• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

aktywna maska w205

EL-KAR

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stara Huta
witam, mam na warsztacie mercedesa w205 po małej kolizji. Miał aktywowane pasy, poduszke kierowcy, kolan i kurtynę, no i tytułowe naboje maski silnika. Oczywiście wymieniłem wszystkie w/w elementy na nowe i jest ok, tylko nie działa nawiew w kabinie, znaczy na panelu zadaje mu funkcje, ale jest ciągle wew. nawiew i nie chodzi wentylator,(wszystko sprawdzone, kable rezystor itd.)działa ok. nie dostaje sygnalu z panelu. Moje pytanie jest takie: czy ktoś slyszał, że jak maska sie aktywuje to także blokuje m.in sterwnik nawiewu i trzeba gdzieś coś uruchomić żeby z powrotem działało.

EL-KAR

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stara Huta
kolego, co prawda SD go nie sprawdzalem, posiadam jedynie ds150 i błędów w klimie nie ma, zasilanie do wentylatora dochodzi, jest jeszcze jeden przewód komunikacyjny

A masz może jakiś pomysł, co może być nie tak? Dodam że nie idzie zał sprężarki klimatyzatora i wyłączyć wew. Obiegu

Marcin3881

Gaduła
Punktów
12
Miasto
Września
W klimatroniku zapisał się tak zwany "crash" nawiew podczas wypadku w razie osoby były by uwięzione w aucie a dymiło się z pod maski wyłącza się po to by właśnie ten dym nie był wdmuchiwany do środka. Tylko starką to zrobisz

EL-KAR

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stara Huta
Witam niestety starka nie pokazuje żadnego błędu. Dodam że z poziomu starki da się regulować praca wentylatora. W jakiej funkcji trzeba uruchomić nawiew. Ktoś coś?

Czy ktoś to fizycznie przerabial
?

Ostatnia edycja:

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
231
Miasto
Szczytno
Miał, ale co dałeś od siebie na forum żebyśmy mieli pomagać?

EL-KAR

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stara Huta
W regulaminie nie doczytałem, żebym miał coś dać w zamian. Jak w opisie napisałem dopiero wznowilem kontynuacje prowadzenia warsztatu. Takze z czasem na pewno się odwdzięczę.

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
76
Kolego szukaj na niemieckich bądź rosyjskich forach... Już i tak za dużo podpowiedziałem.

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
694
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Jak dla mnie to totalne bzdury tu czytam, miałem już stycznosc z odstrzelonymi maskami i nigdy nie było problemu z nawiewem w grupie mercedesa a więc szukaj po bezpiecznikach lub masach coś musiało się wykrzaczyć.

EL-KAR

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Stara Huta
Już szukałem, i w starce jak pisałem da się poprzez test wentylatora wymusić jego prace czyli przejścia są. Po prostu jakby moduł był zablokowany przez coś. Nie znam algorytmu działania modułu klimatronika

Damianeos

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Przasnysz
Już szukałem, i w starce jak pisałem da się poprzez test wentylatora wymusić jego prace czyli przejścia są. Po prostu jakby moduł był zablokowany przez coś. Nie znam algorytmu działania modułu klimatronika
I jak ?? Znalazłeś przyczynę ? Bo mam ten sam problem

nol1

Nowy
Punktów
0
I jak ?? Znalazłeś przyczynę ? Bo mam ten sam problem
czy udało wam się znaleźć rozwiązanie problemu z brakiem nawiewu ? Tak jak powyżej zostało już powiedziane, można sztucznie wymusić pracę wentylatora za pomocą starki ale nie ma możliwości załączenia nadmuchu przez panel na konsoli środkowej. Jak widać nie jest to problem odosobniony i wydaje się, że może mieć to związek z jakąś blokadą po kolizji. Tym niemniej nie musi to być regułą bo aktualnie miałem możliwość sprawdzenia w innym samochodzie po wypadku czy wystąpiły podobne objawy ale okazało się, że nawiewy działają normalnie.

Ostatnia edycja:

skorek22

Nowy
Punktów
0
Cześć EL-KAR możesz podzielić się czy rozwiązałeś problem ponieważ mam identyczną sytuację.
Chyba że ktoś z kolegów pomoże

Do góry Bottom