    25-01 16
    Postów:
    1 494
    Docenione treści:
    309
    Miasto:
    grudziadz
    Ty wymieniałeś czy była wymieniona sprawdz cisnienie.
     
  18. selim

    selim Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    1-01 14
    Postów:
    848
    Docenione treści:
    51
    Miasto:
    Sląsk
    inny wymieniał
    całe łapy już mam odarte zeby się do zaworu wpiąć

    ostatnio jak sprawdzałem było OK , tylko nie pamietam ile ma być ?
    w boschu chyba info znalazłem
     
  19. wuzio

    wuzio Początkujący

    Offline
    Dołączył:
    29-03 11
    Postów:
    29
    Docenione treści:
    6
    ciśnienie paliwa przy rozruchu i pracującym silniku: 370 - 420kPa / minimalna ilość paliwa w zbiorniku 10L
    Wydatek przy dławieniu o 50kPa poniżej ciśnienia systemowego, w 30s ma wynosić 500-800ml/ przy zasilaniu pompy 12V oraz minimalna ilość paliwa w zbiorniku 10L

    Jak na ciepłym nie pali, to zobacz oscyloskopem czy jest sygnał wysterowania wtryskiwaczy. Jak będzie sygnał, będzie ciśnienie paliwa, to zostaje układ zapłonowy, ew. jakiś problem z mechanika silnika
     
    Ostatnio edytowano: 24-08 18
  20. marcin www

    marcin www Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    20-08 18
    Postów:
    320
    Docenione treści:
    30
    Wuzio ma racje oscyloskop