• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

A6 C6 brak reakcji na kluczyk

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
14465
Punktów
2792
Wiek
40
Miasto
PZ
Cześć forum :) kolega kolegi przyprowadził z Niemiec takiego szrota, 2005 rocznik, silnik 2.4, są dwa kluczyki, centralny zamek działa, bezpieczniki całe, komputer się nie skomunikuje że względu na brak zapłonu, jeśli padła stacyjka to można inaczej włączyć zapłon czy tylko kupić i wymienić na inną? Nie znam się na tym
 

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
19.12.2015
Postów
3203
Porady
1
Punktów
826
Wiek
35
Miasto
Pogorzela
Stacyjki się tam nie psuły aż tak bardzo jak blokady . Można włączyć zapłon itd ... Można przeprowadzić diagnostykę teoretycznie beż kluczyka i zaplonu ...
 

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
14465
Punktów
2792
Wiek
40
Miasto
PZ
Stacyjki się tam nie psuły aż tak bardzo jak blokady . Można włączyć zapłon itd ... Można przeprowadzić diagnostykę teoretycznie beż kluczyka i zaplonu ...
Myślę że syfu narobił akumulator bo ostatecznie po kilku próbach połączenia za pomocą Odisa udało się i po wykasowaniu błędów zapłon włączył się i silnik odpalił, różne kombinacje robiłem, wyłączałem włączałem akulec na przekręconym kluczyku, jednocześnie mając podłączony laptop i kable rozruchowe do drugiego samochodu z pracującym silnikiem i ogólnie to dorwałem nowe Aku AGM które kumpel sobie akurat kupił i wszystko ożyło ale nie ma co się cieszyć bo silnik chodzi jak stara k... chałasuje jak diesel, w ECU silnika zapamiętany błąd fazatora jednego z wałków ssących, auto jeździ ale wspoma i ładowanie nie działa bo właściciel go oszabrował z części które potrzebował ( m.in.kompresor klimy) i szarpie kierownicą podczas jazdy:D jakby coś w zawieszeniu było krzywe, wjechałem tym gównem na podnośnik i już chyba nie odpali bo mu zabrałem akulca i wsadziłem gorszy, także podejrzewam że ten "samochód" spotka los który jest mu przeznaczony bo właściciel również pobrał z niego błotnik, zderzak, drzwi, klapę silnika i chce za to auto 7000 zł a nie wiadomo co tak naprawdę w nim jeszcze siedzi, moja dusza złomiarza podpowiada mi żeby kupić to za trochę mniej kasy ale jeszcze nie zakończyłem projektu a6c5 ... Na Facebook marketplace jest takie audi za 9000 zł na chodzie więc bez sensu takie coś kupować...
 

pawcar

SuperMechanior
Dołączył
6.02.2017
Postów
3152
Punktów
840
Miasto
Manchester
Tam klapki kolektora wpadały do silnika i było ojacie ....
Tylko ori kolektor dostępny- coś koło 3k cebul. i coś jeszcze było co kosztowało trochę tylko już nie pamiętam co dokładnie.

Taki golas nie jest wart więcej niż waży , w sensie, że doprowadzenie tego do stanu będzie kosztowało krocie, nie mówiąc o akcyzie.
 

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
19.12.2015
Postów
3203
Porady
1
Punktów
826
Wiek
35
Miasto
Pogorzela
Poznaniak na walca ci to auto? Ogarnij lepiej tego okradzionego a4 ....
 

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
14465
Punktów
2792
Wiek
40
Miasto
PZ
Poznaniak na walca ci to auto? Ogarnij lepiej tego okradzionego a4 ....
Ogarniam:) dziś poprawiłem wydech bo mi dzwonił w podłogę no i nadal pluczę układ chłodzenia :bored:, wlewam czystą wodę destylowaną a zlewam rudą z drobinkami piasku, przymierzam się do montażu dodatkowej chłodnicy skrzyni biegów albo całkiem wyeliminuję tą standardową i będzie tylko dodatkowa, listwy dolne drzwi muszę zakupić uniwersalne samoprzylepne i w sumie to na tyle a to a6c6 to poprostu takie cholera wie jak to nazwać? Uzależnienie od audi? Nie wiem
 

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
19.12.2015
Postów
3203
Porady
1
Punktów
826
Wiek
35
Miasto
Pogorzela
Uzależniony to jesteś

.od PKS:)
Automatyczne połączenie postów:

Pierdol gluta a6c6 . Źle ci się spi ? Masz duzo hajsu ?
 

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
14465
Punktów
2792
Wiek
40
Miasto
PZ
Dziś od rana były takie błędy jak na screenie
IMG_20220930_081809.jpg
I brak zapłonu ale po skasowaniu błędów normalnie załączył się i odpalił aczkolwiek został ten jeden stały błąd co widać, myślę że to auto potrzebuje naprawdę dobrego nowego akulca, wyjechałem tym czymś z podnośnika niech stoi na słoneczku bo kanał potrzebny do aut które jeżdżą
 

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
14.08.2012
Postów
2225
Punktów
437
Miasto
PLE
Masz problem z blokadą kierownicy. Napraw ją albo unicestwij.
Automatyczne połączenie postów:

Problemu możesz się pozbyć przecinając gruby przewód czerwony idący do rygla. Oczywiście w momęcie kiedy odpala i jest odblokowana kierownica. Minus taki że potem już nie będzie działał rygiel. Błędów taka operacja nie generuje możesz być o to spokojny. Chyba że wymiensz rygiel + dopisanie.
 

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
14.08.2012
Postów
2225
Punktów
437
Miasto
PLE
Zapomniałem dodać jak nie ma zapłonu to łączysz się z systemem antykradzieżowym czy jakoś tak to się nazywało i tam kasujesz błąd rygla i zapłon wróci. Warunek jest taki że komunikację z tym uzyskasz tylko chwilę po otwarciu drzwi będziesz wiedział po wyświetlaczach licznika kiedy się podświetlą wtedy się połączysz. Jak zgasną to musisz ponownie zamknąć drzwi i otworzyć. Oczywiście klucz w stacyjce.
Automatyczne połączenie postów:

https://www.auditeam.pl/forum/topic...i-odcięcie-zapłonu-a6c6-rozwiązanie-problemu/
 
Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Dołączył
29.11.2010
Postów
14465
Punktów
2792
Wiek
40
Miasto
PZ
Zapomniałem dodać jak nie ma zapłonu to łączysz się z systemem antykradzieżowym czy jakoś tak to się nazywało i tam kasujesz błąd rygla i zapłon wróci. Warunek jest taki że komunikację z tym uzyskasz tylko chwilę po otwarciu drzwi będziesz wiedział po wyświetlaczach licznika kiedy się podświetlą wtedy się połączysz. Jak zgasną to musisz ponownie zamknąć drzwi i otworzyć. Oczywiście klucz w stacyjce.
Automatyczne połączenie postów:

https://www.auditeam.pl/forum/topic/4596-blokada-kierownicy-i-odcięcie-zapłonu-a6c6-rozwiązanie-problemu/
No właśnie:) nie wiedziałem o tym i kombinowałem z akumulatorem w takiej kolejności - włączyłem kluczyk, podłączyłem ODIS do samochodu, odłączyłem na chwilę akumulator, podłączyłem spowrotem i skasowałem błąd:) a tu widzisz wytlumaczyles mi o co kaman
 
Do góry Bottom