• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 8L 1.9 TDI brak klimatyzacji błąd P1672

Maceek16

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Podedwórze
Panowie walczę z Audi A3 8l 1.9 tdI AXR.
Mam problem z tym że nie startuje sprężarka, a wentylatory pracują od razu po włączeniu zapłonu. W ecu błąd P1672 - Wentylator 1 - obwód przerwany lub zwarcie do masy- nie kasuje się.
Parametry z temperatur wszędzie Ok, wentylatory założone drugie sprawne, moduł sterowania założony drugi sprawny, sprawdzona wiązka zwarcie bylo na lini modul wentylatorów-licznik-climatronik.
W climatroniku zezwala na start kompresora, parametr pokazuje, że kompresor jest włączony a nie jest.
Gdy mam odpięte wentylatory oraz wtyczkę od wentylatorów przy module wentylatorów i podepnę wtyczkę do modułu (z odpietymi wentylatorami) załącza się przekaźnik w module.
Brak mi już pomysłów.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
73
Sprawdź czy pojawia się prąd na magnesie kompresora

Styber

SuperMechanior
Punktów
48
Skupiłbym się na wiązce od sterownika do wentylatora(jak zresztą mówi błąd), a nie szukał dziury w d... i wymieniał bezcelowo. Przerwany obwód może być też we wtyczce(ułamany pin przykładowo). Pamiętaj, że błąd mówi o przerwie w obwodzie STEROWANIA wentylatora.

Maceek16

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Podedwórze
Tak masz racje. Tylko w tym aucie dodatkowo był problem z czujnikiem temperatury i wiązką jak pisałem. Był zgnity moduł wentylatorów oraz uszkodzone wentylatory. Dlatego tyle rzeczy poszło do wymiany. Wiązka między modułem a wentylatorami sprawdzona pod katem przejścia jak i zwarcia. I albo coś źle sprawdziełem albo coś jest jeszcze uszkodzone. Błąd ten jest tez powodowany przez np. Brak zasilania na moduł wentylatorów

N.O.R.

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
35
Miasto
Suwałki
Kompresor powinien załączyć nawet jak nie działąją wentylatory, sprawdzić w vcds jakie ciśnienie czynnika i czy w ogóle pokazuje, jaka temp cieczy i powietrza jak klimatronik, pod akumulatorem jest kostka i tam sprawdzić przejścia bo lubią tam gnić kable, musi sygnał z czujnika ciśnienia być, na aku jest puszka z bezpiecznikami, do sprawdzenia napięcia.

Do góry Bottom