• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Astra F C18XE 1994 Gaz

KWMOTORS

Nowy
Punktów
0
Witam.
Przyjąłem do naprawy Astrę jw. Okazało się, że do wymiany jest silnik. Niestety przed naprawą źle oceniłem stan instalacji elektrycznej, tzn. w trakcie wymiany okazało się, że izolacja przewodów elektrycznych kruszy się w rękach. Po wsadzeniu silnika i połataniu przewodów przyszedł czas na odpalenie. Brak iskry. Kontrola czujnika położenia wału. Okazało się, że próchnica doszła i tu.
Z trzech przewodów zrobił się jeden splot bez izolacji. Nie wiem jakim cudem doszło również do uszkodzenia sterownika Simtec56. Na czujnik nie idzie aż takie napięcie żeby uszkodzić sterownik.
Wymiana sterownika. Sprawdziłem całą wiązkę komputer-> czujniki, cewka itp. Jest postęp. Jest iskra ale pojawia się po +/- 10 obrotach wałem. Po tym czasie słychać jak załącza się przekaźnik pompy paliwa, pojawia się iskra na świecy i załącza centralka gazu. Jednym słowem wszystko ożywa. Po przekręceniu kluczyka gdy centralka jest przestawiona na "auto" słychać elektrozawory inst. gazowej ale po chwili napięcie na nich zanika. Pojawia się dopiero po ok 10 obrotach wału. Trwa to jednak zbyt długo... I właśnie dlatego pisze ten post.
Ktoś napisał, że to forum jest po to żebyśmy sobie pogdybali:)

Pozdrawiam.

maniek

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Woj. Łódzkie
No powiem ci że dosyć trudny przypadek;)A kompa sterującego silnikiem masz od starego silnika czy od nowego??

kureckigtt

Nowy
Punktów
0
a czy czasem nie kreci sie tylko do 4,5 tys?? wymien czujnik polozenia walu auto odpala po czujniku polozenia wałka rozrzadu dlatego iskra pojawia sie po 10 obr silnika

KWMOTORS

Nowy
Punktów
0
Komputer wymieniony. Czujniki położenia wału korbowego wymieniłem 3 sztuki. Począwszy od maXgear (chinol) ok 30zł poprzez Meyla 130zł aż po chyba vemo za 230zł. Został Meyl. Maxgear dawał dziwny sygnał do komputera i razem z przekręceniem kluczyka pojawiała się iskra na każdej świecy jednocześnie (nie polecam, szkoda czasu). Tak się zastanawiam czy pod czujnik położenia wału nie dostały się jakieś zabrudzenia i jest on np. 2mm za daleko od zębatki na wale korbowym. Jutro sprawdzę.. Ale co ma wspólnego czujnik położenia wału z zasilaniem na centralkę gazu, komputer i pompę paliwa...

kureckigtt skąd taka wartość 4,5tyś. obr.?

Pozdrawiam

maniek

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Woj. Łódzkie
no właśnie dziwi mnie to że ten gaz nie działa...sprawdź jeszcze dokładnie ten czujnik poł. wału bo wyfaje mi się że tu jest problem.

tasmania 12

Początkujący
Punktów
0
jak możesz sprawdz przełącznik centralki miałem podobny problem i wymiana pomogła

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
178
Miasto
Kowalewo Pomorskie
A kostkę stacyjki i główny przek. sprawdziłeś ? Miałem taką przypadłość i działy się takie rzeczy w momencie kiedy niedostatecznie mocno dociskałem kluczyk podczas rozruch albo zbyt mocno ( nie pamiętam szczegółow )

Do góry Bottom