• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi 2.8 a6 c5 z delirką

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
Witam, od jakiegoś czasu borykam sie z problemem w moim prywatnym aucie a6 c5 2,8 quattro 193 koni. Na wolnych obrotach silnik nie chodzi jak powinien drga i nie równo pracuje , sprawdziłem wszystko co jest możliwe kompresje wypadania świece, podmieniana cewka, czyszczona przepustnica i inne takie tematy szczelności serwo, odłączanie gazu zakręcanie butli itp. Moją uwagę przykuła jakby odwrócony wzrost obciążenia silnika na wolnych obrotach mam 75 % jak zwiększam obroty spada obciążenie do 50% sprawdzałem w takim samym silnik to na wolnych miałem 15% obciążenia. Moje pytanie brzmi na jakiej podstawie Ecu oblicza obciążenie silnia (Przepustnica ???)

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
Czasy wtrysków zależne od ciśnienie na pompie w zbiorniku, założyłem nową niedawno dziś sprawdzę jeszcze raz i zrobię logi

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Przepustnica czyszczona a adaptacja zrobiona, możliwe że rozrząd jak Tomi napisał cykniety napinacz albo sam łancuch na jednej z głowic jeżeli sprawdzałeś wszystko to oczym pisałeś pod kotem szczelności .

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
Synchronizacje sprawdzałem vcds wszystko się zgadza, szczelność kolektora sprawdzane na wode i na zmywacz do hamulców, przepustnica czyszczona adaptowana. w przyszły weekend będę miał auto dawce na podmiany. Sonda na prawej głowicy nie działa ale jeśli bym odpiął dwie sondy to sterownik chodzi na sztywnej mapie i nie powinno tak trząść :D ciągle chodzi mi po głowie ta przepustnica albo sterownik. Błędy jakie się pojawiają to upalona sonda i czasem zblokowany ster przez immo. przewody od serwa były zaślepiony

liberko303

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Białystok
Witam watek zamknięty, winny był pęknięty ślizg napinacza łańcucha na lewej głowicy i przestawiony rozrząd o 2 oczka na łańcuchu, audi na starym sterowniku nie było błędu czujnika położenia wału.

a pamietasz jaka miales kompresje?
kompresja na wszystkich 14

Do góry Bottom