1. Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Rejestracja otworzy przed Tobą drogę do zupełnie nowego, dzikiego świata motoryzacji!
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusji.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

    Usuń ogłoszenie

Audi 100 c4 1994 hamulce trzymają.

Dyskusja w 'Układ hamulcowy' rozpoczęta przez użytkownika Dawid17735, 12-01 18.

  1. Dawid17735

    Dawid17735 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    12-01 18
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Warszawa
    Mój opis problemu może będzie niespójny ale nie mam się kogo poradzić.
    Zaczynam:
    Od wymiany klocków z przodu, hamulec jest dobry ale problem tkwi w tym że jeśli hamuje parę razy na trasie lub w mieście, hamulce zaciskaja się z przodu i nie chcą puścić, praktycznie na pierwszym biegu gaśnie. Hamulce dopiero puszczają gdy odpowietrze lewą stronę z przodu i wtedy auto jedzie normalnie, hamulce sie zakleszczaja znów gdy zacznę hamować.
    Tloczki sa wyczyszczone, ogólnie cały zacisk mam czysty i przesmarowany.
     
    Ostatnio edytowano: 12-01 18
  2. toomii76

    toomii76 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    1 373
    Docenione treści:
    317
    Miasto:
    Turek i okolice
    albo nie jest czysty i "prze smarowany", albo jest uszkodzony przewód elastyczny.
     
  3. Dawid17735

    Dawid17735 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    12-01 18
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Warszawa
    A pompa abs nie ma nic wspólnego?
     
  4. toomii76

    toomii76 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    1 373
    Docenione treści:
    317
    Miasto:
    Turek i okolice
    a co lepiej wymienić, pompę czy przewód?
     
  5. Dawid17735

    Dawid17735 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    12-01 18
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Warszawa
    Rozumiem Cię, oczywiście że przewód ale nie ma on jakich kolwiek wycieków. Tloczek z lewej strony i prawej sie wysuwa i chowa ale bez klocków nałożonych na tarcze, a jak jest na kole to raczej nie jeśli mi się blokują
     
  6. toomii76

    toomii76 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    1 373
    Docenione treści:
    317
    Miasto:
    Turek i okolice
    uszkodzenie wewnętrzne, płyn nie może się cofnąć swobodnie itd. ale jak chcesz, zacznij od pompy abs.
     
  7. samspec13

    samspec13 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-01 14
    Postów:
    5 643
    Docenione treści:
    489
    Miasto:
    europolonia
    Wspomaganie zaciąga , zdarza się to przez wadliwe odpowietrzanie .
     
  8. WOODOO

    WOODOO Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    25-08 14
    Postów:
    1 067
    Docenione treści:
    273
    Miasto:
    WWA
    Obejrzyj i przyjmij do serca:shifty:

     
  9. komar200

    komar200 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    25-01 16
    Postów:
    1 177
    Docenione treści:
    161
    Miasto:
    grudziadz
    Może dobrze odpowietrzyć wystarczy.
     
  10. leeroy15

    leeroy15 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    3-07 17
    Postów:
    251
    Docenione treści:
    54
    Miasto:
    Ostrowiec
    1. Prowadnice zacisku wyczyść.
    2. Klocki mają być usadowione bez oporu w zacisku.
    3. Zalej nowy płyn hamulcowy - odpowietrz!
     
  11. samspec13

    samspec13 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-01 14
    Postów:
    5 643
    Docenione treści:
    489
    Miasto:
    europolonia
    Nic o działaniu wspomagania i bloku abs /
     
  12. Dawid17735

    Dawid17735 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    12-01 18
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Warszawa
    Wszystko jest zrobione

    A co do przewodów elastyczny i twardy wyglądają dobrze, już sam nie wiem.
     
    Ostatnio edytowano: 12-01 18
  13. toomii76

    toomii76 Gaduła

    Offline
    Dołączył:
    2-11 14
    Postów:
    1 373
    Docenione treści:
    317
    Miasto:
    Turek i okolice
    Dawid, daj znać jak naprawisz i co było przyczyną.
     
  14. Dawid17735

    Dawid17735 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    12-01 18
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Warszawa
    Dzięki za pomoc....
     
  15. samspec13

    samspec13 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-01 14
    Postów:
    5 643
    Docenione treści:
    489
    Miasto:
    europolonia
    Odłącz przewód podciśnieniowy wspomagania i zobacz czy po kilku nadepnięciach hamulca blokuje .

    No i napisz .
     
  16. Dawid17735

    Dawid17735 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    12-01 18
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Warszawa
    Dzięki jutro sprawdzę. Jak macie jakieś pomysły albo ktoś miał podobny problem to niech napisze jak rozwiązać.
    Samspec jutro napiszę czy blokuje
     
  17. leeroy15

    leeroy15 Uczestnik

    Offline
    Dołączył:
    3-07 17
    Postów:
    251
    Docenione treści:
    54
    Miasto:
    Ostrowiec
    Przed wymianą klocków było ok??
     
  18. Dawid17735

    Dawid17735 Nowy

    Offline
    Dołączył:
    12-01 18
    Postów:
    11
    Docenione treści:
    0
    Miasto:
    Warszawa
    Jednak dzisiaj sprawdziłem ten przewód, powietrze zeszło. Przejechałem się trochę i wyjeżdżając pod dom znów jest tak jak było, a co do pedala hamulca jest twardy po odlaczeniu przewodu

    Tak było okay
     
  19. Zimoon

    Zimoon Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    28-02 15
    Postów:
    1 071
    Docenione treści:
    153
    Miasto:
    Gdańsk
    Pompa hamulcowa do wymiany. Tyle.
     
  20. samspec13

    samspec13 Grupa Wsparcia Technicznego

    Offline
    Dołączył:
    3-01 14
    Postów:
    5 643
    Docenione treści:
    489
    Miasto:
    europolonia
    Owszem , ale czy po kilkukrotnym naciskaniu pedału blokuje ci hamulec .