• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a3 8p sportback 2012 termostat

Aria

Początkujący
Punktów
0
Audi a3 8p 2012 2.0 CFFB. Oddałam dpf do wyczyszczenia bo wypala mi się co 300km. Mechanik kazał wymienić termostat bo jeździł z podłączonym komputerem i temperatura płynu chłodzącego była na poziomie 82 stopni (możliwe, że przez to dpf nie chciał mi się wypalać nawet gdy jeździłam godzinę). W zeszłą środę wymieniono mi termostat. Podczas powrotu do domu zauważyłam, że jadąc z górki temperatura spadała do 70 stopni, a jadąc pod górkę rosła do 90. Termostat firmy meyle. Dodam, że na starym termostacie wskazówka utrzymywała się na poziomie 90, gdy jechałam z górki minimalnie spadała ale wskazówka była na 90. Nie trzeba się znać na samochodach, żeby wiedzieć, że takie wahania wskazówki nie są normalne, co potwierdził mi mechanik kolegi i osoby na grupie na fb. W czwartek rano zadzwoniłam z reklamacją, pan powiedział, że wahania temperatury jadąc z górki są normalne, powiedziałam mu, że na pewno nie takie. Dodam, że w środę wypalał mi się dpf (5g sadzy po wypaleniu). W sobotę zrobiłam 120 km, wskazówka ani razu nie doszła do 90 stopni. Dziś rano sprawdzam ile mam g sadzy? 16 co jest wynikiem właśnie niedogrzewania silnika. Jutro oddaję tam auto, mają zobaczyć tylko boję się, że umyją ręce albo każą znowu płacić (zapłaciłam za tę wymianę 612 zł). Jak mam im udowodnić, że termostat jest wadliwy albo nie pasuje? Z tego co czytałam ludzie chwalą sobie termostat od mahle. Gdzie ewentualnie mogę to zgłosić gdy nie doprowadzą auta do stanu sprzed naprawy? Wybrałam tego mechanika bo naprawiamy tam auta firmowe więc myślałam, że to ogarnięci ludzie.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
wypala mi się co 300km
I prawidłowo.
Gdyby Ci się co 100 wypalał, to można myśleć o wyrzucaniu pieniędzy w błoto.

Może i sam termostat dobry. Paproki dobrze nie odpowietrzyły...albo co innego zrobiły...tylko one wiedzą, jaka prawda.

Termostat 82 stopnie? "Prawidłowo."
(Powiedział 82, ale pewnie było 84)
Kolejne pieniądze w błoto.

Gdyby było 72, to można wymieniać. Tylko też nie wiem po co.

PODRĘCZNIKOWI NACIĄGACZE

Aria

Początkujący
Punktów
0
Może i sam termostat dobry. Paproki dobrze nie odpowietrzyły...albo co innego zrobiły...tylko one wiedzą, jaka prawda.

Termostat 82 stopnie? "Prawidłowo."
(Powiedział 82, ale pewnie było 84)
Powiedział, że ma być 89 stopni.

Czyli jeśli nie odpowietrzyli to mają mi to naprawić w ramach reklamacji?

mathiass

SuperMechanior
Punktów
150
Termostat do d... zamontuj oryginal nie jest drogi. Bedzie tak jak nalezy. Wskazowka ma stac na 90.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
dpf do wyczyszczenia bo wypala mi się co 300km
możliwe, że przez to dpf nie chciał mi się wypalać nawet gdy jeździłam godzinę
To wypalał się czy się nie wypalał?

Dodam, że na starym termostacie wskazówka utrzymywała się na poziomie 90
Zapytaj się mechanika może ma gdzieś ten stary termostat..."Panie załóż Pan ten stary ze śmietnika, bo ręce opadają z taką Waszą robotą"

Dziecko kochane...naciągnęli Cię na dpfa i na termostat.
Czyli reasumując...nie miałaś samochodu przez tydzień. Zapłaciłaś 1000zł i jest gorzej niż było. Aha.

Napiszę Ci w tajemnicy, że mój dpf wypala się regularnie co 200km odkąd pamiętam. I nie robię z tego afery.

Krążą jakieś debilizmy promowane przez lobby machaniko/DEPFowe, że filtr ma się wypalać co 600 kilometrów ba co 800 nawet. I interes się kręci.

Jakby Ci się co 50 kilometrów wypalał, to można myśleć w temacie. A nie co 300.

Ten Twój mechanik, to nie dość, że jest naciągacz, to jeszcze paprok.
A dpfa to miałaś czyszczonego na zapleczu w wiaderku. O ile w ogóle chciało im się brudzić :)
Automatyczne połączenie postów:

Termostat do d... zamontuj oryginal nie jest drogi.
każą znowu płacić (zapłaciłam za tę wymianę 612 zł
@mathiass pomysł dobry...tylko weź sobie wyobraź, że wyciągasz z własnego portfela 600zł i przez 3 dni jeździsz autobusem. Tak nawiasem pisząc ;
Na ch. go wymieniali w ogóle.

Aria

Początkujący
Punktów
0
To wypalał się czy się nie wypalał?

