• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi a4 b5 2.4 v6 proszę o rady

Sztywcik

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Obejrzałem dzisiaj ze szwagrem mechanikiem, a w przeszłości blacharzem te audi. Prawie każdy element blacharski był robiony. Jakieś tam niewielkie malowania. Lakier miejscami odchodzi lekko. Na dachu w jednym miejscu małe burchelki rdzy, szyby oryginalne prócz przedniej. Ogólnie nie był bity jakoś porządnie. Silnik ładnie pracuje. Maglownica bez wycieków. Hamulce ok. Środek zadbany. Całościowo nie jest źle jak to szwagier powiedział...
Dowiedziałem się w między czasie o BMW e39. Podobno bardzo zadbana. Także na razie Audi zostaje odstawiona na bok. W tygodniu podjadę obejrzeć te BMW, bo jest w bardzo atrakcyjnej cenie.

Sztywcik

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Drugi szwagier jest lakiernikiem z 13 letnim stażem i pracuje u handlarza po godzinach. Ten handlarz ściągnął specjalnie dla niego te BMW, a że temu się trochę sytuacja w życiu zmieniła to jej nie wziął. Sam twierdzi, że jest w naprawdę ładnym stanie, a jeśli on tak mówi, to musi tak być. Wiem jaki jest bardzo wybredny co do aut. Zobaczymy. :)

Sztywcik

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
Dzień dobry ponownie.
Więc tak. Kupiłem te BMW. E39 520i 2.2-170km 2000rok. Kolor ciemny zielony. Lakier wszędzie jest oryginalny. Jeden element (drzwi kierowcy) jest leciutko pomalowany. Wszystkie łączenia w bagażniku, słupki, pod maską nic nie ruszane, wiązki kabli w oryginalnym stanie, nic nie jest cięte ani izolowane po domowemu. Konstrukcja oryginalna. Fotele nie skórzane, ale też chyba nie welurowe rozkładane manualnie, radio niefabryczne, klimatyzacja działająca, czujniki parkowania, szyberdach elektryczny, doczepiany hak, regulowana kierownica góra dół. Silnik odpala idealnie, pracuje równo ładnie i cicho. Oryginalne 15 calowe alufelgi plus zapas z kompletu. To chyba tyle. Ogólnie taka goła.
Powiem co na chwilę aktualną jest do wymiany. Kapie olej. Najprawdopodobniej spod uszczelki misy olejowej lub obudowy filtra oleju, lub z łączenia skrzyni z silnikiem. Hamulce biją podczas hamowania. Paski klinowe. Po włączeniu wentylatora słychać jak piszczy. Zawieszenie nie daje o sobie znać. Opony 4 sztuki do wymiany. Oczywiście filtry, płyny i oleje. Ogólnie jestem jak na razie bardzo zadowolony z zakupu. Te Audi w porównaniu z tą BMW to totalny szrot.
Póki co za same części wyszło mnie ponad 1000zł plus robota (plus to co mechanik dostrzeże).
Zapłaciłem 8900zł z opłatami plus przerejestrowanie i ubezpieczenie. Około 3tys. zł za aktualne naprawy z oponami, więc wyjdzie około 13 tys i powinno być wszystko ok.
Jaka jest Wasza opinia?

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Co do beemek nigdy nie jest wiadomo co w trawie piszczy. Dobra wróżba, że oryginał nie tłoczony i kombinowany.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Tego czy orgninał nigdy nie bedziesz wiedział chyba że rozbierzesz do gołej blachy , bawiłem się w takie żeczy nawet blacharz nie był w stanie stwierdzić czy cięty czy nie lecz na dzien dobry 13 koła za auto z 2000 roku to troszkę przesada

Sztywcik

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ostrołęka
13 koła sporo, ale to już cena ostateczna, z opłatami i naprawionymi widocznymi usterkami plus nowe opony. Trochę pojeźdze i się okaże czy było warto.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Nie był bym tak sceptycznie nastawiony. To nie wypasione drugie bydlę, opłacalne w takich kombinacjach.

Do góry Bottom