• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A4b5 AFN problemy z kręceniem

Jarosław 11

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Puck
Raz kręci dobrze i wtedy pali na dotyk a raz wolniej i wtedy ciut dłużej odpala.Ale zdarza się że kręci powoli powoli coraz szybciej aż uzyska obroty i dopiero wtedy odpali.Mechanicy się upierają ze aku a w sklepach aku byłem sprawdziłem i ponoć prąd ponad 700A a niepięcie przy rozruchu nie spada poniżej 10V i facet stwierdził że szkoda kasy na aku.Rozrusznik robiony rok temu a raczej w serwisie mój zabrali a dali po regeneracji.Śmiem twierdzić że to znowu rozrusznik.Co myślicie?Kupić nowy to wtedy gdzie jaki?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1263
Pewnie to kończy się degenerowany rozrusznik. Ale dla zasady sprawdź grube kable: do rozrusznika i masowy silnika

Krystb

Nowy
Punktów
0
Miasto
Czarnia
Możliwe, że tulejki z plasteliny i wytarły sie albo juz szczotki sie kończa.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
640
Miasto
WLKP
Wyjmij go i rozbierz .Powinno cos byc widac ze tak sie dzieje.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
199
Miasto
Rzeszów
Jak różnie odpala na zimnym, to raczej rozrusznik. U mnie jest też walnięty akumulator w SDI i póki jeździ, to pali. Postoi 3-4 dni i już mu brakuje z pół wolta, żeby zapalić. W sklepie powiedzieli mi, że reklamacji pewnie producent nie uwzględni, więc po prostu kupiłem sobie starter od chińczyka za 2/3 ceny nowej baterii i czekam na kolejny problem z rozruchem. :D

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
375
Rozrusznik robiony rok temu a raczej w serwisie mój zabrali a dali po regeneracji.Śmiem twierdzić że to znowu rozrusznik.Co myślicie?Kupić nowy to wtedy gdzie jaki?
Nigdy nie zakłada się regenerowanego rozrusznika. Jedynym wyjątkiem jest jeżeli jego demontaż i montaż trwa góra dwie godziny.

Pierwsze "mrozy" bardzo szybko weryfikują jakość wykonania usługi regeneracji rozrusznika.

Wyjmij go i rozbierz
Ciekawe jak on to zrobi :)

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
941
Miasto
PGS
Z tym sie nie zgodze heniu co napisales ...
Od 15 lat sam regeneruje klientów rozruszniki czy tez alternatory . Wszystko jest naprawiana na ori czesciach lub jak ich brakuje to zamienniki . Jesli wymienisz szczotki , tulejki/łozyska i dobrze go nasmarujesz ( nie smar łt43 tylko cos z górnej półki np smar elf-a) to ten rozrusznik kreci jak szalony . I wile naprawiac oryginalne rozruszniki ( bosch,denso, valeo itd ) niz te podróbki chinczyków .

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
375
sam regeneruje
No i ok. To jest całkiem inna bajka.

Piszę o trochę innej rzeczy. Kup 10 regenerowanych rozruszników z 10 różnych źródeł i sprawdź ile pochodzą. Jaka wyjdzie średnia. Na plus, czy bardziej na minus?
Jak mam się najeb. cały dzień żeby wyciągnąć rozrusznik i potem cały drugi żeby go włożyć. To pindolę "ryzykować".

Wiadomo, jak sprawdzony sprzedawca nie paprok typu Wilk...to można wkładać.
Nie wyobrażam sobie kupić na chybił trafił regenerowany rozrusznik. Szczególnie, jak dwa dni go wyciągasz.

Jarosław 11

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Puck
Nigdy nie zakłada się regenerowanego rozrusznika. Jedynym wyjątkiem jest jeżeli jego demontaż i montaż trwa góra dwie godziny.

Pierwsze "mrozy" bardzo szybko weryfikują jakość wykonania usługi regeneracji rozrusznika.

Ciekawe jak on to zrobi :)
Oni mój zabrali i dali mi inny niby po regeneracji.Robią tylko rozruszniki i alternatory.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
375
No, dobrze niech robią. Bardzo się z tego faktu cieszę, że napędzają gospodarkę i świat, super.
Dokładają swoją cegiełkę w rozwój cywilizacji - pchając Nas ku Marsowi.

Jarosław 11

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Puck
No i ok. To jest całkiem inna bajka.

Piszę o trochę innej rzeczy. Kup 10 regenerowanych rozruszników z 10 różnych źródeł i sprawdź ile pochodzą. Jaka wyjdzie średnia. Na plus, czy bardziej na minus?
Jak mam się najeb. cały dzień żeby wyciągnąć rozrusznik i potem cały drugi żeby go włożyć. To pindolę "ryzykować".

Wiadomo, jak sprawdzony sprzedawca nie paprok typu Wilk...to można wkładać.
Nie wyobrażam sobie kupić na chybił trafił regenerowany rozrusznik. Szczególnie, jak dwa dni go wyciągasz.
Jaki kupić nowy rozrusznik do a4b5 afn ?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
941
Miasto
PGS
Szczotki / szczotkotrzymacz dostepne w ori ( bosch itd) bendix to samo , elktromagnes ( nie wiem jak zwiecie ) tak samo . Tulejki nie wspomne ....
Jak czegos nie ma dostepnego w hurtowni to jade do swojego " tokarza , człowieka od praw fizyki " i dorabia .... ale to naprawde musiało by nie być w całej europie . Są przypadki ze brakuje czesci i zaczynaja sie kombinacje .....
Automatyczne połączenie postów:

Jarosław 11 wyslij tego szrota do mnie . Jesli bedzie podlegał naprawie to naprawie . Jesli bedzie china to szukam używki i naprawiam i dalej odsylam .

A jak juz masz twgo regenere na stole to zobacz czy na obudowie sa jakies " numerki " i daj zdjecie .

Do góry Bottom