• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

[Astra H 2005] Sprężarka klimatyzacji się nie włącza.

MichałWr

Uczestnik
Punktów
1
Witam,

mam problem z klimatyzacją w samochodzie Astra H 2005. Jest to klimatyzacja manualna.

Mimo włączenia klimatyzacji sprężarka nie włącza się. Na ten moment sprawdziłem następujące elementy:
- przy włączonej klimatyzacji na cewkę sprzęgła klimatyzacji nie jest podawane napięcie,
- sprawdziłem przekaźnik K11 (chyba od klimatyzacji) i działa poprawnie http://astra-3.pl/porada-astra-h-bezpieczniki-przekazniki-silnik
- podczas włączania klimatyzacji nie słychać aby jakiś przekaźnik się przełączał (brak cykania w skrzynce bezpieczników),
- wyjąłem i włożyłem skrzynkę bezpieczników ale nic to nie zmienił.

Czy macie jakieś wskazówki co mogę sprawdzić, gdzie dalej szukać lub ewentualnie co może być przyczyną? Mam dostęp do opcoma ale nie znalazłem w nim przydatnego narzędzia do diagnostyki.

Pozdrawiam.

MichałWr

Uczestnik
Punktów
1
Wtedy sprężarka się nie włącza?
Przeszło mi to przez myśl ale skoro nie ma żadnego komunikatu to przyjąłem że "samochód nie wie" ile go ma.

W każdym razie dziękuję :).

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6804
Miasto
Mazowieckie
diagu nabija takie rupiecie z kuchenki gazowej, i takich jak ty klientów w butelke.

Diagbox10

-*-*-
Punktów
1210
Miasto
trasa lublin siedlce
Wystarczy wykręcić czujnik cisnienia i na podlaczonym podac mu ciśnienie ze sprężarki. Jak wystartuje wszystko to znaczy ze nie ma gazu. Jak ci szkoda kasy to lpg nabic i tyle tak jak pisze ten głupek.

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
Francja
Czujniki tak ale jak go wykręcisz to...? Psssss.... czyż nie?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3071
A ja to jestem ciekaw na jakiej zasadzie działa taki zawór, pod tym czujnikiem ciśnienia ?:D I jaką rolę tam spełnia ?:D

ps. jestem świeży tu na forum...:p:D stąd takie pytania...:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3071
Diagu, no weź nie wal ezgif.com-crop.gif :D wszyscy cię tu podziwiają, bo ty taki mądry jesteś...:bookworm::rolleyes::D weź wytłumacz...:D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2034
Miasto
Kaczory
A ja to jestem ciekaw na jakiej zasadzie działa taki zawór, pod tym czujnikiem ciśnienia ?:D I jaką rolę tam spełnia ?:D

ps. jestem świeży tu na forum...:p:D stąd takie pytania...:D
Zawór tam jest po to aby przy wymianie czujnika gaz nie spierniczyl. A czujnik ma taki kołeczek, który przy wkrecaniu czujnika wciska zaworek, zaworek się otwiera i czujnik ma kontakt z gazem.

MichałWr

Uczestnik
Punktów
1
Witam, okazało się że mam nieszczelną chłodnicę klimatyzacji. Była wymieniana pół roku temu i miała wadę fabryczną.

Do góry Bottom