• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 2008 rok diesel problem z klimatyzacją

klawykrystek

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Toruń
Witam serdecznie
Posiadam audi a3 2008 rok i coś klimatyzacją nie działa .
Ciągle na desce świeci się econ i nie można go wyłączy się
IMG_20230531_094440.jpg

Błędy na klimatyzacji

16855195505107803378003924428472.jpg

Czujnik ciśnienia nowy

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
694
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Te błedy od dodatkowej nagrzewnicy nie wpływają na działanie samej AC a więc coś innego masz skopane. Dodatkowy moduł ogrzewania powietrza jest zintegrowany razem z grzałkami i nie kosztuje pare złotych.

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
694
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Tak ,zasymuluj prace sprężarki na krótko wtedy wykluczysz częsc elementów z dalszego sprawdzania.Oczywiscie wszystko należałoby zacząc od analizy sygnałów w blokach pomiarowych . W twoim aucie sprężarka sterowana jest zaworem z sygnałem pwm i tam często są awarie .

Ostatnia edycja:

klawykrystek

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Toruń
Tak ,zasymuluj prace sprężarki na krótko wtedy wykluczysz częsc elementów z dalszego sprawdzania.Oczywiscie wszystko należałoby zacząc od analizy sygnałów w blokach pomiarowych . W twoim aucie sprężarka sterowana jest zaworem z sygnałem pwm i tam często są awarie .
Gdyby ten zawór był popsuty to by pokazał mi błąd w kompie?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1844
Miasto
Koszęcin
Dokładnie nie zawsze powie co jest zdupione. Mało tego jeszcze Cię w CH... Zrobi. Insignia. Jak wół błąd przepływomierza. Kupiony nowy to samo. A tu dziura w wężu od turbo

klawykrystek

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Toruń
Walczę walczę i walczę...
Czujnik ciśnienia nowy. Bo był błąd. Zniknął ale klima dalej nie działa j econ dalej jest.

klawykrystek

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Toruń
Kompresor sprawny i czynnik też jest. Czujnik ciśnienia wymieniony.
Jakieś pomysły ??

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
162
Miasto
Lubelskie
Parametry....parametry i dalej parametry w 08. Tam masz wszystko

alfino

Nowy
Punktów
0
Częstą przyczyną niedziałającej klimatyzacji w tej grupie modeli jest zapchane sitko w zaworze w sprężarce, ale wtedy klimatronik chyba załączałby klimę ale by nie chłodziła. Brak wyjścia z trybu eco sugeruje jednak problem np. w sterowniku silnika, choćby z wentylatorami, albo klimatronik widzi niewłaściwą temperaturę zewnętrzną. Poniżej +5 stopni C się nie załączy. Tak jak napisał wcześniej lukias - grupy pomiarowe 08 i zacząć od temperatury zewnętrznej.

kolegaradom

SuperMechanior
Punktów
31
1 diagnostyka, vag podpowiada „00” włączona każda inna liczba to klima off, sprawdź jaką podaje, jakie ciśnienie widzi presostat?

klawykrystek

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Toruń
Aktualizacja :)

Może komuś się przyda ---->

Audi już ma działająca i chłodna klimę :)

Okazało się że czujnik ciśnienia był walnięty
Kupiłem zamiennik okazało się że te zamienniki nie działają dobrze z tą a3 dlatego zakupiłem oryginał :)
Na Oryginale już zaczął czytać ciśnienie ale okazało się że zawór na kompresorku też był walnięty i tu też kupiłem oryginał by nie było następnego problemu.

Klima już działa :)

Do góry Bottom