• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 8P 1.6 tdi 2011 Anglik-nie hamuje przednie koło

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Witam, Panowie mam taki problem z moim prywatnym autem. Otóż lewe przednie koło w ogóle nie hamuje. Auto kupiłem z uszkodzonym silnikiem, nie znam jego historii. Brak błędów w sterowniku ABS. Prawe koło można spokojnie odpowietrzyć nawet tradycyjną metodą, przy lewym po odkręceniu odpowietrznika nic się nie dzieje. Pedał zostaje w miejscu. Przewód między pompą abs, a zaciskiem drożny, odpowietrznik również. Próbowałem odpowietrzania za pomocą VCDS, udało się przelać płyn, ale po zakończeniu procedury ten sam problem. Doczytałem już, że pompy abs w grupie VAG miały jakieś akcje serwisowe itp ale większość problemów związana jest z czujnikiem ciśnienia. Niestety nigdy jeszcze nie miałem okazji rozbierać takiej pompy na części pierwsze więc nie wiem do końca jak ugryźć ten temat. Numer mojej pompy to 1K0 614 517 CP

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Szura rozbiera traktor, taki radziecki erotyk był kiedyś :D

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Temat można zamknąć. Wymiana pompy ABS rozwiązała problem.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Czyli poszedłeś na łatwiznę- wymiana- bez doktoryzacji i rozbierania ?:)

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Wręcz przeciwnie, skorzystałem z Twojej cennej rady i rozebrałem pompę . Niestety wygląda na to, że coś jest zatkane w środku lub któryś z zaworów wewnątrz części hydraulicznej uległ uszkodzeniu. Nie jest to element rozbieralny w warunkach warsztatowych stąd wymiana na inną.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Ale ja serio pytałem, ponieważ uważam, że dokonywanie ,,sekcji zwłok,, bardzo dużo uczy...:) Sam tak robię jak tylko mam okazję...:)

Do góry Bottom