• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alfa Romeo Giulietta 1.75 tbi nie odpala

radzisz1997

Uczestnik
Punktów
4
Witam, mam problem z alfa z 2013 roku, auto przyjechało z uszkodzonym silnikiem, rozrząd był strasznie przestawiony w wyniku czego nie było kompresji, mimo ustawienia rozrządu kompresja nie wróciła wiec zrzuciliśmy czapkę i daliśmy do zrobienia. Teraz świeżo po złożeniu na każdym cylindrze jest około 3 barów kompresji ( na gładziach cylindrów nie było żadnych oznak zużycia czy zatarcia, proba olejowa również nie podniosła kompresji na żadnym z cylindrów ) - niską kompresje można tłumaczyć popychaczami które nie zdążyły się dobrze "nabić". Co ciekawe przy probie kręcenia pompa wysokiego ciśnienia bije do około 60 barów w ciagu dwóch sekund i momentalnie spada do 5 barów, jakby ją odcinało. W sterowniku brak błędów, obroty silnika widoczne, świece dają iskrę, podczas kręcenia ciśnienie oleju dochodzi do 3 barów. Czy ktoś może cos podpowiedzieć ?

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Odpowiedź cytuje "Teraz świeżo po złożeniu na każdym cylindrze jest około 3 barów kompresji " ja bym w tą stronę poszedł

radzisz1997

Uczestnik
Punktów
4
Odpowiedź cytuje "Teraz świeżo po złożeniu na każdym cylindrze jest około 3 barów kompresji " ja bym w tą stronę poszedł
Według katalogu ma mieć 9 barów, rozrząd na 100 % jest już poprawnie złożony, blokady za każdym razem pasują, są nowe popychacze, głowica tez robiona w firmie z która współpracujemy już kilka lat i nigdy nie było pomyłek.

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Według katalogu ma mieć 9 barów, rozrząd na 100 % jest już poprawnie złożony, blokady za każdym razem pasują, są nowe popychacze, głowica tez robiona w firmie z która współpracujemy już kilka lat i nigdy nie było pomyłek.
A "krzywki" na wałkach nie "obrócone"?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Wałek jest wykonany z jednego elementu, krzywki nie są nabijane
Grzesiowi chodziło, że mogły się skrzywić.
nigdy nie było pomyłek
Na zaworach przepuszcza...może zjeb. wszystkie gniazda.
No chyba, że te popychacze tak nabijają...ale to wtedy nie wiem w czym problem?

ciśnienia bije do około 60 barów w ciagu dwóch sekund i momentalnie spada do 5 barów
A odpalił? Nie odpala to spada...'sterownik' nie jest głupi.

Najpierw to nabij te popychacze....a potem można rozmawiać.

Ja tam jestem za opcją żeby wkładać hydraulikę już 'napompowaną'....tylko komu by się chciało.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Grzesiowi chodziło, że mogły się skrzywić.

chyba nie do końca.
ktoś mi tutaj tłumaczył, że są wałki z nabijanymi krzywkami. najprościej tłumacząc to klasyczny wałek jest wykonany z jednego kawałka żelastwa: wytoczony, wyfrezowany, wyszlifowany z jednego odlewu. no i bywają wałki gdzie wałek to tylko rdzeń na który wciśnięto osobne krzywki. tak jest niby taniej w produkcji, wałek jest lżejszy i pewnie cała masa innych głupot. z wad to w momencie kolizji obciążenia są tak wielkie, że krzywki potrafią się przekręcić na rdzeniu.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
1 podstawowe pytanie:
Z jakiego powodu był wcześniej przestawiony rozrząd?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
@Drugi2 nie jestem mechanikiem...ale min. podstawowej wiedzy chłopca z zawodówki posiadam.

Widzę, zdecydowanie nie łapiesz kiedy żartuję ;)

A możesz mi demonie zła wytłumaczyć jak mogły się skrzywić krzywki na wałku?

Jak takie wałki by wyglądały i czy nikomu nie rzuciłby się w oczy?
Jeden element :)

Poza tym spójrz komu dałem łapkę w górę i za co. Autorowi za skorygowanie podpowiedzi Grzesia.

Drugi musisz zdecydowanie przeczesać grzywę :D

Ostatnia edycja:

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Jak dla mnie to zmienna faza nie działa i nie ma kompresji bo sie zawory nie zamykają. Problem będzie z multi air.
A rozrząd na blokady skladany?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Jak nie masz kompresji a doł ok, gora zrobiona to zle ustawiony rozrząd, zaworów nie zamyka. Tyle mi do głowy przychodzi.
W 1.4 tb to miałem zwalony multiair dlatego nie miałem kompresji.

radzisz1997

Uczestnik
Punktów
4
problemem okazał się zerwany klin na wale co skutkowało minimalnie przestawionym rozrządem, po założeniu nowego kółka wszystko działa .

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Widzę że to forum to wierna kopia elektrody, każdy każdemu musi przyjebac chujowym tekstem jak ostatnia faja

dla ciekawych problemem okazał się zerwany klin na wale co skutkowało minimalnie przestawionym rozrządem, po założeniu nowego kółka wszystko działa .
Dzięki za info dla potomnych o rozwiązaniu
a co do elektrody to nie zgodzę się bo tu też trzeba się trochę wykazać lub też trochę poczekać na potencjalne podpowiedzi
nikt nie wyczaruje Ci ze szklanej kuli rozwiązania w ciągu 5 sekund

radzisz1997

Uczestnik
Punktów
4
Dzięki za info dla potomnych o rozwiązaniu
a co do elektrody to nie zgodzę się bo tu też trzeba się trochę wykazać lub też trochę poczekać na potencjalne podpowiedzi
nikt nie wyczaruje Ci ze szklanej kuli rozwiązania w ciągu 5 sekund
Nie chodzi mi o podsuwanie gotowej odpowiedzi ale krzywe teksty które nic nie wnoszą do tematu

Do góry Bottom