• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra 2.2 16v benzyna spalanie 18l na ok 100km

bartus1311

Bywalec
Punktów
2
Miasto
hucknall
Witam wszystkich
Mam problem z astra bertone w silniku 2.2 16v benzyna.
1 Spalanie ok 18l\100km zeszlem do 15l
2 Brak wyciekow paliwa
3 Uszkodzony wskaznik temperatury
4 Prawdopodobnie krokowiec do umycia bo po odpaleniu na zimnym silniku po chwili gasnie
Pomozcie Panowie jak ogarnac te spalanie bo autko wyglada konkretnie a na paliwo wydalem juz tyle co na auto. Dodam ze posiadam vectre z tym samym motorem ktora spalanie ma o niebo lepsze jak cos to magazyn czesci zamiennych do astry jest zeby podmienic jakis czojnik czy cos.
Pozdrawiam

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
po diagnozie sprawdzic czy jest dlugi czas wtrysku,sprawdzic reg.cis paliwa o ile taki istnieje na silniku,sprawdzic parametry czujników itd,poprostu pojechac podstawy a ty nie zrobiles nic poki co.

bartus1311

Bywalec
Punktów
2
Miasto
hucknall
Nie mam czym sprawdzic parametrow czojnikow jedynie bledy skasowac moge ktorych nie ma. Auto do handlu tylko obawiam sie zwrotu z powodu tego spalania bo naprawde wleje 20 litrow i dwa razy do garazu dojade i z powrotem

M@rcin

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Rzeszow
Pierwsze co weź słownik do ręki a później pisz....

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Jak sprzedasz angolowi a jeszcze kumatemu to mu doplacisz :p
Nie wiem czy handlujesz czy chcesz sie pozbyc swoje auto, ale jak handlujesz to nie widze dla Ciebie przyszlosci w tym biznesie bez wiedzy i narzedzi.

bartus1311

Bywalec
Punktów
2
Miasto
hucknall
Autami handluje od kilku lat i w miare mi idzie z zawodu jestem lakiernikiem i zazwyczaj pobitki robie, z mechaniki tez mam wiele doswiadczenia lecz jezeli chodzi o elektronike to za bardzo sie nie tykam dla tego pisze na forum o porady bo byc moze z tym spalaniem to jakas fabryczna usterka, a wracajac do tematu doszedlem do tego ze ma za duza dawke paliwa, a regulatora cisnienia paliwa chyba nie ma bo podejrzewam ze powinien byc montowany na listwie wtryskowej a tam jest tylko manualny sterowany podcisnieniem z dolotu. A o co chodzi panu M@rcin z tym slownikiem bo nie kumam heh jezeli jest Pan polonista to chyba pomylil Pan fora bo pytalem o usterke ukladu wtryskowego a nie o Panska czy moja znajomosc jezyka.

bartus1311

Bywalec
Punktów
2
Miasto
hucknall
Tak tylko czy nie wykryl by bledu tester? Wydaje mi sie tez ze jak padnie lambda to check engine bedzie migal na desce

bartus1311

Bywalec
Punktów
2
Miasto
hucknall
Oo to duzo tlumaczy cykne jutro i pomierze te sondy moze sygnal z kompa gubic mialem podobny problem kiedys z zafira 1.6 wskazywalo blad sondy ale wina lezala w uwalonym sofcie ta zas nie miala wolnych obrotow.

Auto-Guma

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Wrocław
facebook.com
Sprawdź ustawienie rozrządu. Miałem podobna akcję z astrą ecotec. Spalanie gigantyczne bo rozrząd źle ustawiony

bartus1311

Bywalec
Punktów
2
Miasto
hucknall
To lancuch po przestawieniu o zab bije glowice, wiec raczej to nie rozrzad lecz dla pewnosci sprawdze dziekuje za rade

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Domowym sposobem wykrec czujnik temperatury, nie pamietam czy tam nie ma dwoch i oczyscic z kamienia "kotlowego" jak zawalony to daje glupie wartosci do sterownika a ten zwieksza dawke paliwa.

Sonda tez do sprawdzenia, bo checka jeszcze nie wywali bo podaje jakies tam wartosci ale odbiegajace od prawidlowych.

Do góry Bottom