Zapytaj się mechanika może ma gdzieś ten stary termostat..."Panie załóż Pan ten stary ze śmietnika, bo ręce opadają z taką Waszą robotą"

A dpfa to miałaś czyszczonego na zapleczu w wiaderku. O ile w ogóle chciało im się brudzić :)

@mathiass pomysł dobry...tylko weź sobie wyobraź, że wyciągasz z własnego portfela 600zł i przez 3 dni jeździsz autobusem. Tak nawiasem pisząc ;
Na ch. go wymieniali w ogóle.
Nie chciał mi się dopalić. To samo ostatnie dwa wypalania. Przejechałam 30km a sadzy dalej 17g.
Mam ten stary termostat.
Był czyszczony, mam papiery z wykresami i wartościami itp

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
No, to jeżeli oni kupili, to oni powinni wziąć odpowiedzialność za tę część.
O ile to nie warsztat typu "my przecież tego nie produkowaliśmy - nie nasza wina - trzeba płacić jeszcze raz za wymianę"
Następnym razem zapytaj się przed wymianą kto będzie ponosił koszty ponownego demontażu i montażu, jeżeli część była wadliwa i idzie na reklamację? (już widzę jak Ździsio szeroko otworzy japę kiedy usłyszy taki tekst od klienta)

Ja obstawiam, że nowy termostat jest dobry. Tylko, że paproki coś standardowo spaprokowały.

Oczywiście nigdy do swoich błędów się nie przyznają. Zawsze będzie winny wadliwy termostat, zagięty fabrycznie pin lub inna wyssana z palca historia.

Ostatnia edycja:

Aria

Początkujący
Punktów
0
To nie jest taki typowy Ździsio. Ładny budynek, poczekalnia, kilku mechaników tam pracuje. Pan z biura miły. Co mnie zdziwiło to dziś wypełniał kartę zlecenia, poprzednio nie.

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
62
A widziałeś kiedyś jak wygląda taki termostat w tym silniku i co można źle tam zrobić aby on nie działał ?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298

Ursusraketa

SuperMechanior
Punktów
62
Dobrze że mój budynek nie ładny ,nie powiedzą że złodziej ,autem tez jeżdżę starym żeby nie było że lepszy niż klienta

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
Dobrze że mój budynek nie ładny ,nie powiedzą że złodziej ,autem tez jeżdżę starym żeby nie było że lepszy niż klienta
Niestety muszę Cię zmartwić. Bywają przykrywki ;)właśnie żeby nikt nie powiedział, że się dorabia...na klientach...
Wystawne budynki stawiana są przez kompleksy i brak dowartościowania. No, chyba że ktoś rzeczywiście ma fontannę pieniędzy i nie wie co z nimi robić.

Przecież piękne warsztaty muszą się zwrócić? Z CZEGO?
Chyba, że ktoś ma fetysz dokładania do interesu.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
1108
Chyba, że ktoś ma fetysz dokładania do interesu.

albo to pralnia pieniędzy ;) ktoś ma nielegalny biznes który przynosi krocie i trzeba jakoś zalegalizować gotówkę...

Nbc GIF by Good Girls

Aria

Początkujący
Punktów
0
Wymienili termostat na nowy firmy mahle. Powiedzieli, że prawdopodobnie to wina tamtego i że wskazówka ma być na 90. Jak wracałam to nie spadała jadąc z górki

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
albo to pralnia pieniędzy ;) ktoś ma nielegalny biznes który przynosi krocie i trzeba jakoś zalegalizować gotówkę...

Nbc GIF by Good Girls
Też prawda.
...albo nasz kontrwywiad lub wywiad innego państwa...

Sam znałem taki "warsztat" umiejscowiony na najbardziej ruchliwym węźle. Maszyny za setki tysięcy. A tak kombinowali, żeby tylko było jak najmniej klientów. Kilka sztuk dla picu pod publikę. Jak sobie przypominam co oni tam odwalali, żeby tylko zniechęcić klienta...aby już tylko nie przyjeżdżał, to się cały czas z tego śmieję. I to sam szef osobiście nadzorował każdą pracę. On rozmawiał osobiście z każdym klientem.

Ukraiński wywiad lub rosyjski, kto ich tam rozróżni.
Niestety heniek powiedział dwa słowa w eter i było już po przykrywce. Więc musieli ich zdjąć.

Wymienili termostat
Mhm...udowodnij, że to jest nowy termostat, a nie stary. Wystarczy, że wyciągnęli szmatę z węża która niechcąco im wpadła.
Prawdy nie dojdziesz, kobito...

To super, bardzo się cieszymy, że 1000zł wyrzucone w błoto przyniosło w końcu jakiś efekt.

Ostatnia edycja:

Aria

Początkujący
Punktów
0
Nie wiem skąd tyle ironii ale ok. Mam jeszcze pytanie. Czy przez to że odpadł mi kawałek sprężyny przedniej, podczas skręcania prawym kołem słychać takie dziwne dzięki? Coś jakby pompa. Czy to nie przez to

heniek1000

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
298
Nie wiem skąd tyle ironii ale ok
Trzeba kimś lekko potrząsnąć (emocjonalnie) wtedy lepiej wchłania dobre wskazówki ;) Nic się nie martw ;
Taka niewinna podprogowa manipulacja ;

Czy przez to że odpadł mi kawałek sprężyny przedniej
Mnie kiedyś odpadł tylnej i jakoś jeździłem. Sprzedałem...chłop jeździ chwali sobie i pewnie nawet nie wie że brakuje jednego zwoju.
Jak nie będziesz startować w Rajdowych Mistrzostwach Polski, to nic Ci będzie.

Ruszą sprężynę, to trzeba wymienić drugą...przy okazji znajdzie się coś innego i będzie 2000zł.

dziwne dzięki
Super..jakbyś tak jeszcze mogła zademonstrować ;)

Do góry Bottom