• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Alfa Romeo mito - Samodiagnostyka układu ABS ?

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Cześć. Czy orientuje się ktoś czy Alfa Mito z 2011r może mieć samodiagnostykę czujników ABS zaraz po przekręceniu zapłonu ??
Pytam bo mam przypadek gdzie leży lewy przedni czujnik. Pokazuje 0 ale błąd wyrzuca już po przekręceniu zapłonu a nie przy ruszeniu gdzie widziałby róznicę z innymi kołami.

Tam podobno leciały sterowniki w pompie ABS ?
Świeci mu cała litania od hamulców na desce.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1675
Ale jaki błąd?
Bo jeżeli coś w stylu "obwód otwarty" to raczej będzie od razu.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Nie ma informacji o typie usterki elektrycznej
Czujnik prędkości lewy przód - obecny
i po skasowaniu pojawia się od razu po odpaleniu zapłonu. Gdzies kiedyś czytałem że sterownik w pompie lubi paść. sprawdze kable i sam czujnik i zobaczymy.

JohnTdi

Uczestnik
Punktów
11
Miasto
Wro
Zamień czujniki lewy z prawym i zobaczy czy błąd pójdzie za czujnikiem

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
337
Miasto
Rakszawa
Nawet nie sprawdziłeś tego czujnika, a już chcesz się za sterownik zabierać. Wystarczy, że kabel przetarło, czujnik nie dostaje prądu i już masz błąd na zapłonie.

DarekS4

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Bielsko-Biała
Tak masz racje musiałem zrobić nową wiżke do lewego koła gdzieś gubił się sygnał. Natomiast zdziwiło mnie to ze wywala litanie wszystkich alarmów od ABS.

Błędy pogasły ale sporadycznie bije błędem komunikacji między kolumną kierowniczą a pompą ABS. Wspomaganie jest. Zobaczymy niech pojeździ bo auto stało w krzakach półtora roku i jedna wielka rdza na wszystkim.

szary1977

SuperMechanior
Punktów
59
Miasto
Krupski Młyn
bije błędem komunikacji między kolumną kierowniczą a pompą ABS
To sprawdź CAN, jak nie będzie komunikacji to może też nie działać ESP i sypać błędami z nim związanymi. I przeskanuj całe auto i zobacz czy są jeszcze jakieś błędy.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom